Round-up HWL (D): Oranjedames ruim langs Nieuw-Zeeland

De Oranjedames zijn de Hockey World League Final prima begonnen. In Auckland werd gastland Nieuw-Zeeland met ruime cijfers verslagen: 4-0. Eerder op de dag speelden de Verenigde Staten en Zuid-Korea met 1-1 gelijk.

Nederland-Nieuw-Zeeland

Beide landen troffen elkaar al tijdens de Hockey World League Semi-Final in Brussel. In de halve finales won Nederland pas na het nemen van shoot-outs (5-4), nadat het duel in 1-1 was geëindigd. Het was voor Oranje de vijfde overwinning op rij op de Black Sticks.

En ook dit keer was Nederland de bovenliggende partij. Oranje kwam na elf minuten op voorsprong, nadat Nieuw-Zeeland de eerste kansen in het duel had gekregen. Een voorzet vanaf links van Amy Robinson werd net gemist door Samantha Harrison. Ook de eerste strafcorner van Nieuw-Zeeland leverde niets op. Keepster Josine Koning, die de plek onder de lat afwisselde met Julia Remmerswaal, redde op de inzet van Brooke Neal.

Het was Kelly Jonker die Oranje op 1-0 zette. De spits van Amsterdam werd buiten de cirkel aangespeeld. Ze sprintte vervolgens om Ella Gunson heen de cirkel in en haalde met de backhand doeltreffend uit. Vier minuten later verdubbelde Maartje Krekelaar de voorsprong.

Krekelaar scoort

Pien Sanders verzond een lange pass van achteruit. Carlien Dirkse van den Heuvel liet de bal gaan, die in de cirkel werd opgepikt door Lidewij Welten. De Bossche speelster vond haar teamgenoot Krekelaar, die de bal door de benen van keepster Grace O’Hanlon speelde.

In het tweede kwart was Krekelaar ook dichtbij de 3-0, maar haar inzet ging over het doel van O’Hanlon. De derde Nederlandse treffer viel in het derde kwart. Frédérique Matla was net even eerder bij de bal dan Gunson, waarna ze de bal via de binnenkant van de paal in het doel werkte.

Nieuw-Zeeland nauwelijks gevaarlijk

Brooke Neal voorkwam even later erger voor Nieuw-Zeeland. Ze haalde een inzet van Matla maar net voor de doellijn weg. Waar Nederland behoorlijk wat veldkansen creëerde, kon Nieuw-Zeeland alleen gevaar stichten via een strafcorner. De Black Sticks mochten vijf keer, vergeefs, aanleggen vanaf de kop van de cirkel.

Nederland voerde de score in het laatste kwart alsnog op. Een voorzet van Malou Pheninckx werd door Jonker binnen getikt. Een vijfde doelpunt zat er niet in voor Oranje. De laatste kans was voor Nieuw-Zeeland, maar Remmerswaal reageerde attent op de tip-in van Shiloh Gloyn.

Efficiënt

Na afloop vond Keetels dat Oranje efficiënt was omgesprongen met de kansen. “We schoten op doel en het leverde een doelpunt op. Nieuw-Zeeland is sterk in de counter en dat hebben we goed verdedigd. We zijn zeer tevreden met dit resultaat. We kijken uit naar morgen.”

Nederland speelt zaterdagochtend om 08.00 uur het tweede duel op de Hockey World League Final tegen de Verenigde Staten, dat eerder op de dag met 1-1 gelijkspeelde tegen Zuid-Korea. Nieuw-Zeeland speelt als om 06.00 uur tegen Zuid-Korea. Ook worden er duels gespeeld in de andere poule. Engeland slaat af tegen Duitsland en Argentinië treft China.

11.Kelly Jonker 1-0
15.Maartje Krekelaar 2-0
39.Frédérique Matla 3-0
48.Kelly Jonker 4-0

Opstelling Nederland: Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (K) en Margot van Geffen
Wissels: Malou Pheninckx, Carlies Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Lauren Stam, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal (K)

Verenigde Staten-Zuid-Korea 1-1

De openingswedstrijd van de Hockey World League Final eindigde onbeslist. De Verenigde Staten koesterde lang de hoop op een overwinning, maar Zuid-Korea maakte in de slotfase de gelijkmaker.

Erin Matson opende na twintig minuten de score voor de VS. Een strafcorner van Ali Froede belandde via de pads van keepster Soo Ji Jang bij Lauren Moyer, waarna Matson de bal met een tip in het doel werkte.

Koreaans slotoffensief

Zes minuten voor tijd leken de Amerikaanse dames op 2-0 te komen, maar de inzet van Jill Witmer werd gered door Jang, die vervolgens werd gewisseld voor een extra veldspeelster. Het Koreaanse slotoffensief leverde uiteindelijk de gelijkmaker op. De strafcorner van Mi Hyun Park ging via keepster Jackie Briggs de lucht in waarna Yesol Cha de bal in het doel sloeg.

20.Erin Matson 1-0 (sc)
58.Yesol Cha 1-1 (sc)

Reageer

Contact Us