Round-up EHCCC: Den Bosch wint na shoot-outs van SCHC | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EHCCC: Den Bosch wint na shoot-outs van SCHC

Den Bosch heeft het EHCCC gewonnen. In de finale was de landskampioen te sterk voor titelverdediger en gastheer SCHC. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1, waarna Den Bosch beter was in het nemen van shoot-outs. UHC Hamburg legde beslag op de derde plaats.

Den Bosch – SCHC 1-1 Den Bosch wint na shoot-outs

Net als vorig seizoen stonden beide teams in de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi. SCHC won in 2015 de beker na het nemen van shoot-outs.

Den Bosch bereikte dit jaar de finale door CSP Krylatskoye (7-0) en UHC Hamburg (5-2) te verslaan. SCHC drong door tot de eindstrijd nadat de ploeg te sterk was voor Canterbury (6-0) en Club Campo(1-0).

De Waard gevloerd

SCHC trok na de afslag gelijk ten aanval, zoals het ook al deed in de twee eerdere wedstrijden. Al na drie minuten claimde de titelverdediger een strafcorner toen Xan de Waard in de cirkel werd gevloerd. Echter, de scheidsrechter liet doorspelen.

Den Bosch kreeg de eerste corner van de wedstrijd toegewezen, nadat een solo van Lidewij Welten onreglementait werd gestopt. De inzet van Maartje Paumen werd vervolgens door keepster Maartje Cox tot lange corner verwerkt. Het was de enige echte kans in het eerste kwart.

Bossche voorsprong

In het tweede kwart kwam Den Bosch op voorsprong. De tweede strafcorner van Maartje Paumen ging via keepster Cox in het doel. Aan het begin van het kwart voorkwam Cox nog een Bossche treffer door redding te brengen op een schot van Welten.

Het lukte SCHC sporadisch om in de cirkel van Den Bosch te komen. Een overtreding van Margot van Geffen op Emilie Mol leverde de eerste strafcorner op voor SCHC, maar die leverde niets op.

Gelijkmaker

SCHC stond onder druk van Den Bosch, maar een uitval via Roos Drost leverde in het derde kwart een strafbal op. Volgens de scheidsrechter werd de aanvalster onreglementair ten val gebracht. Caia van Maasakker verzilverde het buitenkansje: 1-1.

Het resterende deel van het voorlaatste kwart moest SCHC met een tien speelsters verder, nadat Maike Stöckel met geel naar de kant moest. De Bilthovense ploeg wist de situatie in ondertal te overleven.

Bijna de zege

Ook Den Bosch kwam in ondertal te staan. Lieke Hulsen werd met geel bestraft na een overtreding op Floortje Verheul. SCHC kon hiervan niet profiteren. Den Bosch kwam in de slotfase nog dichtbij de zege. Een foutje van Frederique Derkx werd bijna afgestraft, maar Cox lette goed op en verwerkte het schot van Maartje Krekelaar tot lange corner.

Het betekende dat shoot-outs net als vorig jaar de beslissing moesten brengen. En dit keer hadden de Bossche dames de zenuwen beter in bedwang. Nadat beide ploegen twee keer raak hadden geschoten, miste Roos Dros voor SCHC. Hierdoor zette Frederique Matla Den Bosch op voorsprong.

Niet op het formulier

Vervolgens liep Van Maasakker naar de 23-meterlijn, maar zij stond niet op het formulier. Sarah Jaspers moet in allerijl naar de kant om haar stick op te halen. Ze miste vervolgens haar shoot-out, maar kreeg wel een strafbal toegekend. Toen mocht van Maasakker alsnog aanleggen, maar haar inzet werd door Josine Koning gestopt.

Yibbi Jansen kon voor Den Bosch het duel beslissen, maar Cox voorkwam een treffer. Claire Verhage moest scoren om SCHC in de wedstrijd te houden, maar ze verloor de controle over de bal waardoor Den Bosch na het kampioenschap ook kampioen van Europa werd.

1-0 Maartje Paumen (sc)
1-1 Caia van Maasakker (sb)

Shoot-outs:
Stöckel 1-0
Vorstenbosch 1-1
Dirkse van den Heuvel 2-1
Hulsen 2-2
Drost mis
Matla 2-3
Jaspers mis, strafbal Van Maasakker gestopt
Jansen mis
Verhage mis

Troostfinale: UHC Hamburg – Club Campo de Madrid 3-2

Beide ploegen waren veroordeeld tot het spelen van de troostfinale na verlies in de halve finales tegen Nederlandse tegenstanders. UHC Hamburg verloor van Den Bosch (5-2) en Club Campo ging nipt onderuit tegen SCHC (1-0).

UHC Hamburg kwam na zeven minuten al aan de leiding door een doelpunt van Katharine Otte. Drie minuten later was het alweer gelijk door Ivanna Pessina. Jana Teschke zette UHC Hamburg weer op voorsprong, waarna Nina Streikowsky de marge vervolgens vergrootte naar twee doelpunten verschil.

Tweede helft

In de tweede helft wilde UHC Hamburg het duel definitief in het slot gooien. Hiertoe kreeg de Duitse ploeg een aantal kansen. De beste was voor Marie Mävers, maar die slaagde er niet in om de bal zodoende van richting te veranderen en keepster Maria Ruiz Castillo te passeren.

Het was Club Campo dat de spanning terugbracht in het duel via de aansluitingstreffer van Alicia Magaz Medrano. De Spaanse ploeg was zelfs dichtbij de gelijkmaker, maar de strafcorner belandde op de paal.

Extra veldspeelster

In de jacht op de gelijkmaker besloot de Spaanse coach de Ruiz Castillo in te wisselen voor een extra veldspeelster. Het had niet het gewenste resultaat. UHC Hamburg kreeg zelfs nog een strafcorner, maar deze werd er prima uitgelopen door de Spaanse verdediging.

1-0 Katharine Otte
1-1 Ivanna Pessina
2-1 Jana Teschke
3-1 Nina Streikowsky
3-2 Alicia Magaz Medrano

Strijd om vijfde plaats: Surbiton – Canterbury 2-3

Al in de vierde minuut kwam Surbiton aan de leiding door een doelpunt van Georgie Twigg. Even later stoomde Line Malan van Canterbury op naar de cirkel van Surbiton. Ze draaide naar haar backhand, haalde uit, maar haar schoot ging over het doel van Ellie Shahbo.

Daarna was het weer de beurt aan Surbiton. Een schot van Naomi Evans ging naast en Rebecca Middleton maaide oog in oog met de keepster Helen Fagg over de bal heen. De eerste corner van het duel was voor Caterbury, maar de inzet werd door keepster Shahbo onschadelijk gemaakt.

Gelijkmaker

Vlak voor het rustsignaal kwam Canterbury op gelijke hoogte. Een cornervariant belandde uiteindelijk bij Melanie Clewlow, die doeltreffend uithaalde. Het spel golfde in het tweede kwart heen en weer, maar voor de gelijkmaker was het sporadisch gevaarlijk voor beide doelen. Surbiton had een goede kans via Hollie Webb, maar haar schot werd tot lange corner verwerkt.

In de tweede helft kwam Surbiton opnieuw aan de leiding. Evans reageerde attent toen de bal via de paal achter de keeper langs voor haar stick rolde. Met de keeper uit positie was het voor Evans een koud kunstje om de bal in het doel te tikken.

Canterbury draait score om

Met nog één kwart te gaan leek dit de beslissing, maar daar dacht Canterbury anders over. Tien minuten voor tijd tekende Jennifer Wilson voor de gelijkmaker. Ze stond helemaal vrij in de cirkel en veranderde een schot van buiten de cirkel doeltreffend van richting. Even later kwam Canterbury zelfs op voorsprong via een cornervariant. De bal werd buiten de cirkel gespeeld. Daar nam Wilson de bal aan, liep de cirkel in en haalde verwoestend uit: 2-3.

1-0 Georgie Twigg
1-1 Melanie Clewlow (sc)
2-1 Naomi Evans
2-2 Jennifer Wilson
2-3 Jennifer Wilson (sc)

Strijd om zevende plaats: CSP Krylatskoye – Pegasus 4-2

De strijd om de zevende en achtste plaats ging tussen twee ploegen die dit toernooi nog niet hadden gewonnen. Bovendien had Pegasus in twee wedstrijden geen doelpunt gemaakt.

Nadat de eerste strafcorner van Krylatskoye op niets was uitgelopen, kreeg Pegasus de eerste goede kans van de wedstrijd. Suzanne Ferris en daarna Hannah McMillan kregen de bal echter niet langs de Russische sluitpost Oxana Boyko. Krylatskoye had het meeste balbezit zonder echt gevaarlijk te worden. Een schot van Iuliia Sartakova miste kracht en overtuiging.

Doelpunt Pegasus

Het was Pegasus dat de score opende. De eerste corner van de ploeg werd door McMillan naast geschoten. De tweede corner was wel raak. McMillan legde af naar Stephanie Quinn, die Boyko kansloos liet. Het was het eerste doelpunt van de Ierse ploeg dit toernooi.

Gesterkt door het doelpunt kwam Pegasus wat meer uit haar schulp. De ploeg kreeg een tweede corner, die niets opleverde, en Taite Doherty had een mogelijkheid, maar de bal ging over de achterlijn.

Gelijkmaker

Krylatskoye ging op zoek naar de gelijkmaker. Alena Khalmuratova had de 1-1 op haar stick, maar de bal ging naast het doel. Een schot van Bogdana Sadovaia belandde op de klomp van keepster Sammy Greer, waarna de spits de rebound met de backhand hoog over het doel sloeg. Vlak voor rust moest Greer toch de bal uit het doel halen, nadat ze kansloos was op het schot van Margarita Drepenkina.

Een goede aanval leverde Krylatskoye de eerste strafcorner van de tweede helft op. Sadovaia wist wel raad met dit buitenkansje: 2-1. De spits vergrootte vier minuten voor het einde van het derde kwart de marge naar twee.

Strafbal

Een scoop van Krylatskoye werd verkeerd ingeschat door de verdediging van Pegasus. Hierdoor kon Sartakova alleen op keepster Greer af. Greer tikte de bal weg, maar nam in haar duik naar de bal ook Sartakova mee. De scheidsrechter gaf tot ontzetting van Greer een strafbal die werd benut door Sadovaia. Een minuut later maakte Sartakova er zelf 4-1 van.

Pegasus probeerde in het laatste kwart de score nog een ander aanzicht te geven. En daar slaagde de Ierse ploeg in. De eerste twee corners werden niet benut, maar de derde en laatste corner van het duel werd door Hannah Grieve binnen geschoten.

0-1 Stephanie Quinn (sc)
1-1 Margarita Drepenkina
2-1 Bogdana Sadovaia (sc)
3-1 Bogdana Sadovaia (sb)
4-1 Iuliia Sartakova
4-2 Hannah Grieve

Klik hier voor een overzicht van de wedstrijden in het EHCCC.

Comments (1)

  1. Wat een gepruts weer met die shoutout….Amateurisme ten top.

Reageer