Round-up HWL (D): Oranjedames winnen finale van Nieuw-Zeeland

Nederland heeft de laatste editie van de Hockey World League Final gewonnen. In de finale in Auckland werd Nieuw-Zeeland met 3-0 verslagen.

Nederland-Nieuw-Zeeland 3-0

Oranje trad aan zonder Xan de Waard. De speelster van SCHC liep in de halve finales tegen Zuid-Korea een schouderkwetsuur op.

Volle bak

In een uitverkocht North Harbour Stadium stonden de ploegen voor de tweede maal dit toernooi tegenover elkaar. In de eerste poulewedstrijd was Nederland met 4-0 te sterk. Oranje zette de lijn door. De ploeg won alle daaropvolgende wedstrijden en bereikte zonder tegendoelpunt de finale.

Nieuw-Zeeland kende een dramatische poulefase. Na de nederlaag tegen Nederland werden ook de wedstrijden tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten verloren. De Black Sticks eindigde als vierde in de poule, maar daarna richtte Nieuw-Zeeland zich op winst op Argentinië en Engeland.

Moeilijk

In het eerste kwart had Nederland het moeilijk. Het leed veel balverlies en Nieuw-Zeeland was vaak op de Nederlandse helft te vinden. Echt gevaarlijk konden de Black Sticks niet worden. Ook toen Nederland in de ondertal speelde, nadat Carlien Dirkse van den Heuvel voor vijf minuten met geel naar de kant moest na een opstootje met Samantha Charlton.

Na twintig minuten kreeg Nederland de eerste kans via Maartje Krekelaar. Ze stuitte op keepster Kelly Rutherford. Het was de start van een fase waarin Nederland beter ging spelen. Kelly Jonker zette Oranje op voorsprong.

Jonker breekt ban

De spits van Amsterdam was even daarvoor al dicht bij de openingstreffer. Haar inzet ging via een Nieuw-Zeelandse stick over het doel. De daaropvolgende lange corner werd niet goed verwerkt door de verdediging van de Black Sticks. Jonker pikte de bal op en liftte die vervolgens over de liggende Rutherford in het doel.

Een minuut later zette Maria Verschoor de 2-0 op het bord. Na een rush gaf Lidewij Welten de bal aan Verschoor. Haar eerste schot werd geblokt, waarna ze de bal snel oppikte en Rutherford kansloos liet.

Snel op 2-0

Het derde kwart was nog maar nauwelijks begonnen of Oranje kon opnieuw juichen. Malou Pheninckx vond de geheel vrijstaande Laurien Leurink, die geen moeite had om O’Hanlon te verslaan. Het was een aanzet van een spervuur van aanvallen op het Nieuw-Zeelandse doel.

Krekelaar werd twee keer in stelling gebracht. Haar tip na de voorzet van Dirkse van den Heuvel ging net naast en daarna stuitte ze op keepster O’Hanlon. Ook twee Nederlandse corners leverden niet het vierde doelpunt op.

Nieuw-Zeeland niet meer gevaarlijk

Nederland controleerde de wedstrijd. Nieuw-Zeeland was nauwelijks gevaarlijk meer. Het geloof was weg bij de Black Sticks. Het gevaar moest vanaf de kop van de cirkel komen. In het toernooi was Nieuw-Zeeland in de knock-outfase vooral succesvol uit de corner. Dit keer belandde de variant van Liz Thompson maar net naast de paal.

“Ik ben trots op de ploeg. Het is echt een teamprestatie. We hebben een prima toernooi gespeeld”, zei Keetels na afloop.

Schitterend jaar

Met de eindzege van de Hockey World League Final sloot Oranje een jaar af waarin ook de Europese titel werd veroverd. Een jaar ook waarin slechts één van de 31 duels werd verloren. De ploeg scoorde in die serie ruim honderd doelpunten.

24.Kelly Jonker 1-0
25.Maria Verschoor 2-0
32.Laurien Leurink 3-0

Opstelling Nederland: Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Pien Sanders, Lauren Stam, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar, Julia Remmerswaal (K).
Wissels: Malou Pheninckx, Xan de Waard, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Josine Koning (K).

Comments (1)

  1. Een knappe reeks wedstrijden! Elke wedstrijd de nul gehouden. NZ thuis verslaan in zo een finale is klasse.

    De bevestiging dat Alyson Annan de ploeg op de rit heeft en de juiste coach is voor dit team.

    Het heeft haar anderhalf jaar gekost maar er staat een solide team.

Reageer

Contact Us