Round-up HWL (D): Oranjedames naar finale, Verenigde Staten zevende

De Oranjedames hebben de finale van de Hockey World League Final bereikt. De ploeg van bondscoach Alyson Annan rekende zaterdag in Auckland in de halve finales af met Zuid-Korea: 2-0. Eerder op de dag legde de Verenigde Staten beslag op de zevende plaats na de 6-4 overwinning op China.

Halve finale:

Nederland-Zuid-Korea 2-0

Beide ploegen kwamen elkaar al in de poulefase tegen en toen was Nederland met 3-0 te sterk. De Koreaanse ploeg bereikte vervolgens de halve finales door Duitsland na shoot-outs te verslaan. Nederland rekende in de kwartfinales af met China (4-0).

Net als in het pouleduel nam Nederland na de afslag het initiatief in de wedstrijd. Kelly Jonker was al snel dicht bij de openingstreffer. De aanvalster van Amsterdam profiteerde bijna van een mislukte scoop in de Koreaanse verdediging.

Opnieuw Krekelaar

Even later was het wel raak voor Oranje. Na een een-tweetje tussen Marloes Keetels en Xan de Waard kwam de bal bij Maartje Krekelaar terecht, die niet twijfelde en meteen uithaalde. Het was alweer haar vijfde doelpunt van het toernooi.

In het tweede kwart stond al snel de 2-0 op het bord. Carlien Dirkse van den Heuvel stuurde Malou Pheninckx de diepte in. De speelster van Kampong trok vervolgens de bal vanaf de achterlijn terug op de vrijstaande Laurien Leurink. Voor haar was het koud kunstje om de bal in het lege doel te tikken.

Van Maasakker raakt paal

In de tegenaanval kreeg Zuid-Korea direct een strafcorner. Het was voor de ploeg de eerste kans van het duel, maar de corner ging compleet de mist in. De Koreaanse kansen waren voor rust schaars. Een tip werd goed verwerkt door keepster Josine Koning. Zuid-Korea ontsnapte vervolgens aan een grotere achterstand. Caia van Maasakker pushte de tweede Nederlandse strafcorner op de paal.

Na rust kon Nederland niet profiteren van een overtal, nadat een overtreding van Heesun Jang op Xan de Waard was bestraft met een gele kaart. Kansen waren er wel. Een backhand van Frédérique Matla werd gekeerd en ook twee strafcorners leverden geen doelpunt op.

Kansen Welten

Zuid-Korea had nauwelijks iets in de melk te brokkelen. Keepster Soo Ji Jang hield haar ploeg op de been. Ze reageerde prima op de inzet van Lidewij Welten. De Bossche speelster verscheen ook in het vierde kwart voor Jang, maar Welten tikte de bal naast het doel.

Ondanks het overwicht ontsnapte Nederland aan de eerste tegentreffer van het toernooi. In de slotfase kreeg Zuid-Korea een tweede strafcorner toegewezen. De variant belandde via de stick van Van Maasakker op de paal. De laatste kans van het duel was voor Nederland, maar ook de vijfde strafcorner trof geen doel.

Tevreden

“In het eerste kwart hebben we goed gespeeld”, zei aanvoerster Keetels na afloop. “Daarna was het wat minder, maar ik ben tevreden.”

Oranje speelt morgen om 08.15 uur de finale tegen gastland Nieuw-Zeeland. De strijd om het brons gaat tussen Zuid-Korea en Engeland. Dit duel wordt om 06.00 uur afgewerkt.

6.Maartje Krekelaar 1-0
18.Laurien Leurink

Opstelling Nederland: Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Julia Remmerswaal (K)
Wissels: Malou Pheninckx, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Lauren Stam, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Maartje Krekelaar

Strijd om zevende en achtste plaats:

Verenigde Staten-China 6-4

De Amerikaanse ploeg sloot de Hockey World League Final af met een overwinning. China werd in een doelpuntrijke wedstrijd met 6-4 verslagen. In de tiende minuut was de Chinese ploeg op voorsprong gekomen door Bingfeng Gu. De Verenigde Staten maakte gelijk via Kathleen Sharkey en liep vervolgens uit naar 3-1 dankzij doelpunten van Loren Shealy en Jill Witmer.

Xiaoming Song verkleinde de achterstand, maar nog in dezelfde minuut bepaalde Shealy met haar tweede treffer de ruststand op 4-2. Na de pauze kwam China goed terug en knokte zich door goals van Song en Shumin Wang terug naar 4-4.

VS trekt winst naar zich toe

Uiteindelijk trok de Verenigde Staten aan het langste eind. Een minuut na de 4-4 zette Erin McCrudden de Amerikaanse ploeg op voorsprong, waarna Sharkey met haar tweede doelpunt van het duel de eindstand op 6-4 bracht.

10.Bingfeng Gu 0-1
13.Kathleen Sharkey 1-1 (sc)
22.Loren Shealy 2-1
28.Jill Witmer 3-1 (sc)
29.Xiaoming Song 3-2
29.Loren Shealy 4-2
35.Xiaoming Song 4-3
44.Shumin Wang 4-4
45.Erin McCrudden 5-4
54.Kathleen Sharkey 6-4

Reageer

Contact Us