Round-up HWL (H): Oranjeheren in finale veel te sterk voor Argentinië

De Oranjeheren hebben de Hockey World League Semi-Final gewonnen. In de finale in Londen was Oranje zondag een maatje te groot voor olympisch kampioen Argentinië. Het werd liefst 6-1.

Finale:

Argentinië-Nederland 1-6

Nederland kende een prima begin van het duel. Valentin Verga brak door aan de linkerkant. Zijn voorzet bereikte Floris Wortelboer. De inzet van nieuwbakken Bloemendaal-speler werd gered door doelman Juan Vivaldi, waarna Thijs van Dam de bal over het doel lifte.

Niet veel later was het wel raak. Verga wipte de bal op en haalde keihard uit na een goede één-twee met Mirco Pruyser. Vervolgens kreeg Oranje kansen om de marge te vergroten. Een schot van Bob de Voogd werd gekeerd door Vivaldi en na een slecht aangegeven corner belandde de bal uiteindelijk voor de stick van Bjorn Kellerman. Zijn schot zeilde voorlangs het Argentijnse doel.

Snel op 2-0

Nog voor het einde van het eerste kwart kwam Nederland alsnog op 2-0. Jorrit Croon stoomde de cirkel in. Hij behield het overzicht en gaf de bal aan Verga, die Vivaldi voor de tweede keer kansloos liet.

Ook in het tweede kwart had Nederland weinig te duchten van Argentinië. Oranje kwam voor rust zelfs op 3-0. De Voogd stuitte op Vivaldi, maar Van Dam pikte de losse bal op en pushte h’m hoog in het doel. De Argentijnen vroegen een referral aan vanwege een bolle kant, maar daar ging de videoscheidserchter na het zien van de herhaling niet in mee zodat de eerste interlandgoal van Van Dam in de boeken ging.

Oranje zet goede spel door

Na rust ging Nederland door. Sander de Wijn vertrok van eigen helft, omspeelde een aantal tegenstanders en gaf de bal aan Kemperman. Zijn Kampong-teamgenoot haalde vervolgens vanaf de kop cirkel verwoestend uit. Twee minuten later zette Pruyser de 5-0 op het bord. De spits passeerde Juan Lopez en verschalkte met zijn backhand keeper Vivaldi in de korte hoek.

In het laatste kwart was Nederland een aantal keer dichtbij de 6-0, maar pikte uiteindelijk Thierry Brinkman zijn doelpunt mee. Croon speelde Kellerman aan, die uithaalde. De bal zou naast het doel zijn gegaan, maar Brinkman zette er nog net op tijd zijn stick tegen. Argentinië kreeg nog een eretreffer. Matias Paredes verschalkte Pirmin Blaak, nadat de keeper de eerste inzet van Lucas Vila had gekeerd.

0-1 Valentin Verga
0-2 Valentin Verga
0-3 Thijs van Dam
0-4 Robbert Kemperman
0-5 Mirco Pruyser
0-6 Thierry Brinkman
1-6 Matias Paredes

Strijd om derde en vierde plaats:

Maleisië-Engeland 1-4

Beide ploegen speelden ook al in de groepsfase tegen elkaar en toen was Engeland met 7-3 te sterk. Ook dit keer stapten de Engelsen als winnaar van het veld. Het werd 4-1.

Engeland kwam al na vijf minuten op voorsprong. Harry Martin reageerde attent op de rebound na een strafcorner. Vier minuten later verdubbelde David Ames na een mooie combinatie de marge. In het tweede kwart was Maleisië dichtbij de 2-1. Een schitterende individuele actie van Azuan Hasan eindigde met de bal op de buitenkant van de paal.

Ruime marge bij rust

Vlak voor rust kwam Engeland op 3-0. Een tweede strafcorner werd direct gevolgd door een derde. Martin tipte de inzet van Sam Ward over de Maleisische doelman Kumar Subramiam.

In het derde kwart werd niet gescoord, maar de Engelsen kregen twee goede kansen. Een inzet van Christopher Griffiths werd gered door Subramiam en een schot van Ian Sloane raakte de paal. Engeland had het duel stevig in handen en gaf weinig weg.

Maleisië doet iets terug

Verrassend was dat Maleisië in het laatste kwart toch nog scoorde. Een vrije slag van ver buiten de cirkel werd door Faizal Saari doeltreffend van richting veranderd. Vlak voor het eindsignaal herstelde Phil Roper de marge naar drie. Keeper Subramiam zag er niet goed uit. De bal ging onder zijn arm door het doel in.

0-1 Harry Martin (sc)
0-2 David Ames
0-3 Harry Martin (sc)
1-3 Faizal Saari
1-4 Phil Roper

Strijd om vijfde en zesde plaats:

India-Canada 2-3

Met de winst in de strijd om de vijfde plaats kwalificeerde Canada zich voor het WK volgend jaar in India.

Canada nam na drie minuten de leiding door een rake strafcorner van Gordon Johnston. Harmanpreet Singh boog eigenhandig de achterstand van India om in een voorsprong. Met twee benutte corners ging India met een 2-1 voorsprong de pauze in. Na rust sloeg Canada in vier minuten twee keer toe. Keegan Pereira maakte gelijk, waarna Gordon Johnston vlak voor het einde van het derde kwart de Canadezen het WK-ticket bezorgde.

0-1 Gordon Johnston (sc)
1-1 Harmanpreet Singh (sc)
2-1 Harmanpreet Singh (sc)
2-2 Keegan Pereira
2-3 Gordon Johnston

Strijd om zevende en achtste plaats:

Pakistan-China 3-1

Het duel tussen Pakistan en China bleef lang 0-0. De beslissing viel in de slotfase. Negen minuten voor tijd kwam Pakistan aan de leiding dankzij Umar Muhammad Bhutta. Vijf minuten later verdubbelde Bhutta de marge en binnen een minuut tekende Muhammes Irfan jr. voor de 3-0. Xiaopeng Guo deed daarna nog iets terug voor China, maar het was te laat om de wedstrijd nog spannend te maken.

1-0 Umar Muhammad Bhutta
2-0 Umar Muhammad Bhutta
3-0 Muhammad Irfan jr.
3-1 Xiaoping Guo

Comments (6)

 1. Stil aan de overkant
  Waar zijn nu al die zuurpruimen?

 2. Formidabel

  Ik heb een formidabel Oranje gezien na een zeer korte, onrustige voorbereiding. Nieuwe plan van Caldas lijkt waanzinnig goed te werken. Nieuwe spelers deden het uitstekend. 3 tegendoelpunten is erg knap. Hopelijk zetten ze dit door tijdens het EK en pakken ze in Amsterdam goud!

 3. Klara, je hebt gelijk!
  Enorm genoten, alles hebben ze laten zien!
  Een keer raken, alles in beweging, overnemen, contant posities bezet, techniek en veel plezier. Petje af!
  Dat hebben de spelers samen met de begeleiding heeeeel goed gedaan.
  Nu vasthouden en uitbouwen dan krijgen we nog een mooie hockeyzomer!

 4. @klara, verder alles goed?

  De heren winnen een nietszeggend toernooi, mooi niks meer dan dat, laten we nou maar even afwachten hoe het straks op een EK en WK gaat ipv om nu al de polonaise te starten.

 5. @Kritisch

  Die vraag kan je beter aan jezelf stellen. Fles azijn gedronken vanochtend?

  WK-kwalificatie is nietszeggend volgens jou? Lekker bagatelliseren dat ze een goede prestatie leveren met zeer overtuigend spel.

 6. @@Kritisch haha een WK ticket halen in een deelnemersveld van 8 ploegen met Canada,Maleisië,Pakistan,Schotland en China is inderdaad geweldig, mega knap.

  Een nikszeggend toernooi dus wat gewonnen is leuk maar niets meer dan dat.Laten we nou niet gelijk weer doorslaan.

Reageer

Contact Us