Round-up HWL (H): Oranjeheren naar finale ten koste van Engeland | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up HWL (H): Oranjeheren naar finale ten koste van Engeland

De Oranjeheren hebben de finale van de Hockey World League Semi-Final bereikt. Zaterdag won Nederland in de halve eindstrijd met 2-0 van gastheer Engeland. In de finale treft Oranje olympisch kampioen Argentinië, dat met 2-1 te sterk was voor Maleisië.

Halve finales:

Engeland-Nederland 0-2

Het duel met Engeland was voor Nederland de tweede serieuze test van het toernooi. De eerste test, in de poule tegen India, werd met 3-1 gewonnen. In de halve finales boden de Engelsen serieuze tegenstand, maar boekte Nederland een terechte overwinning.

De eerste kans van het duel was voor Engeland. Barry Middleton stuitte op doelman Pirmin Blaak, die de gehele wedstrijd onder de lat stond. Daarna werd Nederland beter en sterker. Ondanks vier strafcorners en kansjes voor Glenn Schuurman en Mirco Pruyser wist de ploeg voor rust niet te scoren. De Engelsen stelden daar in de eerste twee kwarten weinig tegenover.

Kansen voor Oranje

Ook na rust was Engeland niet in staat om kansen te creëren. Oranje verscheen veel vaker in de vijandelijke cirkel. Een vijfde corner leverde niets op en Thijs van Dam slaagde er niet in om doelman George Pinner te verschalken.

Dat deed Pruyser wel. Dertig seconden voor het einde van het derde kwart veranderde de spits een schot van Valentin Verga van richting waardoor Pinner kansloos was. Drie minuten na het begin van het laatste kwart zette Bjorn Kellerman de 2-0 op het bord.
De speler van Kampong was het eindstation van een mooie combinatie die was opgezet door Billy Bakker.

Engels slotoffensief

Met nog 6,5 minuut op de klok werd Pinner gewisseld voor een extra veldspeler. Engeland drukte Nederland tegen de cirkel, maar meer dan een schot van Sam Ward dat over het doel van Blaak zeilde leverde het slotoffensief niet op.

0-1 Mirco Pruyser
0-2 Bjorn Kellerman

Argentinië-Maleisië 2-1

Beide ploegen troffen elkaar eerder in de poulefase. Toen was Argentinië met 5-2 te sterk. Dit keer was het verschil in cijfers een stuk kleiner.

De eerste kansen in de halve eindstrijd waren voor Maleisië, dat zeer verrassend India in de kwartfinales uitschakelde. De ploeg kreeg in korte tijd twee strafcorners, die werden gered door keeper Juan Vivaldi. En vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg Maleisië nog een corner. Vivaldi was kansloos, maar werd gered door zijn lijnstopper die de bal weghaalde.

Eerste corner meteen raak

De eerste de beste corner van Argentinië, en eigenlijk ook de eerste kans voor de Zuid-Amerikanen, was wel raak. Vaste aangever Agustin Mazzilli treuzelde te lang in de ogen van de scheidsrechter en mocht met groen naar de kant. Matias Paredes nam de plaats van Mazzilli over. Gonzalo Peillat, die in het pouleduel vier keer scoorde, zag zijn inzet door Kumar Subramiam gestopt. In de rebound reageerde Luca Villa attent en tikte met de backhand de bal binnen.

In het tweede kwart was Argentinië een stuk dwingender. Dat leidde tot enkele kansjes, maar de Maleisische verdediging stond goed. Zelf kreeg Maleisië nog een goede kans, maar de backhand van Tengku Tajuddin zeilde over het Argentijnse doel.

Argentinië verdubbelt voorsprong

Vlak na rust kwam Argentinië op 2-0. De bal ging via een Maleisische stick met een boog de cirkel in. De stuiterende bal werd door Paredes tegen de legguards van Subramiam geslagen, waarna Manuel Brunet de rebound in het doel tikte.

Vier minuten later zat Maleisië weer in de wedstrijd. De vierde strafcorner, een variant, liep op een mislukking uit, maar Matias Rey duwde Faizal Saari daarbij in de rug. De overtreding ontging de scheidsrechter. Maleisië protesteerde, waarna de videoscheidsrechter adviseerde een strafbal te geven. Dit buitenkansje werd benut door Fitri Saari.

Kaarten in slotfase

De stand beloofde een spannend laatste kwart, maar Maleisië kon geen echte vuist maken. In de slotfase moest Mazzilli voor tien minuten met geel naar de kant. Van deze overtalsituatie konden de Maleisiërs niet profiteren. De ploeg sneed zichzelf in de vingers omdat in korte tijd Azri Hassan met groen en Tengku met geel werden bestraft. In een ultieme poging werd de keeper nog voor een extra veldspeler ingewisseld, maar dat leverde niets op.

1-0 Lucas Vila (sc)
2-0 Manuel Brunet
2-1 Fitri Saari (sb)

Plaatsingswedstrijden vijfde tot en met achtste plaats:

Canada-China 7-3

Dankzij de 7-3 overwinning op China heeft Canada nog steeds kans op een WK-ticket. Bij rust was de stand nog 2-2. De Canadezen moesten tot twee keer toe een achterstand ongedaan maken en beslisten het duel door in het derde kwart drie doelpunten in vier minuten te maken. Zondag speelt Canada om de vijfde plaats tegen India, waarvan eerder in de poule met 3-0 werd verloren.

0-1 Wenhui E (sc)
1-1 Matthew Sarmento
1-2 Dihao Meng
2-2 Scott Tupper (sc)
3-2 Mark Pearson
4-2 Floris van Son
5-2 Keegan Pereira
5-3 Wei Wo (sc)
6-3 Scott Tupper (sc)
7-3 Scott Tupper (sc)

Pakistan-India 1-6

Net als in de poule was India opnieuw een maatje te groot voor aartsrivaal Pakistan. Vorige week zondag eindigde het duel in 7-1, dit keer was India met 6-1 te sterk. De Indiërs maakten het verschil in het tweede kwart. In de laatste vijf minuten voor rust tilde India de stand van 0-1 naar 0-4. Hiermee was het duel beslist. India speelt zondag tegen Canada om de vijfde plaats. Pakistan treft China in de strijd om plek zeven.

0-1 Ramandeep Singh
0-2 Talwinder Singh
0-3 Mandeep Singh
0-4 Ramandeep Singh
0-5 Harmanpreet Singh (sc)
1-5 Ajaz Ahmad
1-6 Mandeep Singh

Reageer