Round-up HWL (D): Oranjedames winnen ook van VS

De Oranjedames hebben op de Hockey World League Final in Auckland ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. Na winst vrijdag op gastland Nieuw-Zeeland (4-0) werd zaterdag de Verenigde Staten met 2-0 verslagen. In de andere poule was Duitsland met 2-0 te sterk voor Engeland.

Verenigde Staten-Nederland 0-2

Beide ploegen troffen elkaar onlangs tijdens het International Festival of Hockey. In Melbourne was Oranje met 6-1 te sterk voor de Amerikaanse ploeg, dat de Hockey World League Final vrijdag begon met een 1-1 gelijkspel tegen Zuid-Korea. Oranje was zeer efficiënt tegen gastland Nieuw-Zeeland en won de eerste groepswedstrijd met 4-0.

In regenachtige omstandigheden stichtten de Amerikaanse dames het eerste gevaar in de wedstrijd. De geslagen corner van Kathleen Sharkey leverde geen problemen op voor de Nederlandse verdediging.

Kansen VS

Het was een van de schaarse kansen van de VS voor rust. Halverwege het tweede kwart verschenen de Amerikaansen opnieuw in de Nederlandse cirkel. Een schot van Michelle Vittese ging voorlangs omdat Jill Witmer bij de tweede paal haar stick niet tegen de bal kreeg en even later moest keepster Josine Koning, die opnieuw afwisselde met Julia Remmerswaal, in actie komen.

Op dat moment leidde Oranje met 1-0. Twee minuten in het tweede kwart was keepster Jackie Briggs kansloos op de inzet van Maartje Krekelaar na goed voorbereidend werk op de achterlijn van Malou Pheninckx. Het was alweer de tweede treffer van de speelster van Den Bosch, die ook al scoorde tegen Nieuw-Zeeland.

Kansen Oranje

Het was een terechte voorsprong voor Nederland dat in het eerste kwart ook kansen kreeg om op voorsprong te komen. Een schot van Marloes Keetels ging voorlangs het Amerikaanse doel en Frédérique Matla was twee keer in korte tijd dichtbij de openingstreffer.

De aanvalster draaide in de cirkel goed weg van Caitlin van Sickle, maar haar schot ging naast. De scheidsrechter constateerde een overtreding en kende een strafcorner toe. De eerste inzet van Ireen van den Assem werd er goed uitgelopen. Oranje behield balbezit en Van den Assem gaf de bal aan de vrijstaande Matla. Haar schot werd gekeerd door keepster Jackie Briggs.

Opnieuw Krekelaar

Halverwege het derde kwart kwam Oranje op 0-2. Krekelaar werd buiten de cirkel aangespeeld, omzeilde vervolgens drie Amerikaanse speelsters waarna ze met de backhand de bal in de bovenhoek schoot.

Na rust maakte ook Maria Verschoor haar eerste minuten. De speelster van Amsterdam maakte in eerste instantie geen deel uit van de selectie. Maar omdat Lisanne de Lange, die de geblesseerde Eva de Goede verving, om medische redenen niet kon spelen mocht Verschoor alsnog afreizen naar Nieuw-Zeeland.

Doelpunt Matla afgekeurd

Nederland kwam in het derde en vierde kwart niet in de problemen. De Amerikaanse ploeg wist op een strafcorner na niets te creëren. Oranje ging op jacht naar meer doelpunten en leek ook op 3-0 te komen.

Matla glipte tussen twee speelsters door en schoot met de backhand de bal snoeihard in de bovenhoek. De Amerikaansen vroegen een referral aan. Na het bekijken van de videobeelden bleek Matla de bal inderdaad met haar voet te hebben beroerd.

Oranje aan kop

Het bleef echter bij 2-0 ondanks dat Oranje liefst vijf keer vanaf de kop van de cirkel mocht aanleggen. Met de zege gaat Nederland aan kop op twee punten gevolgd door Zuid-Korea, dat maandag om 06.00 uur de tegenstander is.

18.Maartje Krekelaar 0-1
37.Maartje Krekelaar 0-2

Opstelling Nederland: Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Pien Sanders, Lauren Stam, Julia Remmerswaal (K)
Wissels: Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Maartje Krekelaar

Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea 1-2

Met twee nederlagen¬ is Nieuw-Zeeland slecht begonnen aan de Hockey World League Final. Na het verlies tegen Nederland (0-4) ging het gastland met 2-1 onderuit tegen Zuid-Korea, dat het eerste groepsduel tegen de Verenigde Staten had gelijkgespeeld (1-1).

Net als tegen de Amerikaanse ploeg pakte Zuid-Korea de winst in de slotfase van de wedstrijd. Nadat Nieuw-Zeeland in de 36ste minuut op voorsprong was gekomen door Erin Goad, die attent reageerde op een bal van Ella Gunson, sloeg de Koreaanse ploeg in drie minuten twee keer toe.

Drie punten voor Zuid-Korea

Hyejin Cho maakte negen minuten voor tijd gelijk, waarna Seunga Park Zuid-Korea op 1-2 bracht. Ondanks een slotoffensief van Nieuw-Zeeland hielden de Koreaanse ploeg stand. Met vier punten uit twee duels is Zuid-Korea tweede achter Nederland. Nieuw-Zeeland staat laatste met nul uit twee.

36.Erin Goad 1-0
51.Hyejin Cho 1-1
53.Suenga Park 1-2

Stand:
1.Nederland 2-6 +6
2.Zuid-Korea 2-4 +1
3.Verenigde Staten 2-1 -2
4.Nieuw-Zeeland 2-0 -5

Engeland-Duitsland 0-2

Duitsland is de Hockey World League Final goed begonnen. De ploeg rekende in de eerste groepswedstrijd af met Engeland, de nummer drie van het onlangs gehouden EK: 2-0. Het bleef heel lang 0-0. Pas in het laatste kwart besliste Duitsland het duel in haar voordeel.

SCHC-spits Charlotte Stapenhorst zette haar ploeg negen minuten voor tijd op voorsprong. Ze pushte raak vanuit een strafcorner, nadat Engeland tevergeefs een referral had aangevraagd. Op het moment van het doelpunt speelde de Engelse ploeg met tien speelsters vanwege een gele kaart van Olivia Paige.

Duitsland beslist duel

Ook de tweede Duitse treffer kwam voort uit een corner. Nike Lorenz bepaalde met een bekeken schot de eindstand op 2-0. Engeland wisselde vervolgens keepster Amy Tennant in voor een extra veldspeelster. Het leverde zowaar een doelpunt op, maar de treffer werd geannuleerd omdat de bal via een Engels lichaam van richting was veranderd.

51.Charlotte Stapenhorst 0-1 (sc)
56.Nike Lorenz 0-2 (sc)

Argentinië-China 3-0

Argentinië heeft het eerste groepsduel van de Hockey World League Final afgesloten met duidelijke cijfers. China werd met 3-0 aan de kant gezet.

De Argentijnse ploeg kende een prima start. Al na vier minuten spelen stond de 1-0 op het bord na een rake strafcorner van Noel Barrionuevo, die alweer haar 294ste interland speelde. In het tweede kwart verdubbelde Martina Cavallero met een individuele actie de Argentijnse voorsprong. Maria Granatto bepaalde na rust de eindstand op 3-0.

Argentinië aan de leiding

Na een duel gaat Argentinië aan kop in de groep gevolgd door Duitsland. De Argentijnse ploeg speelt zondag om 08.00 uur tegen Engeland en Duitsland neemt het om 06.00 uur op tegen China.

4.Noel Barrionuevo 1-0 (sc)
18.Martina Cavallero 2-0
34.Maria Granatto 3-0

Stand:
1.Argentinië 1-3 +3
2.Duitsland 1-3 +2
3.Engeland 1-0 -2
4.China 1-0 -3

Reageer

Contact Us