Round-up HWL (D): Oranjedames starten met winst op Schotland

De Oranjedames zijn de Hockey World League Semi-Final in Brussel goed begonnen. De ploeg van de jarige bondscoach Alyson Annan won woensdag met 4-0 van Schotland.

Nederland-Schotland 4-0

Nederland was zoals verwacht een paar maten te groot voor Schotland, de nummer 17 van de wereld. De uitslag was wel een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld. Oranje creëerde genoegen kansen, maar de effectiviteit van de strafcorner liet te wensen over met slechts één doelpunt uit acht pogingen.

Oranje startte met Anne Veenendaal onder de lat. De keepster van Amsterdam werd in de rust vervangen door Josine Koning. Beide keepsters kregen nauwelijks iets te doen.

Schotland weinig in de aanval

Schotland kwam nauwelijks over de middenlijn. De ploeg werd pas voor het eerst gevaarlijk in het derde kwart. Net nadat Frédérique Matla met geel naar de kant was gestuurd, kreeg Nikki Lloyd, die haar honderdste interland speelde, een schotkans.
Ireen van den Assem voorkwam met een ingreep dat Koning in actie moest komen. In het slot kreeg Schotland nog een corner, maar de variant werd door de Nederlandse verdediging makkelijk doorzien.

Oranje was al na zes minuten op voorsprong gekomen. Matla, die ook al trefzeker was tijdens beide wedstrijden tegen Australië, verschalkte de Schotse keepster met een backhand. Daarna kreeg Nederland kansen om de marge te vergroten. Schoten van Margot van Geffen en Maria Verschoor werden gekeerd door Nicola Cochrane.

Snel op 2-0

Vlak voor het einde van het eerste kwart werd het toch nog 2-0. Carlien Dirkse van den Heuvel sprintte de cirkel in en legde de bal met de backhand af naar Laurien Leurink. De speelster van Laren flatste de bal tegen de touwen.

In het tweede kwart bleef de 2-0 op het bord staan. Drie strafcorners leverden niets op. Ook Matla was dichtbij haar tweede treffer. Na een prima individuele actie mikte ze de bal net naast het doel en Dirkse van den Heuvel vond keepster Amy Gibson, die in het tweede en vierde kwart Cochrane afwisselde, op haar weg.

Nog twee doelpunten

Na rust was Nederland was succesvol met de corner, al is het maar de vraag of de uiteindelijke variant zo was uitgedacht. Xan de Waard speelde Caia van Maasakker aan, die de bal naar Lauren Stam speelde. De verdedigster van Amsterdam verschalkte Cochrane in de korte hoek. In het laatste kwart liep Dirkse van den Heuvel de cirkel in en bediende Kitty van Male die de bal makkelijk kon binnentikken: 4-0

1-0 Frédérique Matla
2-0 Laurien Leurink
3-0 Lauren Stam (sc)
4-0 Kitty van Male

China-Italië 2-2

Italië zorgde voor een verrassing door de nummer acht van de wereld, China, op een gelijkspel te houden in de openingswedstrijd van de Hockey World League Semi-Final.

De Chinese ploeg opende na drie minuten de score via een benutte strafcorner van Bingfeng Gu. In de tweede kwart profiteerde Italië optimaal van de overtal. Met negen speelsters kan China niet voorkomen dat Lara Oviedo de gelijkmaker aantekent door een rebound na een schot van Federica Carta binnen te tikken.

China lijkt drie punten te pakken

Na een doelpuntloos derde kwart leek China met nog zes minuten op de klok er met de drie punten vandoor te gaan. Mengrong Wu kwam goed voor haar tegenstandster en tipte de voorzet door de benen van de Italiaanse keepster binnen.

Lang konden de Chinezen niet genieten van de voorsprong. Drie minuten na het doelpunt was het alweer gelijk Eugenia Mastronardi veranderde het schot van Dalila Mirabella doeltreffend van richting. China vroeg een referral aan, maar kreeg geen gehoor bij de videoscheidsrechter.

1-0 Bingfen Gu (sc)
1-1 Lara Oviedo
2-1 Mengrong Wu
2-2 Eugenia Mastronardi

Australië-Maleisië 3-0

Dankzij drie doelpunten uit een strafcorner besliste Australië het duel met Maleisië. Al na vier minuten pushte Maddy Fitzpatrick raak. Het leek het startsein voor meer doelpunten, maar tot aan de rust gebeurde er vrij weinig. Maleisië kreeg een goede kans, maar het schot van Norfaiezah Saiuti werd door keepster Jocelyn Bartram uit de bovenhoek getikt.

In het derde kwart verdubbelde Australië de score. Nadat Maleisië een push uit een corner van Nuraini Rashid over het doel zag zeilen, pushte Fitzpatrick wel raak vanaf de kop cirkel. Een minuut voor tijd verzilverde Georgina Morgan nog een strafcorner voor de 3-0 eindstand.

1-0 Maddy Fitzpatrick (sc)
2-0 Maddy Fitzpatrick (sc)
3-0 Georgina Morgan (sc)

Nieuw-Zeeland-Spanje 1-0

Beide ploegen speelden onlangs vier oefenwedstrijden tegen elkaar. Twee duels eindigden in een gelijkspel en twee keer won Spanje. Dit keer stapte Nieuw-Zeeland als winnaar van het veld. De Black Sticks waren net even effectiever in het benutten van de kansen. De enige treffer van het duel kwam op naam van Olivia Merry, die in het tweede kwart een strafcorner verzilverde.

1-0 Olivia Merry (sc)

Reageer

Contact Us