Round-up HWL (D): Oranjedames naar kwartfinales na nipte zege

De Oranjedames hebben de kwartfinales van de Hockey World League Semi-Final bereikt. In Brussel won Nederland ook de derde groepswedstrijd. China werd zondag nipt met 1-0 verslagen.

China-Nederland 0-1

Na de 9-0 zege op Zuid-Korea mocht Oranje het opnieuw opnemen tegen een Aziatische tegenstander. China bleek in tegenstelling tot de Koreanen een flinke kluif. Ondanks een veldoverwicht en veel balbezit duurde het lang voordat Nederland een gaatje kon vinden in de hechte Chinese defensie.

Het duurde tot vier minuten voor tijd voordat keepster Jiao Ye moest capituleren. De sluitpost was een flinke sta-in-de-weg voor Oranje. Ze was uiteindelijk kansloos met hulp van één van haar teamgenoten. De strafcorner van Ireen van den Assem ging via de voet van de Chinese aanvoerster Quixia Cui in het doel.

China dichtbij gelijkmaker

Een opluchting voor Oranje, dat in de slotfase nog benauwde momenten beleefde. China, dat tot dan toe niet echt een vuist kon maken, was in de slotfase nog dichtbij de gelijkmaker. Keepster Josine Koning, die weinig tot niets te doen had gehad, moest toch nog drie keer handelend optreden om een Chinees doelpunt te voorkomen.

0-1 Ireen van den Assem (sc)

Australië-Spanje 4-1

De Australische dames hebben de poulefase met een zege op Spanje afgesloten en zich daarmee geplaatst voor de kwartfinales.

De Spaansen kregen de eerste kansen in het duel, maar twee strafcorners leverden geen doelpunt op. Twee minuten voor rust nam Australië de leiding. Kathryn Slattery rondde voorbereidend werk van Maddy Fitzpatrick af.

Australië beslist duel

In het derde kwart kwam Spanje op gelijke hoogte. Lucia Jimenez tekende voor de gelijkmaker, waarna Slattery Australië opnieuw op voorsprong bracht. Aan het einde van het kwart vroeg de Australische ploeg met succes een referral. De toegekende corner werd raak gepusht door Georgie Morgan. Emily Smith bepaalde negen minuten voor tijd de eindstand op 4-1, nadat Australië de tegenaanval koos na een mislukte Spaanse corner.

1-0 Kathryn Slattery
1-1 Lucia Jimenez
2-1 Kathryn Slattery
3-1 Georgina Morgan (sc)
4-1 Emily Smith

België-Nieuw-Zeeland 1-0

Nieuw-Zeeland liep tegen de eerste nederlaag op. Gastland België won met miniem verschil (1-0). Een dag eerder was de Belgische ploeg nog met 9-0 te sterk voor Maleisië.

De Kiwi’s hadden kansen genoeg om het duel in hun voordeel te beslissen, maar elf schoten op doel en zes strafcorners waren niet voldoende om een doelpunt te maken.

Winnende treffer Anouk Raes

Na rust brak Anouk Raes het duel open. Haar schot verdween tussen de benen van keepster Sally Rutherford in het doel. Nieuw-Zeeland zette aan voor de gelijkmaker, maar liet zoals gezegd de kansen onbenut.

1-0 Anouk Raes

Schotland-Zuid-Korea 0-5

In het laatste groepsduel is het Schotland niet gelukt om zich te kwalificeren voor de kwartfinales. De ploeg verloor met 5-0 van Zuid-Korea en eindigt met slechts één punt uit vier duels als vijfde in de poule. De Koreanen, Nederland, Italië en China zijn zeker van een plek bij de laatste acht.

Seul Ki Cheon had met drie doelpunten een groot aandeel in de overwinning van Zuid-Korea, dat zich goed had hersteld van de 9-0 nederlaag zaterdag tegen Nederland. De andere treffers kwamen op naam van Eunbi Cheon en Hyejeong Shin.

0-1 Eunbi Cheon
0-2 Seul Ki Cheon (sc)
0-3 Seul Ki Cheon (sc)
0-4 Hyejeong Shin (sc)
0-5 Seul Ki Cheon

Reageer

Contact Us