Round-up EHL: Kampong naar finale ten koste van Herakles | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EHL: Kampong naar finale ten koste van Herakles

Kampong ligt op koers voor de dubbel. Een week na het veroveren van de tweede landstitel op rij heeft de Utrechtse ploeg de finale van de EHL bereikt. De winnaar van het belangrijkste Europese clubtoernooi in 2016 was zaterdag in Bloemendaal in de halve finales met 6-2 te sterk voor Royal Herakles.

De Belgische debutant op het hoogste Europese niveau was verrassend doorgedrongen tot de FINAL4. Tijdens Pasen had de vice-kampioen van België in 2017 in de KO16 afgerekend met Atlétic Terrassa (4-2), waarna de halve finales van de EHL werd bereikt door Real Club de Polo na het nemen van shoot-outs te verslaan.

Herakles zevende in competitie

Bij Kampong was men gewaarschuwd voor Royal Herakles, dat dit seizoen in de nationale competitie minder presteerde en als zevende eindigde, waardoor de play-offs werden misgelopen.

“We hebben ze goed geanalyseerd en uit die analyse bleek dat het een beetje een rare tegenstander is. Aan de ene kant zijn ze zevende geworden in de Belgische competitie met een negatief doelsaldo. Aan de andere kant zagen we ook dat niemand goed tegen hen speelde”, zegt Kampong-spits Constantijn Jonker.

Goede opening

Ondanks de beduchtheid leek Kampong een makkelijke middag te krijgen. Na negen minuten leidde de Nederlands kampioen al met 4-0 dankzij treffers van Robbert Kemperman en Jonker.

Kampong, dat Lars Balk moest missen met een hamstringblessure, ging effectief met de kansen om. In de derde minuut dacht Kemperman al te scoren, maar zijn inzet werd voor de lijn weggehaald. De bal werd opgevangen door Bjorn Kellerman, die uithaalde. Kemperman verschalkte vervolgens doelman Amaury Timmermans door de inzet van Kellerman te tippen.

Doelpunt Jonker

Even later stond Kellerman aan de basis van de tweede Utrechtse treffer. Zes minuten na de openingstreffer bediende Martijn Havenga met een scoop van achteruit Kellerman, die Jonker in staat stelde te scoren.

“Ik ben er erg blij mee. Ik heb vandaag veel minuten kunnen maken”, zegt Jonker, die lange tijd aan de kant stond met de gevolgen van een hersenschudding en tijdens de play-offs weer zijn eerste minuten maakte. “Ik voel me goed. We gaan even kijken hoe dit morgen voelt, maar ik heb er vertrouwen in.”

4-2 door De Kerpel

In het tweede kwart kreeg Kellerman de kans op 6-0, maar zijn inzet raakte de paal. Na rust leek Kampong te verslappen en kwam Royal Herakles snel op 4-2. Nicolas de Kerpel zette de aanval op, die hij uiteindelijk zelf afrondde door de bal na een rebound binnen te tennissen.

Het doelpunt bracht het geloof bij de Belgische ploeg terug. Kampong ontsnapte vervolgens aan de gelijkmaker. De Kerpel glipte langs twee verdedigers de cirkel in en mikte de bal in de verre hoek op de paal.

Kellerman gooit duel op slot

Terwijl aan Belgische kant nog werd gebaald over wat had kunnen zijn, besliste Kellerman het duel in Utrechts voordeel. Na een pass van Kemperman lukte het Kellerman wel om de bal in de verre hoek te tillen: 6-2.

“Ik ben erg blij met de manier waarop we de halve finale winnen”, zegt Jonker. “Ik denk dat we goed startten en ons tactisch plan klopte volledig. We kwamen vroeg op 4-0. Zij maken 4-2 en je weet gewoon 4-0, of eigenlijk 2-0, is geen veilige voorsprong in het hockey. Maar buiten die bal op de paal hebben ze volgens mij niet echt kansen gehad in die periode. Daarna maken wij netjes 6-2 en toen was het gespeeld.”

Finale tegen Bloemendaal

Kampong speelt zondag om 16.00 uur de finale tegen gastheer Bloemendaal, dat in een Nederlands onderonsje in de andere halve finale afrekende met Rotterdam (6-0).

“Het is een unieke kans om de dubbel te halen”, zegt Jonker. “De EHL is absoluut een hoofdprijs. Wat afgelopen weekend is gebeurd, is geweldig, maar we gaan er niet al te veel meer aan terugdenken. We gaan het op geen enkele manier een rol laten spelen.”

Kampong-Royal Herakles 6-2 (4-0)
3.Robbert Kemperman 2-0
9.Constantijn Jonker 4-0
37.Nicolas de Kerpel 4-2
48.Bjorn Kellerman 6-2

Opstelling: David Harte (K), Jip Janssen, Quirijn Caspers, Bjorn Kellerman, Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Floris de Ridder, Philip Meulenbroek, Teun Kropholler, Martijn Havenga, Jasper Luijkx.
Wissels: Sjoerd de Wert, Ties Ceulemans, Constantijn Jonker, Boet Phijffer, Mats Tigchelhof, Pepijn Luijkx, Hidde Brink (K).

Reageer