Round-up HWL (H): Oranje zevende, Argentinië in finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up HWL (H): Oranje zevende, Argentinië in finale

De Oranjeheren hebben de Hockey World League Final toch nog met een overwinning afgesloten. In de strijd om de zevende plaats werd vrijdag in Bhubaneswar Engeland met 1-0 verslagen. Argentinië plaatste zich voor de finale dankzij een kleine zege op India: 1-0.

Strijd om zevende en achtste plaats:

Engeland-Nederland 0-1

Met de zege op Engeland heeft Nederland het toernooi alsnog met een goed gevoel afgesloten. In de groepsfase speelde de ploeg van bondscoach slechts één keer gelijk (3-3 tegen Argentinië) en verloor twee duels, tegen België (3-0) en Spanje (3-2). In de kwartfinales werden de Oranjeheren na shoot-outs door Duitsland verslagen.

Engeland boog in de kwartfinales het hoofd tegen Argentinië (2-3) en kende daarvoor een wisselvallige groepsfase. Na het verlies tegen Duitsland (2-0) werd gewonnen van gastland India (3-2) en gelijkgespeeld tegen Australië (2-2).

Pruyser matchwinnaar

In de strijd om de zevende plaats trok Nederland uiteindelijk aan het langste eind. Na rust maakte Mirco Pruyser de enige treffer door doelman George Pinner van dichtbij te verslaan. In de slotfase had Engeland kansen om de stand gelijk te trekken, maar Sam van der Ven hield zijn doel schoon.

42.Mirco Pruyser 0-1

Opstelling Nederland: Tristan Algera, Billy Bakker, Valentin Verga, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Martijn Havenga, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak (K), Floris Wortelboer
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Bjorn Kellerman, Sam van der Ven (K)

Halve finale

India-Argentinië 0-1

India, onder leiding van bondscoach Sjoerd Marijne, zag de droom om in eigen huis de Hockey World League Final te winnen in duigen vallen door toedoen van olympisch kampioen Argentinië.

Gonzalo Peillat bewees weer eens van enorme waarde te zijn voor zijn ploeg. Twee minuten in het tweede kwart pushte hij de bal vanaf de kop van de cirkel binnen. India ging gesteund door het thuispubliek op jacht naar de gelijkmaker, maar de Argentijnen hielden stand en bereikten de finale waarin of Australië of Duitsland de tegenstander zal zijn. Voor India rest de strijd om het brons.

17.Gonzalo Peillat 0-1 (sc)

Comments (5)

 1. edny vandenbroek

  dera sirs,
  having seen a couple of matches in india i am disappointed the way they showed tennacity and
  mental strength.They walk around with sort of celebrity face but on field very weak performances and easy to influence.Also the preparations they had as team were too short coming from a top schedule in league.Nowadays international matches need a preparation time of at least two weeks.
  regards
  edny vandenbroek

 2. Nail on the head about mental strength and arrogance.

 3. (Een teleurgestelde) Fan van Hockey

  Ik ben het helemaal eens met mijn voorgangers Edny vandenbroek en hmmm. Ook ik miste bij de Nederlandse Heren over het HELE toernooi de echte wil om te winnen, de wil die ik wél gedurende het gehele toernooi bij de Nederlandse Dames zag. Uiteindelijk bepaalt de mentaliteit of je echt de wereldtop bent of slechts een subtopper.

  De ondermaatse mentaliteit van met name de dragende spelers rechtvaardigen met opmerkingen dat het toernooi niet zo belangrijk is, dat we enkele spelers misten en dat het pas bij het WK er echt om gaat, gaat er bij mij niet in. Nee, het team heeft de stresstest niet goed doorstaan, het eindresultaat is daardoor dus ook ondermaats.

 4. Een dramatisch resultaat. Caldas spreekt over een fysiek verschil tussen hoofdklasse en internationaal hockey, ongetwijfeld, doch gaat voorbij aan de mentale zwakheid van deze selectie.

  Niemand schijnt te balen van dit resultaat; ach, kan gebeuren.

  Het Europees kampioenschap lijkt niet meer dan een uitschieter te zijn geweest…
  ‘We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was…’

 5. Mentale zwakte zeker. Fysiek is er toch echt ook een verschil tussen de hoofdklasse en internationaal. Daar moet ook echt aan gewerkt worden in het NL-team.
  Het resultaat met het EK heeft teveel verbloemt. Belgie is toch echt beter, net zoals Australie. De Duitsers heb ik toch een beetje het idee dat die aan het wegzakken zijn, maar blijven goed. Argentinie geloof ik niet dat die aan de top blijven, maar de komende paar jaar nog wel. Nederland hoort met De Wijn en Van der Weerden wel bij dit rijtje, al is het aan de onderkant. India is er nog niet, maar met Spanje weer een heel stuk terug, Engeland en Nieuw-Zeeland, is het geen appeltje-eitje om een medaille te halen voor NL.

Reageer