Round-up HWL (D): Oranjedames poulewinnaar na winst op Zuid-Korea

De Oranjedames hebben hun derde en laatste poulewedstrijd op de Hockey World League Final gewonnen. Zuid-Korea werd maandag in Auckland met 3-0 verslagen. Dankzij de derde overwinning eindigt Nederland als poulewinnaar.

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Meteen na de afslag stoomde Oranje naar het Zuid-Koreaanse doel. Dat leverde in de eerste minuut meteen een kans op voor Maria Verschoor. Haar schot werd echter gekeerd door keepster Soo Ji Jang.

Het zette de toon voor het duel, waarin Nederland het meeste balbezit had en Zuid-Korea zich terugtrok op eigen helft. Het was lastig om een gaatje te vinden in de Koreaanse verdediging. Hierdoor waren de kansen schaars.

Strafcorner

Het gevaar van Oranje moest komen via de strafcorner. De corner liep in de eerste twee duels nog niet. Tegen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten mocht de ploeg al acht keer zonder succes vanaf de kop van de cirkel aanleggen. Ook tegen Zuid-Korea leverden de eerste twee pogingen geen doelpunt op.

Twee minuten voor rust was het wel raak. Margot van Geffen tipte de push van Caia van Maasakker achter keepster Jang. Een verdiende voorsprong die in het derde kwart werd verdubbeld door Maartje Krekelaar.

Weinig gevaar Zuid-Korea

De bal kwam via Malou Pheninckx met een gelukje voor de stick van de speelster van Den Bosch, die haar vierde doelpunt van het toernooi maakte. Zuid-Korea stelde daar bitter tegenover. Seunga Park werd in de cirkel gevonden, maar tikte de bal vervolgens tegen haar eigen voet.

Pas in het vierde kwart loste Zuid-Korea het eerste schot op doel. De toegekende corner werd echter slecht uitgevoerd. Het spel werd door de scheidsrechter afgefloten, omdat het eerste schot op het Nederlandse doel te hoog was.

Van Maasakker scoort

Nederland kreeg in de slotfase flink wat kansen om de score op te voeren. Zo verdiende de ploeg zeven strafcorners, waarvan er slechts één werd benut. Caia van Maasakker pushte raak voor haar eerste doelpunt van het toernooi. Daarna kreeg Lidewij Welten nog een goede kans om 4-0 te maken. Haar schot ging voorlangs het Koreaanse doel.

Als poulewinnaar treft Nederland woensdag of donderdag in de kwartfinales de nummer vier van de andere poule. Dat wordt Engeland of China. Duitsland en Argentinië gaan uitmaken wie die poule gaat winnen.

28.Margot van Geffen 1-0 (sc)
41.Maartje Krekelaar 2-0
56.Caia van Maasakker 3-0 (sc)

Opstelling Nederland: Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Maria Verschoor, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Lauren Stam, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Maartje Krekelaar
Wissels: Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Frédérique Matla, Pien Sanders, Julia Remmerswaal (K)

Nieuw-Zeeland-Verenigde Staten 1-3

Met nul punten uit drie wedstrijden heeft Nieuw-Zeeland de groepsfase van de Hockey World League Final in mineur afgesloten. Na de nederlagen tegen Nederland (0-4) en Zuid-Korea (1-2) werd maandag verloren van de Verenigde Staten: 1-3.

De Amerikaanse dames kwamen na negen minuten spelen op voorsprong. Een flinke overtreding van Brooke Neal leidde tot de eerste Amerikaanse strafcorner. De inzet van Ali Froede werd vervolgens door Jill Witmer doeltreffend van richting veranderd.

West beslist het duel

Nog voor rust maakte Ella Gunson gelijk. Ook zij kreeg haar stick tegen de bal na het schot van Olivia Merry vanaf de kop van de cirkel. Na rust besliste Taylor West met twee doelpunten, waarvan één uit een strafbal, het duel in Amerikaans voordeel.

De strafbal werd toegekend nadat Michelle Vittese door drie Nieuw-Zeelandse speelsters in de cirkel in de mangel werd genomen. West bleef vervolgens koel en bracht de Amerikaanse ploeg op voorsprong. Haar tweede goal scoorde ze vlak voor het einde van het derde kwart. Met een backhandschot passeerde West keepster Grace O’Hanlon.

Tweede plek in poule

Dankzij de zege klom de Verenigde Staten ten koste van Zuid-Korea naar de tweede plaats in de poule achter het ongenaakbare Nederland. Nieuw-Zeeland eindigde troosteloos onderaan.

9.Jill Witmer 0-1 (sc)
22.Ella Gunson 1-1 (sc)
37.Taylor West 1-2 (sb)
45.Taylor West 1-3

Eindstand:
1.Nederland 3-9 +9
2.Verenigde Staten 3-4 0
3.Zuid-Korea 3-4 -2
4.Nieuw-Zeeland 3-0 -7

Reageer

Contact Us