Round-up HWL (D): Oranjedames en Engeland naar laatste vier

De Oranjedames hebben de halve finales bereikt van de Hockey World League. In Auckland won de ploeg van Alyson Annan donderdag in de kwartfinales met 4-0 van China. Eerder op de dag plaatste Engeland zich al voor die halve eindstrijd door de Verenigde Staten met 2-1 te verslaan. Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea waren woensdag al zeker van een plek bij de laatste vier.

Nederland-China 4-0

Het duel was een reprise van de finale van de Hockey World League Semi-Final in Brussel. Oranje won met 2-0, nadat in de groepsfase de Chinese ploeg ook al was verslagen. Toen was het verschil kleiner: 1-0.

In Auckland eindigde China, een ploeg in opbouw onder leiding van de voormalige bondscoach van Duitsland Jamilon Mülders, in de poule als vierde met nul punten. Oranje won alle groepsduels en incasseerde geen enkele tegentreffer. En ook dit keer stapte Nederland als winnaar en zonder tegentreffers van het veld.

Eerste kans

De eerste Nederlandse aanval leverde bijna meteen een doelpunt op. Na een rush van Lidewij Welten aan de linkerkant ging haar schot langs het doel van keepster Dongxiao Li langs. Kelly Jonker kon bij de tweede paal net niet bij de bal komen.

Even later was Welten wel succesvol. Na een een-tweetje met Carlien Dirkse van den Heuvel slalomde de speelster van Den Bosch de Chinese cirkel binnen en liet keepster Li kansloos. Li had vervolgens wel een antwoord op de eerste Nederlandse corner. Ze kon even later niets uithalen toen Maartje Krekelaar de 2-0 op haar stick had, maar de bal over het Chinese doel liftte.

Ontsnapt aan gelijkmaker

Nederland had weinig te duchten van China, maar ontsnapte wel aan de gelijkmaker in de slotfase van het eerste kwart. Een schot van buiten de cirkel werd net niet binnengetikt bij de tweede paal door Qui Guo.

In het tweede kwart probeerde China met lange snelle klappen de bal in de Nederlandse cirkel te krijgen en de Nederlandse verdediging in de problemen te brengen. Dat lukte niet. Oranje bleef gevaarlijker en kwam via Marloes Keetels op 2-0.

Vergeefse referral

De aanvoerster nam snel de vrije slag en na een een-tweetje met Xan de Waard, die haar honderdste interland speelde, schoof Keetels de bal in het doel. De Chinezen vroegen wel een referral aan, maar het protest werd niet toegekend door de videoscheidsrechter.

Na rust was Nederland een aantal keer dichtbij een derde treffer. De beste kans in het derde kwart was voor Krekelaar. Haar backhand zeilde echter over het Chinese doel. In het laatste kwart kreeg China de eerste strafcorner van het duel. Keetels haalde de bal van de lijn, waarna het derde Nederlandse doelpunt viel. Caia van Maasakker pushte raak uit een corner.

Matla voor de 4-0

In de slot van het duel zette Frédérique Matla de eindstand op het bord. De Waard speelde Leurink aan die vanaf de achterlijn Matla bereikte, die vervolgens weinig moeite had de bal in het doel te schieten.

Na afloop kon Keetels niets anders dan tevreden zijn. “We hebben zeer goed gespeeld. Het rendement was hoog. We kregen veel strafcorners en maakten veel doelpunten, dus dat is positief. We hebben opnieuw de nul gehouden en daar ben ik blij mee. Het team kijkt met vertrouwen uit naar de halve finales. We hebben er zin in en gaan er met de volle energie in.”

Zuid-Korea tegenstander

Nederland speelt zaterdag om 08.15 uur de halve finale tegen Zuid-Korea, dat in de poulefase met 3-0 werd verslagen.

4.Lidewij Welten 1-0
23.Marloes Keetels 2-0
52.Caia van Maasakker 3-0 (sc)
57.Frédérique Matla 4-0

Opstelling Nederland: Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Josine Koning (K), Margot van Geffen Wissels: Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal (K)

Verenigde Staten-Engeland 1-2

Engeland lijkt op tijd de vorm te hebben gevonden. Na een poulefase waarin slechts één keer werd gewonnen staat de nummer drie van het afgelopen EK wel in de halve finales nadat de Verenigde Staten met 2-1 werd verslagen. Kampong-speelster Sophie Bray scoorde beide Engelse treffers. In de zevende minuut reageerde ze attent op een voorzet van Alex Danson en in het derde kwart rondde Bray voorbereidend werk van Livy Paige doeltreffend af.

Spanning in de slotfase

Zes minuten voor tijd scoorde de Amerikaanse ploeg de aansluitingstreffer door Alyssa Parker uit een strafcorner. De Verenigde Staten zette daarna Engeland onder druk, maar de Engelse ploeg hield in de slotminuten stand. Engeland treft vrijdag in de halve finales Nieuw-Zeeland, dat in de kwartfinales afrekende met titelverdediger Argentinië (2-1).

7.Sophie Bray 0-1
41.Sophie Bray 0-2
54.Alyssa Parker 1-2 (sc)

Reageer

Contact Us