Round-up EHCC: Den Bosch naar finale, Amsterdam onderuit

Amsterdam is er niet in geslaagd de finale van de EHCC te bereiken. De ploeg verloor zaterdag in de halve eindstrijd na het nemen van shoot-outs van UHC Hamburg. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2, nadat Amsterdam een 2-0 voorsprong verspeelde. Titelverdediger Den Bosch haalde wel de finale ten koste van het Engelse Surbiton HC: 7-1.

UHC Hamburg-Amsterdam 2-2 UHC Hamburg wint na shoot-outs 3-1

Beide ploegen hadden vrijdag in de kwartfinales weinig moeite met hun tegenstanders. UHC Hamburg won met 5-0 van Canterbury uit Engeland en Amsterdam deed het nog iets beter door het Russische CSP Krylatskoye met 8-0 te verslaan.

Amsterdam en UHC Hamburg wisten dat het vandaag in de halve finales een ander verhaal zou gaan worden. Amsterdam had het niet makkelijk tegen de Duitsers, die vorig jaar als derde eindigden.

Meteen na de afslag leidde de eerste aanval van UHC Hamburg tot de eerste kans van de wedstrijd. Eileen Hoffmann sprintte aan de rechterkant de cirkel in. Haar voorzet bereikte Marie Mavers, die de bal tussen de benen tikte. Keepster Anne Veenendaal moest zich strekken om de bal met de stick uit het doel te houden.

Ook in het tweede kwart moest Veenendaal handelend optreden. Een schot van Jana Teschke werd door Janne Muller-Wieland van richting veranderd, maar de keepster van Amsterdam kon makkelijk keren. Ook keerde Veenendaal de inzet van Charlotte Stapenhorst uit de eerste corner van het duel.

Vlak voor rust kreeg Amsterdam een grote kans. Het schot van Charlotte Vega werd echter gekeerd door keepster Yvonne Frank. Vier minuten na rust was het wel raak voor Vega. De spits stuitte in eerste instantie op Frank, maar in de rebound was het wel raak.

Nadat Vega met groen op de bank zat, kreeg UHC Hamburg een goede kans op de gelijkmaker. De schuiver van Marleen Muller ging voorlangs het Amsterdamse doel. Vervolgens kreeg UHC Hamburg een tweede corner, maar de variant leidde tot niets. Het was Amsterdam dat scoorde. Kitty van Male kon vrij de Duitse cirkel in lopen en haalde met de backhand verwoestend uit.

Amsterdam verzuimde in de beginfase van het laatste kwart het duel definitief in het slot te gooien. Na een mooie aanval via Julia Muller en Felice Albers slaagde Vega er net niet in de bal langs keepster Frank te krijgen. Ook Yasmin Geerlings zag haar inzet gestopt door Frank.

Het bleef oppassen voor Amsterdam. UHC Hamburg bleef aandringen. Nadat de derde corner niets opleverde, was Stapenhorst gevaarlijk. Haar schot werd gekeerd door Veenendaal, maar UHC Hamburg bleef in balbezit waarna Eileen Hoffmann de aansluitingstreffer maakte.

In de slotfase kreeg UHC Hamburg nog twee corners. De eerste werd verprutst, maar de tweede met nog minder dan een halve minuut op de klok werd raak gepusht door Celine Wilde. In de shoot-outs waren de Duitsers met 3-1 te sterk. De eerste vier shoot-outs in de serie gingen mis waarna UHC drie keer raak schoot. Voor Amsterdam was alleen Anouk Lambers trefzeker.

0-1 Charlotte Vega
0-2 Kitty van Male
1-2 Eileen Hoffmann
2-2 Celine Wilde (sc)

Den Bosch-Surbiton HC 7-1

Zoals verwacht nam Den Bosch het initiatief in het duel. De titelverdediger kreeg in het eerste kwart genoeg kansen om de score te openen. Drie strafcorners leverden echter niets op en een tip van Imme van der Hoek belandde net naast het doel.

Drie minuten in het tweede kwart kwam Den Bosch op voorsprong. Na een aanval opgezet door Maartje Paumen belandde de bal via Marlies Verbruggen bij Sian Keil die alleen op Bray afliep en scoorde.

Surbiton was tot dan toe weinig in de Bossche cirkel geweest. Het enige spannende moment was toen Abi Robinson net een klein stukje stick tekort kwam om de bal van Olivia Chilton op doel te tippen.

Daarom was het verrassend dat Surbiton in het tweede kwart toch op gelijke hoogte kwam. De strafcorner werd slecht gestopt, maar Hollie Webb besloot de stuiterende bal toch te slaan. Een goede keuze, want keepster Josine Koning had geen antwoord op de inzet van Webb.

Den Bosch ging na rust weer op jacht naar de voorsprong. Een backhand van Lidewij Welten zeilde over het doel nadat de international de Engelse verdediging er uit had gesprint. Daarna belandde een schot van Frederique Matla via de keeper en de paal naast het doel.

Het was uiteindelijk Maartje Krekelaar die Den Bosch weer aan de leiding bracht. Ze reageerde attent op een rebound van keepster Bray na de corner van Paumen. In dat derde kwart besliste Den Bosch het duel. Met twee goals van Paumen uit een strafcorner en een doelpunt van Margot van Geffen liep de score uit naar 5-1.

In het laatste kwart werd keepster Bray bij Surbiton vervangen door Ellie Shahbo. Den Bosch kreeg in dat laatste kwartier vijf corners, waarvan de ploeg er twee benutte. Paumen maakte haar derde van het duel en Van Geffen reageerde alert op een rebound na een corner.

1-0 Sian Keil
1-1 Hollie Webb (sc)
2-1 Maartje Krekelaar (sc)
3-1 Maartje Paumen (sc)
4-1 Maartje Paumen (sc)
5-1 Margot van Geffen
6-1 Maartje Paumen (sc)
7-1 Margot van Geffen (sc)

Comments (11)

 1. Amsterdam

  Erg geschrokken van het (gebrek aan) niveau bij Amsterdam. In de playoffs nog ver gekomen met vechthockey. Prima A-speelsters, maar die gaan de kar de eerste jaren nog niet trekken. Eigenlijk zouden die wat meer in de luwte moeten kunnen groeien in plaats van nu al in de schijnwerpers gerzet worden. Nog een “top 4” team dat volgend jaar wegvalt, zoals Laren dit jaar al? Heeft de coach eigenlijk wel in de gaten wat er gaande is?
  Waar is de continuiteit? Beleid?

 2. @Amsterdam

  Inderdaad. Bij een team als Den Bosch spelen ook veel tieners mee op zo’n toernooi. Daar hoeven ze niet persé een bijdrage te leveren, maar vooral mogen ze ervaren en leren van de ouderen.
  Bij Amsterdam zie je nauwelijks niveau verschil tussen de A-tjes en de rest. Je mag dat positief labelen zoals de coach en de tv commentator, maar ik zou me eerder zorgen maken als ik Amsterdam coach was. Ik mis inzicht bij deze coach. Overigens snap ik überhaupt niet dat Mathijssen als coach zover gekomen is. Het is een aardige man.

 3. Mathijssen wilde “zich revancheren” voor de verloren finale van de playoffs…… Ik denk dat ie heel blij moet zijn dat hij de Bosche ploeg zo ontloopt. Ik denk dat hij maar eens wat videootjes terug moet gaan kijken en daarbij even moet vergeten voor welke ploeg hij is.
  AH&BC al sinds 2 jaar op de weg omlaag en ik hoor hier pas voor het eerst kritisch geluid.
  Toegegeven; Ook ik anoniem

 4. Ik wil eerst Den Bosch wel eens tegen Hamburg zien spelen. Volgens mij is dat gewoon een zwaar onderschat team.
  Ik begrijp niet zo goed waarom Mathijssen nu ineens zo aangevallen wordt. Hij doet het prima en betrekt de jeugd bij het team. Ik zie het probleem niet.

 5. Als je vier zware blessures en het wegvallen van Ellen hoog kan opvangen met jeugd die met 16-17 jaar al dit niveau aantikken is dat toch alleen maar winst. Wel hopelijk volgend jaar Eva de goede terug en plaatsvervangers voor hoog en zeevenhooven om een brede selectie te houden. Met Mattijsen is verder toch niks mis

 6. Mathijsen is geen winnaar. Hij maakt ook geen winnaars. Amsterdam mag hopen op De Goede en Brigitta zsm terug op het middenveld en Jonker voor stootkracht voorin. Zo’n Albers stond vandaag prima te spelen, maar een Noor de Baat kan nog niet de kar op het middenveld trekken. Hoog werd nodig gemist.

  DB heeft naarmijn mening sowieso een veel beter selectiebeleid en zit het dicht bij elkaar. Naar mijn mening zijn een V Heugten en Lambers gewoon niet zo bijzonder en passen beter bij een Hurley of Kampong. Schoenaker valt tegen.

  Hamburg heeft een prima ploeg met 6 (Altenburg, Wilde, Mävers, Teschke, Frank, Muller Wieland) internationals en een lastig te bespelen speelstijl. DB zal er denk ik niet overheen walsen, maar DB heeft wel winnaars en kunnen vechthockey spelen.

 7. Elk topteam heeft te maken met blessures en verloop van speelsters.
  DB mist Lieke Hulsen en Joosje Burg door blessures, 2 vechters op het veld.
  Voorts wordt de jeugd idd rustig gebracht, maar als ik dan zie hoe Noor Omrani presteert denk ik ; ja, ze hebben het goed voor elkaar daar in DB

 8. Amsterdam @Jan

  Den Bosch zou echt niet omvallen van een paar blessures…….. Je illustreert precies wat ik bedoel.

 9. Stom weggegeven, was inderdaad absoluut niet nodig. Wat een onzin over dat de weg naar beneden is ingeslagen. Amsterdam had al 3 jaar de playoff finale niet gespeeld, nu 2 x wel. Volgens mij coach en team rustig laten bouwen, doen volgend jaar gewoon weer mee om de prijzen.

 10. @sjon, ook volgend jaar gaan de prijzen weer naar DB. Ook zonder Maartje Paumen. Beter beleid en geen gekke aankopen zoals bij Adam, SCHC en Laren.

 11. RobertoRente

  Tja, kijk iedereen zegt over DB van ja en die winnen alles, en er is niks meer aan. Maar ook op vrijdag zag ik een deel van de wedstrijd een Piepjong Den Bosch staan die het ook gewoon kunnen zonder een Paumen, Welten of Keetels. Het is zeker een feit dat ze gewoon een goed verloop van opleiding binnen de club hebben. En dat zie je in zo’n wedstrijd terug. Daarbij moet ik zeggen dat ook UHC in dit geval erg veel potentie heeft deze EHCC te winnen, ze gingen bijna onderuit, en toch pieken ze op het juiste moment. Precies wat Den Bosch ook kan het juiste moment pieken. Dus dat gaat een spannende finalewedstrijd worden. Echter ben ik het eens met dat DB geen gekke aankopen doet, en daardoor het sterkere teamverband, en teamgevoel weet te creëren. Hockey win je niet met een paar goede speel(st)ers, hockey win je met een team. Tuurlijk heb je een aantal speel(st)ers nodig die de kar trekken, maar zolang het team niet goed samenspeelt is het toch lastig om goede resultaten te behalen. Enige wat de in iedergeval de Nederlandse Competitie kan verbeteren en spannender kan maken, is wat de clubs zelf doen. Maar als je dan kiest om vooral uit eigen selectie te halen, heeft het tijd nodig om dat teamverband te krijgen en prestaties neer te zetten. Dat is juist wat Den Bosch goed heeft gedaan en een Amsterdam en SCHC niet. Gister zag ik dat ook, het eerste kwart van Den Bosch was wat minder, pas na rust zag je een ander team het veld op komen, meer zekerheid is wat ik kon zien. En in ene vliegen de doelpunten je om de oren, dat zit naar mijn idee ook in dat sterke Teamverband. En over Amsterdam gesproken, tuurlijk is het balen dat je zoveel blesures hebt, maar je ziet al bij het inspelen voor de wedstrijd, een kleine onzekerheid bij het team. Maar ook tijdens de wedstrijd, ze komen wel op gang, en echt ik heb hele goede acties gezien. Maar het stukje zekerheid, het motiveren van elkaar, het strijdlustige. Zijn de factoren die wel wat ontbraken. Ik vind ook het continue niet eens zijn met de scheidsen erg irritant gedurende de wedstrijd vordert, je wint niet op dat iets in je voordeel is of niet. Je wint als je als team gewoon doorgaat en vertrouwen hebt dat je het gaat winnen. En hoe Hamburg wint is zuur, maar daar moet Amsterdam zich nu toch wel over heen zetten en de laatste wedstrijd laten zien wie er nou beter is. En nogmaals ik wens ieder team het beste toe. Maar 1 uitspraak hoort hierbij: “Beter goed gejat, dan slecht bedacht.”

Reageer

Contact Us