Round-up finale FIH Pro League (H): Kookaburras claimen eerste FIH Pro League-titel ten koste van België - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up finale FIH Pro League (H): Kookaburras claimen eerste FIH Pro League-titel ten koste van België

De eerste editie van de Pro League is een prooi geworden voor Australië. In de poulefase eindigden de Australiërs al fier aan kop en in de finale rekende de ploeg van Colin Batch met 3-2 af met wereldkampioen België.

Het eerste kwart leverde lange tijd geen kansen op. Wel viel de beste speler van de wereld uit bij de Belgen. Arthur van Dooren verliet het veld strompelend, waarna België gelijk een flinke aderlating te verduren kreeg. Later bleek de blessure alsnog mee te vallen en kon hij gewoon weer meedoen. In de negende minuut was er opnieuw een klap voor de Belgen: slordig balverlies werd meteen afgestraft door de Kookaburras. Trent Mitton kon de rebound langs Vincent Vanasch tikken en bracht zijn ploeg op voorsprong. Vlak voor het einde van het kwart werd de score verdubbeld door Flynn Ogilvie na een prima pass.

In het tweede kwart gebeurde er opnieuw lange tijd weinig, maar de eerste kans was er voor Australië dat in de 22e minuut de eerste strafcorner van de wedstrijd verdiende. De bal werd waardeloos aangespeeld, maar er volgde alsnog een schotje. Echt gevaar bleef uit. Vervolgens kreeg België een goede kans na een mooie aanval. Doomen gaf de bal hoog op Boon die vanuit de lucht op goal schoot, maar de Australische Goalie Tyler Lovell had een prima redding in huid. Ook de Belgen kregen kort daarop hun eerste corner, maar een harde sleep van Charlier miste richting. Op slag van rust werd Tom Craig neergehaald binnen de cirkel en dat leverde de Australiërs na inschakeling van de videoref een strafbal op. Blake Govers, de topscoorder van de Pro League faalde niet en bracht zijn ploeg op een 3-0 ruststand.

De Australiërs kwamen duidelijk het sterkst uit de kleedkamers wat leidde tot een tweetal kansen. Whetton had de bal moeten afgeven, maar probeerde het uit een veel te moeilijke hoek zelf en trof de Belgische goalie Vincent Vanasch. Een ander schotje werd opnieuw weggewerkt. In de fase die volgde gingen de Red Lions naarstig op zoek naar een aansluitingstreffer, maar vijf strafcorners op rij leverden geen doelpunt op. Even later ging ook de achtste corner van de wedstrijd er niet in voor de Belgen. Vlak voor het einde van het kwart was het dan alsnog raak, de negende poging ging er in via Luypaert.

Met nog vijftien minuten te gaan en een 3-1 achterstand was het nog allesbehalve gespeeld. De Belgen bleven op zoek gaan naar die ene mogelijkheid, maar deze bleef ondanks het balbezit uit. Met nog vijf minuten op de klok was het bovendien Australië aan de andere kant dat mocht aanleggen voor de tweede strafcorner van de wedstrijd. De poging werd er prima uitgelopen door Wegnez. Drie minuten voor het einde kregen de belgen hun tiende corner, waarna Alexander Hendrickx raak sleepte en het nog razend spannend maakt met nog minder dan drie minuten op de klok. Het was alles of niets voor de Belgen, maar het lukte niet om te stunten. De winnaar van de eerste editie is Australië, wereldkampioen België eindigt als tweede.

 

Reageer