Round-up HK (H): Brabantse derby prooi voor Den Bosch, Bloemendaal boekt benauwde zege - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up HK (H): Brabantse derby prooi voor Den Bosch, Bloemendaal boekt benauwde zege

 

De Hoofdklasse Heren zit er op voor  2019 en de laatste speelronde van het jaar stelde zeker niet teleur. De Brabantse derby aan de Oosterplas bleek een prooi voor Den Bosch, terwijl Bloemendaal genoegen moest nemen met een punt tegen Pinoké. 

Amsterdam – Almere (Eindstand 7 – 1)

In het Wagener Stadion heeft Amsterdam na drie wedstrijden zonder zege eindelijk weer eens weten te winnen. Voor eigen publiek bleek de ploeg van Santi Freixa te sterk voor hekkensluiter Almere. Door de overwinning pakt Amsterdam de zevende plek over van Pinoké, maar overwintert de nummer vier van vorig jaar nu in het rechterrijtje. De bezoekers blijven met slechtst twee punten uit dertien duels laatste en zullen in 2020 een soortgelijke inhaalrace als vorig jaar nodig hebben om in de Hoofdklasse te blijven. De thuisploeg kwam na dertien minuten op voorsprong via Boris Burkhardt, maar Almere reageerde al vrij snel met de gelijkmaker, die op naam kwam van Stijn Jolie. Nog voor rust stelden de Amsterdammers orde op zaken door treffers van Tanguy Cosyns en opnieuw Burkhardt, waarna Floris Middendorp na vlak na de thee ook op het scorebord verscheen. Opnieuw Cosyns was daarna trefzeker, waarna ook Pruyser nog een duit in het zakje deed. De eindstand werd een minuut voor tijd bepaald door Teun Kropholler.

HGC-Klein Zwitserland (Eindstand 2 – 1)

In Wassenaar is HGC er in geslaagd om de zegereeks van drie duels uit te breiden naar vier. Aan de Roggewoning toonde de ploeg van Paul van Ass veerkracht nadat de bezoekers aan het einde van het derde kwart brutaal op voorsprong kwamen via Blake Wotherspoon. De Gazellen leken punten te gaan morsen, maar clubtopscorer Maico Casella had andere plannen. De Argentijn, die tevens de nominatie heeft bij de FIH als speler van het jaar, produceerde eerst acht minuten voor tijd de gelijkmaker, waarna hij zich in de voorlaatste minuut al helemaal ontpopte tot de held van de dag door ook een tweede strafcorner te benutten: 2-1. De kater is voor Klein Zwitserland, dat concurrent Tilburg een punt zag uitlopen en zodoende de gehele winterstop in de gevarenzonde bivakkeert. De thuisploeg neemt de derde plek over van Rotterdam en heeft bovendien nog een duel tegoed.

Bloemendaal-Pinoké (Eindstand 3 – 2)

Op ‘t Kopje lieten de Mussen wederom zien waarom ze titelkandidaat nummer één zijn. In het Amsterdamse Bos werd het al een zeer spannend duel (4-5 winst Bloemendaal) en ook vandaag had de regerend landskampioen de grootste moeite met de Steekneuzen. In de negentiende minuut kwamen de bezoekers dan ook brutaal op voorsprong via Martin Ferreiro, al liet het antwoord niet lang op zich wachten. Zeven minuten later tekende Arthur van Doren voor de gelijkmaker, waarna Jasper Brinkman met een rake strafcorner de ruststand bepaalde op 2-1. Aan het einde van kwart drie kwamen de Steekneuzen via Dennis Warmerdam weer langszij en leek de thuisploeg punten te gaan morsen. Tim Swaen had echter andere plannen en tekende met zijn vijftiende treffer voor de winst en de derde zege op rij voor de Mussen. Pinoké zakt een plekje en staat de zevende plek af aan de buren van Amsterdam.

Tilburg-Rotterdam (Eindstand 3 – 2)

Voor eigen publiek heeft Tilburg een knappe 3-2 zege geboekt op Rotterdam. Door de zege nemen de Tilburgers de veilige negende plaats over van Klein Zwitserland, dat tegen een pijnlijke nederlaag aanliep bij HGC. Voor de bezoekers zijn de gevolgen van de nederlaag voorlopig niet desastreus, al moeten ze de derde plek wel afstaan aan HGC. Aan het einde van het eerste kwart werd de score geopend door Max Kreft (sc), waarop Rotterdam snel een antwoord in huis had. Kane Russel tekende vier minuten later voor de gelijkmaker, waarna de ploegen gingen rusten bij een 1-1 stand. Damon Steffens bracht Tilburg op een nieuwe voorsprong, waarna het weer slechts vier minuten duurde voordat Rotterdam langszij kwam, dit maal via Jeroen Hertzberger. Tien minuten voor tijd ontpopte Rik Sprengers zich tot matchwinner door de eindstand te bepalen op 3-2.

Kampong-Hurley (Eindstand 4 – 2)

Vice-kampioen Kampong wist op de eigen Klapperboom het laatste duel van 2019 in winst om te zetten na een bezoek van Promovendus Hurley. Voor eigen publiek werd het 4-2 en alle vier de treffers kwamen op naam van Jip Janssen, die vier strafcorners benutte. Door de zege staan de Utrechters nog altijd vijfde, maar met nog een inhaalwedstrijd tegoed en een achterstand van slechts drie punten op Rotterdam zien de zaken er een stuk beter uit dan een week geleden. Al na tien minuten kwam Kampong op voorsprong, waarna er lange tijd geen goals vielen. Pas in de 47e minuut verdubbelde Janssen de score, waarna Noam Sheridan iets terugdeed in minuut 57. Vier minuten later verzorgde Janssen de 3-1, waarna Kenny Bain weer iets terugdeed. De bevrijdende treffer kwam twee minuten voor tijd en zo gaat ook Jip Janssen het nieuwe jaar in met dubbele cijfers. Voor Hurley heeft de nederlaag geen gevolgen op de ranglijst.

Den Bosch-Oranje-Rood (Eindstand 3 – 2)

Aan de eigen Oosterplas heeft Den Bosch de Brabantse derby in eigen voordeel weten te beslissen na een 3-1 zege op Oranje-Rood. Door de overwinning blijven de Bosschenaren voorlopig de runner-up van de Hoofdklasse en ongetwijfeld iets wat weinig kenners voor het seizoen hadden voorspeld. Oranje-Rood kan de play-offs voorlopig uit hun hoofd zetten, het gat met nummer vier bedraagt na vandaag immers zeven punten. Na 22 minuten spelers kwamen de bezoekers op voorsprong door een treffer van de Belg Thibeau Stockbroekx, waarna Daniel Aarts vier minuten later de score weer gelijktrok en de ruststand op 1-1 bepaalde. In het derde kwart stond Sebastien Dockier op voor zijn ploeg en tekende hij voor de 2-1 en de 3-1, waarna de wedstrijd gespeeld was. Benjamin Stanzl deed in de 67e minuut nog iets terug, al had zijn treffer geen verdere gevolgen.

 

Reageer