Round-up EHL: Kampong schakelt titelverdediger uit

De heren van Kampong hebben zich geplaatst voor de KO8 van de EHL. De landskampioen schakelde vrijdag in Rotterdam titelverdediger Rot-Weiss Köln uit (1-0). Op de eerste dag schaarden zich ook RC de Polo en Racing Club de Bruxelles bij de laatste acht. Verrassend was de uitschakeling van Atletic Terrassa door debutant Royal Herakles (4-2).

Holcombe HC (Eng)-RC de Polo (Spa) 4-7

Holcombe HC was de vervanger van Surbiton. De Engelse ploeg trok zich terug, omdat de club vreesde vanwege de interlandverplichtingen voor de Commonwealth Games in Australië geen representatief team op de been te kunnen brengen.

Afgelopen seizoen debuteerde Holcombe in het belangrijkste Europese clubtoernooi, maar bleef toen steken in de groepsfase ten faveure van onder meer Kampong. Real Club de Polo reikte in 2017 tot de kwartfinales waarin de Spanjaarden verloren van de latere winnaar Rot-Weiss Köln (1-2).

Kansen RC de Polo

Holcombe HC en RC de Polo openden de KO16 in Rotterdam. De Spanjaarden toonden in het eerste kwart wat meer aanvallende ambities dan Holcombe HC. Dat leidde tot twee keer toe bijna tot de openingstreffer. Na iets meer dan vier minuten stond de paal een voorsprong in de weg en even later belandde het schot van Maxime Plannevaux in het zijnet.

Tegen het einde van het eerste kwart verscheen Holcombe HC een keer op de helft van RC de Polo en de Engelsen waren meteen succesvol. Met nog zes seconden op de klok verraste Nicholas Bandurak met een schot de Spaanse keeper Mario Fernandez. De bal verdween door de benen van de onfortuinlijke doelman in het doel: 2-0.

Gelijkmaker

Balverlies aan de kant van Holcombe HC was in het tweede kwart de inleiding tot de gelijkmaker. Na de overname belandde de bal bij Alex Carles Casasayas. De spits liep de cirkel binnen, omspeelde de keeper en zag zijn schot voor de doellijn worden gekeerd door een voet van een Engelse verdediger. De toegekende strafbal werd benut door Plennevaux: 2-2.

Vlak voor rust kwam RC de Polo op 2-3. Nadat de tweede Spaanse corner compleet de mist inging, er werd een variant uitgevoerd die kennelijk niet bij iedereen bekend was, was de derde strafcorner wel raak. Borja Purti Llorens pushte de bal redelijk recht door het midden tegen de plank.

Kansen voor RC de Polo

RC de Polo bleef ook na rust de ploeg met de meeste aanvallende intenties. Het vizier voorin bij de Spanjaarden stond echter niet op scherp. Een schot van Alvaro Turell Bataller ging ver naast en een tip-in van Tomás Terradas miste het doel maar net. Manel Bordas Fabregas dribbelde de cirkel in, maar zag zijn inzet gestuit door keeper Andrew Perkins.

Holcombe HC zette daar bitter weinig tegenover. Het schotje van Malcolm Edwards, zonder enige moeite verwerkt door keeper Fernandez, was de enige mogelijkheid die de Engelsen kregen in het derde kwart.

RC de Polo loopt verder uit

In het laatste kwart vergrootte RC de Polo de voorsprong. Na een goede loopactie van Bordas Fabregas kwam de bal terecht bij Ignacio Ortiz. In eerste instantie bracht keeper Perkins redding, maar hij was in de rebound kansloos. Twee minuten later was Perkins opnieuw verslagen. Ditmaal kwam de treffer op naam van Carles Casasayas.

In het slot van het duel was Plennevaux nog dichtbij zijn tweede treffer, maar hij kon de voorzet van David Alegre net niet bereiken. Beide coaches besloten hun keepers te wisselen en de wedstrijd leek naar het einde toe te kabbelen. Maar een halve minuut voor tijd bepaalde Bandurak met zijn tweede treffer de eindstand op 4-7.

15.Nicholas Bandurak 2-0
18.Maxime Plennevaux 2-2 (sb)
30.Borja Purti Llorens 2-3 (sc)
48.Ignacio Ortiz 2-5
50.Alex Carles Cassasayas 2-7
60.Nicholas Bandurak 4-7

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Holcombe HC en RC de Polo

Royal Herakles (Bel)-Atletic Terrassa (Spa) 4-2

Royal Herakles was vorig seizoen de verrassing in de Belgische competitie en legde met een finaleplaats in de play-offs beslag op een ticket voor de EHL, de eerste in de clubhistorie. Tegenstander Atletic Terrassa is er al voor de tiende keer bij.

Voor de jubileumeditie had de Spaanse landskampioen in aanloop naar de EHL KO16 een crowdfundactie opgestart om de trip naar Rotterdam te bekostigen. De club had de kosten voor het paasweekend begroot op 24.000 euro en hoopte 10.000 euro binnen te halen. Uiteindelijk werd door Atletic Terrassa 6000 euro opgehaald.

Twee snelle doelpunten

De nieuwkomer kwam in de beginfase verrassend op voorsprong. Jacob Smith tikte een voorzet achter zijn rug door de benen van verdediger Sam Cortes achter doelman Marc Calzada: 2-0. Al snel daarna kwam Atletic Terrassa met de aansluitingstreffer. De strafcorner van Roc Oliva, voormalig speler van Amsterdam, ging rechtdoor tegen de plank.

De Belgen waren in het tweede kwart de bovenliggende partij. Herakles kreeg ook kansen om de voorsprong te vergroten. Louis Hottlet ging alleen op keeper Marc Calzada af, maar slaagde er niet in om de bal in het doel te tikken. Even later zeilde een kiezelhard schot van Amaury Keusters maar net langs het doel van Atletic Terrassa.

Oppassen voor tegenstoot

Ondanks het overwicht bleef het oppassen voor Royal Herakles. Zo dook opeens Daniel Malgosa van Terrassa op in de Belgische cirkel na een splijtende pass. De spits stond geheel vrij, maar kreeg de bal op zijn voet.

In het derde kwart ontsnapte Royal Herakles aan een tegendoelpunt. Een voorzet werd door Lluis Mele maar net naast het doel getikt. Aan de andere kant was het wel raak. Victor Donck vond Nick Haig, die slim een paar passen naar achteren was gelopen en zodoende vrij stond. Haig draaide om zijn as en tikte de bal door de benen van Calzada binnen.

Vergeefse referral

De Spanjaarden vroegen tevergeefs een referral aan. Zij vonden dat Haig zijn tegenstander had geduwd voordat hij de bal ontving. De videoscheidsrechter ging niet mee in het betoog van Atletic Terrassa.

Twee minuten na het doelpunt waren de Spanjaarden opnieuw trefzeker uit een strafcorner. En het was weer Oliva die de Belgische doelman Amaury Timmermans kansloos liet.

Slotfase

Atletic Terrassa slaagde er niet in om dichterbij te komen, ondanks een overtal van vijf minuten vanwege een gele kaart voor Haig en het inzetten van een extra veldspeler. De beste kans was voor Royal Herakles. De uitbraak van Nicolas de Kerpel belandde op de handschoen van Calzada.

2.Jacob Smith 2-0
3.Roc Oliva 2-1 (sc)
43.Nick Haig 4-1
45.Roc Oliva 4-2 (sc)

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Royal Herakles en Atletic Terrassa

RC de Bruxelles (Bel)-Dinamo Kazan (Rus) 9-0

Racing Club de Bruxelles plaatste zich voor de KO16 door in de eerste ronde af te rekenen met Banbridge en WKS Grunwald Poznan. De KO16 was vorig seizoen het eindstation voor de Belgische ploeg die in Eindhoven tegen de landgenoten van KHC Dragons het onderspit dolf (2-1).

Dinamo Kazan is een vaste waarde in de EHL. De Russische kampioen was tijdens alle edities present, maar wist nooit door te dringen tot de kwartfinales. Vorig jaar strandden de Russen in de eerste ronde.

Goede kansen Kazan

In de beginfase van het duel kreeg Dinamo Kazan de beste kansen. De schoten van Pavel Golubev en Linar Fattakhov misten echter de juiste precisie. De gemiste mogelijkheden kwamen de Russen duur te staan. De Belgen sloegen binnen een minuut twee keer toe.

Tom Boon rondde een één-twee prima af en Jérôme Truyens sneed door de Russische defensie. De aanvoerder gaf de bal af, maar die belandde via een Rus weer in de stick van de Belg die doorliep en doelman Marat Gafarov kansloos liet.

Bruxelles loopt verder weg

Hiermee was het verzet van Dinamo Kazan wel gebroken. In het tweede kwart tilde Conor Harte de stand uit een strafcorner naar 5-0. Niet veel later bereikte een lange crosspass van achteruit Tommy Willems, die de bal aannam, zichzelf ruimte verschafte en kiezelhard uithaalde: 7-0.

Dinamo Kazan kreeg voor rust nog wel twee strafcorners. De eerste werd gered door Jérémy Gucassoff en met de tweede corner probeerden de Russen een variant door de bal ver buiten de cirkel aan te spelen in de hoop een velddoelpunt en dus twee punten te scoren. In die opzet slaagde de ploeg niet.

Na rust

In het derde kwart kreeg Racing Club de Bruxelles genoeg kansen om naar de dubbele cijfers te gaan. De Belgen faalden echter in de afwerking. Guillermo Garcia stuitte op doelman Gafarov en de inzet van Alexis Cayphas ging naast.

Garcia was in het laatste kwart wel trefzeker. Een scoop van Boon in de Russische cirkel werd slecht verwerkt door de verdediging. Truyens snoepte de bal van de Russische stick af en speelde Garcia aan die zich niet bedacht en de 9-0 op het bord zette.

Geen dubbele cijfers

De Belgen kregen vervolgens nog legio strafcorners, maar wisten daarvan geen enkele van te benutten dus bleef dubbele cijfers Dinamo Kazan bespaard.

14.Tom Boon 2-0
15.Jérôme Truyens 4-0
22.Conor Harte 5-0 (sc)
25.Tommy Williams 7-0
49.Guillermo Garcia 9-0

Bekijk de samenvatting van het duel tussen RC de Bruxelles en Dinamo Kazan

Kampong-Rot-Weiss Köln (Dui) 1-0

Voor het derde jaar op rij treffen Kampong en Rot-Weiss Köln elkaar. Van de vorige twee duels tussen beide ploegen was de winnaar van dat duel ook de uiteindelijke winnaar van de EHL: Kampong in 2016 en Rot-Weiss Köln in 2017.

Kampong moest het stellen zonder Constantijn Jonker. De spits kampt met een zware hersenschudding en zal tot de play-offs in de Hoofdklasse niet in actie komen voor de Utrechtse landskampioen.

Beginfase voor Rot-Weiss Köln

Het eerste kwart bleef zonder doelpunten. De beginfase was voor Rot-Weiss Köln, maar de titelverdediger wist dat overwicht niet uit te drukken in een treffer. Balverlies aan Duitse kant leidde tot de eerste grote kans voor Kampong.

Bjorn Kellerman sprintte meteen richting het doel van Rot-Weiss Köln. Hij besloot de bal niet af te leggen, maar voor eigen succes te gaan. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Victor Aly. De goalie was even later wel kansloos, maar kon vervolgens opgelucht adem halen. Quirijn Caspers schoot maar net naast, nadat hij naar zijn forehand was gedraaid.

Boet Phijffer scoort

Halverwege het tweede kwart kwam Kampong verdiend op voorsprong. Robbert Kemperman haalde de tweede Utrechtse corner binnen. De bal kwam niet lekker voor Martijn Havenga, waarna Kemperman de bal oppikte en met de backhand uithaalde. Bij de paal gaf Boet Phijffer het laatste tikje: 1-0.

Na rust waren de kansen schaars. Kampong liet zich terugzakken en Rot-Weiss Köln kon nauwelijks gevaar stichten. Een schot van Mats Grambusch werd door de Utrechtse verdediging gekraakt.

Kans Kellerman

Kellerman verzuimde vervolgens het duel in het slot te gooien. In vrije positie werd zijn schot door Aly gekeerd. De Duitse goalie werd drie minuten voor het einde van het duel naar de kant gehaald voor een extra veldspeler.

Een slotoffensief kwam er niet van de Duitsers. Kampong kreeg in de laatste fase nog een strafcorner. De ploeg besloot voor een velddoelpunt te gaan, maar die opzet mislukte. Uiteindelijk maakte dat niet uit want Kampong plaatste zich voor de K08.

23.Boet Phijffer 1-0 (sc)

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Kampong en Rot-Weiss Köln

Programma zaterdag 31 maart:
M5-11.30 uur: Saint Germain (Fra)-Three Rock Rovers (Ier)
M6-13.45 uur: RC de France (Fra)-Uhlenhorst Mülheim (Dui)
M7-16.00 uur: Rotterdam-Mannheimer HC (Dui)
M8-18.15 uur: KHC Dragons (Bel)-Bloemendaal

 

Foto:(c) Frank Uijlenbroek/World Sport Pics/EHL

Reageer

Contact Us