Round-up HWL (D): Oranjedames verslaan China in finale

De Oranjedames hebben de Hockey World League Semi-Final gewonnen. In Brussel won de ploeg van bondscoach Alyson Annan zondag in de finale met 2-0 van China. Beide treffers kwamen uit een strafcorner van Caia van Maasakker, die met zeven treffers topscorer van het toernooi werd.

Finale:

Nederland-China 2-0

Nederland wist van het kon verwachten van China. In de poulefase had Oranje het lastig tegen het verdedigende China en werd de winst pas vlak voor tijd veiliggesteld.

Ook in de finale duurde het lang voordat Nederland de score opende. Dat lag niet aan het aantal kansen, die waren er volop. Keepster Dongxiao Li hield China lang in de wedstrijd met een aantal goede reddingen. Zo stond Li op de goede plek bij schoten van onder meer Xan de Waard en Charlotte Vega.

Van Maasakker

Diep in het derde kwart moet Li zich toch gewonnen geven. Oranje koos bij de derde strafcorner voor een variant die Van Maasakker binnenschoot. Li zat daar nog wel met haar voet bij, maar kon de bal niet keren. Ook bij het tweede Nederlandse doelpunt kreeg Li de bal op haar lichaam. Via haar legguards en handschoen verdween de inzet van Van Maasakker alsnog in het doel.

Met haar twee treffers was Van Maasakker opnieuw belangrijk voor Nederland. De speelster van SCHC scoorde twee keer in de groepsfase, maar was daarna in de knock-outfase verantwoordelijk voor de gehele productie van Oranje.

China weinig in cirkel

China verscheen weinig in de Nederlandse cirkel, maar stichtte wel gevaar. De ploeg kreeg twee corners, waarvan de laatste voor de lijn werd weggehaald door Marloes Keetels. Ook keepster Anne Veenendaal moest een aantal keer handelend optreden en had wellicht geluk dat bij een rebound Yudiao Zhao volledig over de bal maaide.

1-0 Caia van Maasakker (sc)
2-0 Caia van Maasakker (sc)

Strijd om de derde en vierde plaats:

Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea 1-0

Nieuw-Zeeland sloot het toernooi toch nog met een goed gevoel af. Na het verlies in de shoot-outserie tegen Nederland, waarin de Kiwi’s heel even dachten dat ze hadden gewonnen, moest de knop snel om. Zuid-Korea was in de halve finales kansloos tegen China, dat in de poulefase nog wel was verslagen.

Het duel om het brons werd een strijd waarin de kansen voor beide ploegen schaars waren. De beslissing viel vlak voor tijd. Brooke Neal pushte zes minuten voor tijd een strafcorner binnen.

1-0 Brooke Neal (sc)

Strijd om de vijfde en zesde plaats:

Italië-Australië 1-3

Met de overwinning op Italië verzekerde Australië zich alsnog van een ticket voor het WK volgend jaar in Londen. Makkelijk ging het niet. Australië had het lastig met Italië, dat na elf minuten op voorsprong was gekomen. Federica Carta pushte raak uit een strafcorner.

Australië kwam net voor rust op gelijke hoogte. Kathryn Slattery rondde acht minuten voor het rustsignaal voorbereidend werk van Jordyn Holzberger af.

Australië beslist duel

De beslissing in het duel viel pas in het vierde kwart. Georgina Morgan verzilverde een strafcorner, waarna Madeline Ratcliffe de eindstand op het bord zette door een rebound binnen te tikken nadat keepster Martina Chirico in eerste instantie een inzet van Holzberger had gekeerd.

1-0 Federica Carta (sc)
1-1 Kathryn Slattery
1-2 Georgina Morgan (sc)
1-3 Madeline Ratcliffe

Strijd om de zevende en achtste plaats:

Spanje-België 1-1 Spanje wint na shoot-outs 4-1

Net als in de poulefase (1-0) trok Spanje ook in de strijd om de zevende plaats aan het langste eind. Dit keer moesten shoot-outs de beslissing brengen. Na vier kwarten was de stand 1-1.

Spanje was in het tweede kwart op voorsprong gekomen door Lucia Jimenez. Vijf minuten voor tijd zorgde Louise Versavel met een rake strafcorner voor de gelijkmaker.

Shoot-outs

Tijdens de shoot-outs nam bij België, net als tegen Zuid-Korea, Elena Sotgiu onder de lat de plaats in van Aisling D’Hooghe. Sotgiu kon niet verhinderen dat Spanje won. De Spaanse ploeg trof vier keer en voor België was alleen Stéphanie Vanden Borre succesvol. Louise Versavel en Jill Boon misten hun shoot-out.

1-0 Lucia Jimenez
1-1 Louise Versavel (sc)

Reageer

Contact Us