Round-up HWL (D): Oranjedames pakken WK-ticket na winst op Spanje

De Oranjedames hebben zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Londen. De ploeg van bondscoach van Alyson Annan bereikte donderdag de halve finales van de Hockey World League Semi-Final na een 2-0 overwinning op Spanje. Met de winst is Nederland ook zeker van deelname aan de finaleronde van de HWL in Auckland.

Kwartfinales:

Nederland-Spanje 2-0

Met het bereiken van de halve finales, plaatsing voor de finaleronde van de Hockey World League en kwalificatie voor het WK heeft Nederland aan de doelstelling in de wedstrijd tegen Spanje voldaan.
Oranje begon prima aan het duel. De eerste strafcorner na drie minuten was meteen raak via de push van Caia van Maasakker. Dat was een opsteker want het rendement uit de corner was in de groepswedstrijden niet hoog. Uiteindelijk liet de effectiviteit tegen de Spanjaarden ook te wensen over. Uit zes pogingen werd slechts één keer gescoord.

Sterk

Nederland was dominant in het eerste kwart en Spanje kwam nauwelijks in het spel voor. Ook in het tweede kwart was Oranje sterk, maar was de eindpass onzorgvuldig. De eerste keer dat Spanje in de cirkel kwam, werd de ploeg beloond met een strafcorner. Lola Riera mocht twee keer op rij aanleggen, maar keepster Anne Veenendaal bracht tot twee keer toe redding.

Meteen na rust kwam Oranje op 2-0. Laurien Leurink stormde op links de cirkel binnen en wipte de bal over de uitkomende keepster. De bal kwam uiteindelijk bij Laura Nunnink terecht. Zij zag vervolgens haar inzet op onreglementaire wijze geblokt door een Spaanse verdedigster waardoor de scheidsrechter een strafbal toekende. Van Maasakker benutte dit buitenkansje door keepster Maria Ruiz naar de verkeerde hoek te sturen.

Niet meer in gevaar

Het was eigenlijk de beslissing in de wedstrijd. Nederland kwam na rust niet meer in gevaar. Een Spaanse corner werd mede door snel uitlopen van Charlotte Vega onschadelijk gemaakt. De slotfase van het duel was wat rommelig toen Spanje twee keer snel achter elkaar met groen werd bestraft en Maria Verschoor met geel voor vijf minuten naar de kant moest.

“Het WK-ticket was onze main goal. Dat was onze grote doel en daarom moesten we deze wedstrijd winnen. Nu is onze volgende doelstelling het toernooi winnen”, zegt Laurien Leurink die over het duel met Spanje zegt: “Het begin was lastig. We merkten dat ze stug stonden. Daarna konden we elkaar beter vinden en ging het lopen. Dat is positief. Natuurlijk kunnen er dingen beter, maar het doel is bereikt.”

Nieuw-Zeeland

Komende zaterdag wacht Nieuw-Zeeland in de halve eindstrijd. De ploeg scoort weinig, maar incasseert ook nauwelijks doelpunten. “We benaderen die wedstrijd als een finale, zoals we dat ook met deze wedstrijd (Spanje, red.) hebben gedaan. Maar we gaan uit van onze eigen kracht”, zegt Leurink.

1-0 Caia van Maasakker (sc)
2-0 Caia van Maasakker (sb)

Nieuw-Zeeland-Italië 2-0

Nieuw-Zeeland pakte door de winst op Italië een WK-ticket. Op de overwinning op Italië viel weinig af te dingen, maar de Kiwi’s verzuimden het duel voortijdig te beslissen. Daarom was het af en toe oppassen tijdens de schaarse kansen van de Italiaanse ploeg.

Na zes minuten nam Nieuw-Zeeland de leiding. De Black Sticks straften een verkeerde breedtepass in de Italiaanse verdediging genadeloos af. Kelsey Smith gaf voor en bij de tweede paal tikte Samantha Harrison de bal binnen.

Te weinig scoren

Daarna verzuimde Nieuw-Zeeland de score op te voeren. De ploeg scoort te weinig. Dat bleek ook tijdens de groepsfase. In vier wedstrijden scoorden de Kiwi’s slechts drie keer. Omdat de ploeg verdedigend goed staat, kostte het gemis aan effectiviteit alleen de kop tegen België toen er met 1-0 werd verloren. Het was ook het enige tegendoelpunt in de groepsfase.

Tegen Italië hield Nieuw-Zeeland opnieuw de nul, hoewel de Italianen een aantal maal dichtbij een treffer waren. Stacey Michelsen haalde in het tweede kwart een bal voor de lijn weg voordat Elisabetta Pacella gevaarlijk kon worden. Even later zag Pacella een backhand over het Nieuw-Zeelandse doel zeilen. Daarnaast liet Italië na rust liefst zes strafcorners onbenut.

Tweede treffer Nieuw-Zeeland

Op het moment dat Italië voor het eerst mocht aanleggen vanaf de kop cirkel leidde Nieuw-Zeeland al met 2-0. Italië kreeg vijf minuten na rust de bal niet weg uit de verdediging. Jordan Grant pikte de bal op en speelde Samantha Charlton. Met een backhand liet ze keepster Martina Chirico kansloos. Ook Nieuw-Zeeland kreeg in de wedstrijd vier corners, maar die leverden geen doelpunt op.

1-0 Samantha Harrison
2-0 Samantha Charlton

Australië-China 0-2

China zorgde voor een enorme verrassing door Australië uit te schakelen. Dat de Chinese ploeg een stugge tegenstander is, ondervond Nederland al in de groepsfase. Oranje won nipt met 1-0 dankzij een treffer in de slotfase van het duel.

Australië eindigde als nummer één van poule B, terwijl China als vierde eindigde in poule A met twee punten dankzij remises tegen Schotland en Italië. De Hockeyroos waren daarom ook de grote favoriet voor het bereiken van de halve finales.

Een schot op doel

Deze rol maakte Australië niet waar. De ploeg zette China, met name na de 1-0 achterstand, zwaar onder druk, maar echt gevaarlijk werd het niet. Australië kwam wel 17 keer in de cirkel, maar loste daarbij slechts één schot op doel. Emily Smith was misschien nog het dichtst bij een doelpunt, maar haar tip na een voorzet van Kathryn Slattery was niet overtuigend genoeg om de bal in het doel te tikken. Het had in het vierde kwart de gelijkmaker kunnen zijn.

China kwam vlak na rust op voorsprong. Australië werd meteen onder druk gezet en gaf een strafcorner weg. De aangegeven bal werd niet gestopt, maar aangenomen waarna Mengrong Wu het schot met een tip doeltreffend van richting veranderde.

Beslissing

Zes minuten voor tijd maakte Meiyu Liang er 2-0 van. Keepster Rachael Lynch was kansloos ook omdat ze struikelde over de op de grond liggende Qian Yu. Echter, Australië kon het doelpunt niet aanvechten, omdat de ploeg in de laatste seconden van het derde kwart al hun referral was kwijtgeraakt.

Door de zege is China verzekerd van een WK-ticket. Australië zal dit toernooi als vijfde moeten eindigen om zich alsnog te kwalificeren voor het WK. Als dat niet lukt is kwalificatie nog mogelijk door kampioen van Oceanië te worden.

0-1 Mengrong Wu (sc)
0-2 Meiyu Liang

Zuid-Korea-België 1-1 Zuid-Korea wint na shoot-outs 3-2

Opnieuw is België op de drempel van kwalificatie voor een groot toernooi gestruikeld over Zuid-Korea. Twee jaar geleden gooide de Aziaten de deur naar de Olympische Spelen dicht en nu in de kwartfinales gingen de Zuid-Koreanen er met een WK-ticket vandoor.

De beslissing viel pas na het nemen van shoot-outs. België miste de eerste twee pogingen waardoor de ploeg in de achtervolging moest. Zuid-Korea, dat ook één keer miste, hoefde geen vijfde shoot-out te nemen omdat Jill Boon tot twee keer toe stuitte op de Zuid-Koreaanse keeper.

Gelijke stand

De shoot-outs waren noodzakelijk omdat na zestig minuten spelen de stand 1-1 op het bord stond. De Zuid-Koreaanse ploeg nam na drie minuten een voorsprong. De eerste strafcorner werd meteen verzilverd door Seul Ki Cheon. Vlak na rust maakte Emma Puvrez gelijk, waarna de beide ploegen nog kansen kregen om het duel te beslissen. In de shoot-outs had Zuid-Korea vervolgens de zenuwen beter onder controle.

1-0 Seul Ki Cheon (sc)
1-1 Emma Puvrez

Strijd om negende en tiende plaats:

Schotland-Maleisië 1-0

Schotland sloot het toernooi af met een overwinning en eindigde als negende. De enige treffer van het duel viel al in het eerste kwart. Het doelpunt kwam tot stand uit de tweede strafcorner. Sarah Robertson gaf de bal aan en na een één-twee op de kop van de cirkel kreeg ze de bal terug en liet keepster Farah Yayha kansloos.

De Schotse ploeg kreeg daarna genoeg kansen om de marge te vergroten, maar slaagde er niet in Yayha nog een keer te passeren. Ook niet in de slotfase toen Maleisië door twee gele kaarten met negen speelsters op het veld stond.

Eerste schot in vierde kwart

Maleisië stelde er weinig tegenover. Pas in het vierde kwart loste de ploeg het eerste schot op doel, waardoor Nicki Cochrane voor de eerste en enige keer in actie moest komen.

1-0 Sarah Robertson (sc)

Programma:

Strijd om de vijfde tot en met de achtste plaats
11.15 uur: Spanje-Italië
13.30 uur: België-Australië
Halve finales:
15.45 uur: Zuid-Korea-China
18.00 uur: Nederland-Nieuw-Zeeland

Comments (1)

  1. Fan van Hockey

    Gefeliciteerd met het WK-ticket!

Reageer

Contact Us