Round-up Europacup Zaal (D): Amsterdam pakt brons, titel voor UHC Hamburg - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Europacup Zaal (D): Amsterdam pakt brons, titel voor UHC Hamburg

De dames van Amsterdam hebben tijdens de Europacup Zaal in het Schotse Dundee de bronzen medaille veroverd. In de strijd om de derde en vierde plaats werd MSC Sumchanka na het nemen van shoot-outs verslagen. De Europese clubtitel ging naar UHC Hamburg , dat in de finale met 6-2 te sterk was voor Club Campo de Madrid.

Beide clubs speelden ook al in de poulefase tegen elkaar. Amsterdam was vrijdag in het tweede duel van de dag met 4-3 te sterk. En ook in de strijd om de derde plaats stapten de Amsterdammers als winnaressen van het veld.

Sumchanka op voorsprong

In het eerste deel van de eerste helft gebeurde er nagenoeg niets. Amsterdam kreeg vervolgens de eerste kans van het duel, maar Charlotte Vega zag haar inzet naast het doel belanden. Even later was het raak aan de andere kant van het veld.

MSC Sumchanka profiteerde van het balverlies van Leiah Brigitha. De Oekraïense formatie zette een aanval op, die werd afgerond door Yuliia Shevchenko. Met vijf minuten op de klok in de eerste helft leek Amsterdam op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Vega werd afgekeurd.

Gelijkmaker Amsterdam

Het was een periode waarin Amsterdam de overhand had, maar er niet in slaagde de tegenstander op de knieën te krijgen. Twee minuten na rust kwam de 1-1 wel op het bord. De eerste strafcorner van Amsterdam werd verzilverd door Marijn Veen.

De druk van Amsterdam op het doel van MSC Sumchanka nam toe. Dat leidde tot kansen voor Felice Albers. Ze zag tot haar eigen afgrijzen dat haar inzetten net naast het doel belandden. Ook twee strafcorners troffen geen doel.

Voor de winst

Amsterdam zette in de slotfase alles op alles om het duel nog in de reguliere speeltijd te beslissen. Keepster Claire Lijding werd ingewisseld voor een extra veldspeelster, maar dat mocht niet baten.

In de shoot-outs werden de eerste twee pogingen, waaronder de inzet van Albers, door de scheidsrechter afgefloten wegens afhouden. Daarna miste MSC Sumchanka opnieuw, waarna Vega Amsterdam op voorsprong zette.

Olha Kurovska maakte in de derde en laatste reguliere poging van MSC Sumchanka gelijk, maar moest vervolgens toekijken hoe Yasmin Geerlings de serie besliste. In eerste instantie raakte ze de paal, maar pakte de rebound snel op liet keepster Tetiana Stepanchenko kansloos.

Strijd om derde en vierde plaats:

MSC Sumchanka – Amsterdam 1-1 (1-0)
Amsterdam wint na shoot-outs 1-2

11.Yuliia Shevchenko 1-0
22.Marijn Veen 1-1 (sc)

Opstelling: Claire Lijding (K), Marijn Veen, Jacky Schoenaker, Noor de Baat, Felice Albers, Julia Müller.
Wissels: Zoe van den Barselaar (K), Yasmin Geerlings, Anouk Lambers, Charlotte Vega, Hanna Bergkamp, Leiah Brigitha.

Finale:

Ook UHC Hamburg en Club Campo de Madrid troffen elkaar in de poule. Het was op vrijdag voor beide de tweede wedstrijd van het Europese toernooi en daarin waren de Duitsers met 3-1 te sterk.

De finale was zondag snel van alle spanning beroofd. Al binnen twee minuten kwam UHC Hamburg op voorsprong via Belen Iglesias Marcos. Deze stand werd vervolgens uitgebouwd en na een kwartier spelen stond de stand 4-0 op het bord dankzij twee treffers van Janne Müller-Wieland en een doelpunt van Katherine Otte. Rebecca Grote deed uit een strafcorner nog voor rust iets terug voor Club Campo de Madrid.

Ruime zege

Pas in de slotfase van het duel voerde UHC Hamburg de score weer op. Charlotte van Bodegom zette de 5-1 op het bord. Beatriz Perez Lagunas verkleinde de achterstand, maar het was UHC Hamburg dat het laatste woord hard in de finale. Lena Micheel bepaalde de eindstand op 6-2.

UHC Hamburg – Club Campo de Madrid 6-2 (4-1)
2.Belen Iglesias Marcos 1-0
6.Janne Müller-Wieland 2-0
12.Katharina Otte 3-0
14.Janne Müller-Wieland 4-0
16.Rebecca Grote 4-1 (sc)
35.Charlotte van Bodegom 5-1
36.Beatriz Perez Lagunas 5-2
36.Lena Micheel 6-2

Poule C:

Rotweiss Wettingen en Ritm Grodno hebben op de laatste speeldag van de Europacup Zaal handhaving veiliggesteld. Rotweiss Wettingen won het laatste duel in de degradatiepoule met 6-0 van Dundee Wanderers en Ritm Grodno was met 3-1 te sterk voor SV Arminen. De nederlagen bezegelden het lot van Dundee Wanderers en SV Arminen. Volgend seizoen spelen de Schotse en Oostenrijkse kampioen in de B-divisie van het Europese clubtoernooi.

Rotweiss Wettingen – Dundee Wanderers 6-0 (5-0)
10.Stephanie Wälti 1-0
11.Karin Bugmann 2-0
14.Jessica Aebi 3-0
15.Raffaela Triebold 4-0
18.Stephanie Wälti 5-0 (sc)
40.Jessica Aebi 6-0 (sc)

SV Arminen – Ritm Grodno 1-3 (1-2)
9.Magdalena Zagajska 1-0
10.Volha Shyntar 1-1
15.Volha Shyntar 1-2 (sc)
34.Volha Shyntar 1-3 (sc)

Eindstand Poule C:

Pos. Club G G G V Voor Tegen Saldo Punten
1 Ritm Grodno 3 3 0 0 11 4 +7 15
2 Rotweiss Wettingen 3 2 0 1 13 2 +11 11
3 SV Arminen* 3 1 0 2 2 9 -7 6
4 Dundee Wanderers* 3 0 0 3 2 13 -11 1

*Gedegradeerd

Reageer