Round-up EK Zaal (D): Oranje treft Duitsland in finale | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EK Zaal (D): Oranje treft Duitsland in finale

De Oranjedames hebben de finale van het EK Zaal bereikt. In Praag speelt de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra zondag tegen Duitsland. Polen, dat twee jaar geleden nog verliezend finalist was, degradeerde naar de B-divisie.

Nederland rekende zaterdag in de halve finales af met gastland Tsjechië. Het werd 6-3. Beide ploegen kwam elkaar twee jaar geleden ook tegen, toen waren de Oranjedames in de poulefase met 9-1 te sterk.

Weer openingstreffer Pien van Nes

Voor de derde keer in vier duels opende Pien van Nes, uit een strafcorner, de score voor Oranje. En dat bleek voor de derde keer een goed teken, want een openingsdoelpunt van de hdm-speelster betekende ook voor de derde keer winst voor Nederland.

Marijn Veen verdubbelde vier minuten later de voorsprong, waarna een rake strafbal van Katerina Lacina de Tsjechische ploeg weer in de wedstrijd bracht. Doelpunten van opnieuw Van Nes, dit keer uit een strafbal, en Felice Aalbers vergrootten de marge, die nog voor rust naar twee werd gebracht door Barbora Haklova uit een strafcorner.

Tsjechië komt dichtbij

Tsjechië verkleinde na de pauze de achterstand zelfs naar één doelpunt verschil. Adela Lehovcova zorgde vanaf de strafbalstip voor 4-3. Maar verder kwam de Tsjechische ploeg niet, want treffers van Veen en Albers stelden de Nederlandse overwinning veilig.

In de finale om de Europese titel speelt Oranje tegen Duitsland, dat in de andere halve finale afrekende met Wit-Rusland. De Duitse ploeg nam revanche van de verloren strijd om het brons twee jaar geleden.

De finale is een reprise van de eindstrijd in 2014 toen Nederland met 3-0 won. Ook twee jaar geleden troffen beide ploegen elkaar. Dat was in de halve finales en ook toen was Oranje te sterk: 5-2. Duitsland won in 2012 voor het laatst de Europese titel.

Halve finales

Nederland – Tsjechië 6-3 (4-2)

5.Pien van Nes 1-0 (sc)
10.Marijn Veen 2-0
13.Katerina Lacina 2-1 (sb)
14.Pien van Nes 3-1 (sb)
15.Felice Albers 4-1
16.Barbora Haklova 4-2 (sc)
22.Adela Lehovcova 4-3 (sb)
24.Marijn Veen 5-3
40.Felice Albers 6-3

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Pien van Nes, Elin van Erk.
Wissels: Gabrielle Mosch, Renee van Laarhoven, Lisa Post, Felice Albers, Imme van der Hoek, Anke van Goudoever (K).

Duitsland – Wit-Rusland 5-4 (3-2)

Poule C
De nederlaag van Polen in de degradatiepoule tegen Rusland (1-4) betekende dat de vice-kampioen degradeerde naar de B-divisie. Zwitserland en Oekraïne speelden met 2-2 gelijk en gaan aan kop met vier punten op een punt gevolgd door Rusland.

Dit drietal gaat uitmaken welke ander land naast Polen zal degraderen. Koploper Oekraïne speelt zondag de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde Polen en Zwitserland, dat in de poulefase van Nederland won, treft Rusland.

Polen – Rusland 1-4 (0-2)

Zwitserland – Oekraïne 2-2 (1-1)

Stand poule C:
1.Oekraïne 2-4 +4
2.Zwitserland 2-4 +1
3.Rusland 2-3 -1
4.Polen* 2-0 -4
*Gedegradeerd

Poule A:
Naast Nederland bereikte ook Wit-Rusland de laatste vier van het EK. De nummer drie van het vorige EK won met 5-2 van Polen en nam daarmee revanche voor de verloren halve eindstrijd twee jaar geleden.

Voor Polen, de vice-kampioen, rest dit Europees kampioenschap de strijd tegen degradatie. De ploeg bleef puntloos in drie duels. Ook Zwitserland
zal in de degradatiepoule moeten spelen ondanks zes punten uit drie duels, maar het slechte doelsaldo zit de promovendus dwars.

Nederland – Zwitserland 2-3 (1-1)

Dankzij de twee overwinningen op vrijdag had Oranje in de laatste poulewedstrijd genoeg aan een punt om zich te plaatsen voor de halve finales. Zelfs een kleine nederlaag volstond om de laatste vier te halen.

Zwitserland, dat het EK begon met een zege op vice-kampioen Polen maar daarna een flinke nederlaag leed tegen Wit-Rusland, verraste dit keer de titelverdediger: 3-2.

Gelijkmaker afgekeurd

Oranje leek in de slotfase alsnog een punt over te houden aan het duel, maar de treffer van Donja Zwinkels werd geannuleerd wegens obstructie van Mila Muyselaar. De Zwitserse ploeg nam na acht minuten te spelen de leiding. Stephanie Wältz benutte de toegekende strafbal.

Vlak voor het rustsignaal maakte Muyselaar uit een strafcorner gelijk. Het doelpunt werd pas na lang overleg tussen de scheidsrechters toegekend.

Speelster minder

Meteen na de pauze kreeg Zwitserland een strafcorner toegekend. Omdat de Nederlandse verdediging te vroeg uitliep, werd Zwinkels naar de middenlijn gestuurd. De Zwitserse ploeg profiteerde optimaal van de situatie. De inzet van Wälti belandde via keepster Alexandra Heerbaart in het doel.

Oranje zette aan en Felice Albers maakte gelijk. Met een remise nam Nederland geen genoegen. Ondanks een ondertalsituatie, Zwinkels zat met groen aan de kant, zetten de Oranjedames Zwitserland onder druk, maar zagen daarbij Karin Bugmann over het hoofd. De Zwitserse stond volledig vrij en had weinig moeite om de bal in het Nederlandse doel te schuiven: 2-3.

8.Stephanie Wältz 0-1 (sb)
20.Mila Muyselaar 1-1 (sc)
22.Stephanie Wälti 1-2 (sc)
34.Felice Albers 2-2
36.Karin Bugmann 2-3

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Lisa Post, Pien van Nes.
Wissels: Gabrielle Mosch, Renee van Laarhoven, Elin van Erk, Felice Albers, Imme van der Hoek, Anke van Goudoever.

Wit-Rusland – Polen 5-2 (2-0)

Stand Poule A:
1.Nederland* 3-6 +7
2.Wit-Rusland* 3-6 +3
3.Zwitserland** 2-6 -3
4.Polen** 3-0 -7
*Naar halve finales
**Naar degradatiepoule (poule C)

Poule B:
Naast Nederland en Wit-Rusland hebben zich ook Duitsland en gastland Tsjechië geplaatst voor de halve finales.

Na de eerste twee duels hadden alle vier de ploegen drie punten dus de beslissing viel op zaterdag in de laatste wedstrijd. Duitsland, de nummer vier van 2016, was met 4-2 te sterk voor Rusland en de Tsjechische ploeg won nipt met 2-1 van Oekraïne, nadat na rust een 1-0 achterstand werd omgebogen naar een overwinning.

Duitsland – Rusland 4-2 (2-0)

Oekraïne – Tsjechië 1-2 (1-0)

Eindstand Poule B:
1.Duitsland* 3-6 +5
2.Tsjechië* 3-6 +1
3.Oekraïne** 3-3 -1
4.Rusland** 3-3 -5
*Naar halve finales
*Naar degradatiepoule (poule C)

Programma zondag
10:00 uur: Oekraïne – Polen Pool C
11:10 uur: Zwitserland – Rusland Pool C
13:00 uur: Wit-Rusland – Tsjechië Strijd om derde en vierde plaats
14:30 uur: Duitsland – Nederland Finale

Reageer