Round-up HWL (H): Oranjeheren onderuit tegen Spanje

De Oranjeheren zijn de Hockey World League Final gestart met een nederlaag. In Bhubaneswar werd zaterdag de eerste poulewedstrijd met 3-2 verloren van Spanje. In dezelfde poule was België met 3-2 te sterk voor Argentinië. Duitsland pakte in de andere groep een punt tegen Australië (2-2) en Engeland troefde India af: 3-2.

Nederland-Spanje 2-3

Oranje zette na de afslag de Spaanse verdediging meteen onder druk. Het leidde niet echt tot grote kansen. De beste mogelijkheid was voor Bjorn Kellerman. Zijn schot ging echter hoog over het Spaanse doel.

De Spanjaarden, die op het EK nog met 7-1 verloren van Nederland, konden naarmate het duel vorderde beter onder de druk uit spelen. In tegenstelling tot Nederland was de Spaanse ploeg wel gevaarlijk in de cirkel van de tegenstander. Doelman Pirmin Blaak, die zijn taken onder de lat afwisselde met Sam van der Ven, bracht redding na een actie van Alvaro Iglesias, maar was vervolgens in de slotseconden van het eerste kwart kansloos op de strafcorner van Pau Quemada.

Initiatief naar Spanje

Na rust trok Spanje het initiatief naar zich toe. De ploeg werd beloond met een tweede doelpunt. Blaak gaf een rebound weg, waarna Enrique Gonzalez iets sneller bij de bal was dan Joep de Mol: 0-2. Snel na het doelpunt scoorde Lars Balk de aansluitingstreffer. Hij reageerde attent na een redding van doelman Quico Cortes na een strafcorner van Martijn Havenga.

Spanje herstelde eigenlijk meteen de marge van twee treffers. Sergi Enrique sloeg de bal de Nederlandse cirkel in waarna Diego Arana met een tip-in door de benen van Blaak de stand op 1-3 bracht.

Pruyser scoort

Oranje moest aan de bak in het laatste kwart. Caldas wilde ook ‘iets meer gif’ in zijn ploeg zien, zo was te horen in de korte pauze tussen de kwarten. De tweede Nederlandse corner werd door Havenga net naast gepusht. Even later was het wel raak. Bakker zette een aanval op en via Kellerman kwam de bal bij Van Ass die Pruyser bediende. De spits joeg de bal vervolgens hoog in het doel over de liggende Cortes.

Aanvoerder Mink van der Weerden kwam de gehele wedstrijd niet in actie. De speler van Oranje-Rood werd samen met Seve van Ass en Billy Bakker door bondscoach Max Caldas aangewezen als leider van het team. Tijdens de Hockey World League Semi-Final droeg Bakker de aanvoerdersband en op het EK was Van Ass de captain.

15.Pau Quemada 0-1 (sc)
35.Enrique Gonzalez 0-2
37.Lars Balk 1-2 (sc)
39.Diego Arana 1-3
55.Mirco Pruyser 2-3

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Martijn Havenga, Bjorn Kellerman, Pirmin Blaak (K), Mink van der Weerden.
Wissels: Tristan Algera, Lars Balk, Thijs van Dam, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer

Argentinië-België 2-3

In een herhaling van de olympische finale van 2016 trok dit keer België aan het langste eind. De Belgen wonnen met 3-2 in een duel dat pas in de laatste tien minuten ontbrandde.

Al na negen minuten zette Loïck Luypaert België op 1-0 na een rake push uit een strafcorner. Deze stand bleef lang op het bord staan totdat in het laatste kwart nog vier keer werd gescoord.

Veel treffers in slotfase

Amaury Keusters verdubbelde met een backhand in de 51ste minuut de Belgische voorsprong, maar Maico Casella scoorde meteen de aansluitingstreffer. Tom Boon herstelde met een rake corner de marge naar twee treffers verschil. Opnieuw sloeg Argentinië meteen toe. Dit keer via Gonzalo Peillat vanaf de kop van de cirkel. Het leidde nog tot een paar spannende slotminuten, maar België hield stand en pakte zodoende drie punten.

9.Loïck Luypaert 0-1 (sc)
51.Amaury Keusters 0-2
52.Maico Casella 1-2
56.Tom Boon 1-3 (sc)
57.Gonzalo Peillat 2-3 (sc)

Stand:
1.België 1-3 +1
2.Spanje 1-3 +1
3.Argentinië 1-0 -1
4.Nederland 1-0 -1

Duitsland-Australië 2-2

Australië heeft ook de tweede poulewedstrijd niet in winst kunnen omzetten. Na het 1-1 gelijkspel tegen India speelde de wereldkampioen met 2-2 gelijk tegen Duitsland. De Australiërs kwamen op achterstand, bogen deze vervolgens om in een voorsprong die echter in de slotfase teniet werd gedaan.

Duitsland kwam na zeven minuten op voorsprong. De ploeg profiteerde van de overtalsituatie na de groene kaart voor Matthew Swan. Timur Oruz gaf de bal aan Marco Miltkau die met een volley de 1-0 op het bord zette.

Australië draait stand om

Pas na rust kwamen de Australiërs op gelijke hoogte. In tweede instantie kreeg Blake Govers de bal uit een strafcorner in het Duitse doel. Tien minuten later namen de Kookaburras de leiding. Aaron Kleinschmidt stond geheel vrij voor de neus van doelman Mark Appel. Van dichtbij kende de Australiër geen genade.

In de slotfase kwam Duitsland alsnog naast Australië nadat aanvoerder Martin Häner vanaf de kop van de cirkel raak pushte. Daarna kregen Christopher Rühr en Jeremy Hayward nog een gele kaart, maar aan de stand veranderde niets.

7.Marco Miltkau 1-0
39.Blake Govers 1-1 (sc)
49.Aaron Kleinschmidt 1-2
58.Martin Häner 2-2 (sc)

India-Engeland 2-3

Engeland heeft zich hersteld van de nederlaag vrijdag tegen Duitsland (0-2). Gastland India werd met 3-2 verslagen. De winnende treffer werd vlak voor tijd gemaakt, nadat de Engelse ploeg een 2-0 voorsprong had verspeeld.

Vijf minuten voor rust kwam Engeland op voorsprong door een doelpunt van David Goodfield waarna Sam Ward in het derde kwart de stand uitbouwde. Akashdeep Singh bracht de spanning terug met een rake strafcorner en drie minuten later maakte Rupinder Pal Singh gelijk.

Ward matchwinner

Deze stand leek ook de eindstand te gaan worden, maar drie minuten voor tijd besliste Ward met zijn tweede treffer het duel in Engels voordeel: 2-3.

25.David Goodfield 0-1
43.Sam Ward 0-2
47.Akashdeep Singh 1-2 (sc)
50.Rupinder Pal Singh 2-2
57.Sam Ward 2-3

Stand:
1.Duitsland 2-4 +2
2.Engeland 2-3 -1
3.Australië 2-2 0
4.India 2-1 -1

Reageer

Contact Us