Round-up HWL (H): Oranjeheren ook te sterk voor Canada

De Oranjeheren hebben op de Hockey World League Semi-Final ook de derde wedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas was maandag met 3-1 te sterk voor Canada. Morgen speelt Oranje tegen India het laatste groepsduel met als inzet winst in de poule.

Nederland-Canada 3-1

Nederland en Canada troffen elkaar voor het laatst tijdens de Olympische Spelen in Rio afgelopen zomer. Toen was Oranje met 7-0 te sterk. Dit keer viel de uitslag een stuk lager uit. De kansen waren er wel, maar de effectiviteit liet soms te wensen over. Hierdoor maakte Nederland, dat pas na rust afstand nam van Canada, het zich moeilijker dan noodzakelijk.

Op eigen helft

De Canadezen trok zich na de afslag terug op eigen helft. Het was voor Oranje lastig om een gaatje te vinden ook omdat het tempo te laag lag om de defensie stuk te spelen. Desondanks creëerde Nederland een aantal kansen.

Een schot van Bjorn Kellerman werd gekeerd door doelman Antoni Kindler, die vervolgens ook niet veel moeite had met de inzet van Mirco Pruyser. Kindler stond ook om de goede plek om de eerste strafcorner van Mink van der Weerden onschadelijk te maken.

Oranje op voorsprong

Daarna kon Thijs van Dam na een pass van Thierry Brinkman niet langs Kindler krijgen. De scrimmage die daarop volgde leidde tot een tweede corner die meteen werd opgevolgd door een derde. En dit keer was het wel raak. Op een kleine twee minuten voor het einde van het eerste kwart pushte Van der Weerden via een stick van een verdediger binnen.

Af en toe verliet Canada de verdedigende stellingen en de ploeg kreeg ook kansjes. Zo ging Mark Pearson op de achterlijn om Bob de Voogd heen, maar was keeper Sam van der Ven snel uit zijn doel gekomen om de aanval onschadelijk te maken. Keegan Pereira zag zijn schot voorlangs gaan, nadat hij Sander Baart had gepasseerd.

Goal afgekeurd

In het tweede kwart leek Nederland op 2-0 te komen. Jorrit Croon tikte de bal binnen na goed doorzetten van Brinkman, die met Kindler in gevecht was om de bal. Na tussenkomst van de videoscheidsrechter werd het doelpunt afgekeurd, omdat de pass van Brinkman over de keeper als gevaarlijk werd beoordeeld.

Een tegenvaller voor Oranje dat vlak voor rust de gelijkmaker moest incasseren. Een hoge bal werd niet goed gestopt door Baart. De bal werd opgepikt door Richard Hildreth. Hij speelde Brenden Bisset aan, die werd gevloerd door Pirmin Blaak.

Tupper benut strafbal

De scheidsrechter kende Canada een strafbal toe. Nederland vroeg een referral aan. Bij de balaaname van Baart zou de tegenstander niet voldoende afstand hebben gehouden. Daar ging de videoscheidsrechter niet in mee. Scott Tupper nam plaats achter de bal en scoorde vanaf de stip 1-1.

Na rust kwam alsnog het doelpunt van Croon. Hij rondde na een snelle aanval een voorzet van Thijs van Dam, die goed bleef kijken, af. Nederland had Canada in de tang, maar kwam in het laatste kwart goed weg nadat Blaak de bal niet goed wegwerkte. De doelman van Oranje-Rood herstelde zijn fout door de inzet van Perreira te keren.

Beslissing

Zeven minuten voor tijd haalde Oranje de overwinning definitief binnen. Pruyser pikte de bal op, passeerde Balraj Panesar en schot met de backhand de 3-1 binnen. In het slot kreeg Valentin Verga nog een kans op 4-1, maar hij kon bij de tweede paal net niet de voorzet van Pruyser binnentikken.

1-0 Mink van der Weerden (sc)
1-1 Scott Tupper (sb)
2-1 Jorrit Croon
3-1 Mirco Pruyser

Schotland-Pakistan 1-3

Pakistan boekte een belangrijke overwinning in de strijd om de vierde plaats in de groep. Deze vierde plaats geeft recht op een plek in de kwartfinales en een kans op deelname aan de Hockey World League Final en op tickets voor het WK in 2018 in India.

Pakistan, dat gisteren (zondag, red.) werd getrakteerd op een pak slaag van aartsrivaal India (7-1), keek na twee kwarten tegen een achterstand aan. Na dertien minuten had Wei Adams de Schotten op 1-0 gezet.

Pakistan scoort twee keer

Na rust was Schotland zelfs nog dichtbij de 2-0, maar het schot van Kenny Bain zeilde over de lat. Het was Pakistan dat vlak daarna op gelijke hoogte kwam via Muhammad Irfan jr. Acht minuten later bracht Arslan Qadir de Aziaten met een rake strafcorner op voorsprong.

Vlak na het begin van het laatste kwart bepaalde Aleem Bilal uit een corner de eindstand op 3-1. In de slotfase leek Schotland de spanning in de wedstrijd terug te brengen, maar de treffer van Alan Forsyth werd afgekeurd. Zijn strafcorner kwam boven de plank terecht. Er werd een referral aangevraagd, maar uit de videobeelden werd niet duidelijk of de bal onderweg naar het doel door een stick werd aangeraakt.

1-0 Adam Wei
1-1 Muhammad Irfan jr.
1-2 Arslan Qadir (sc)
1-3 Aleem Bilal (sc)

Zuid-Korea-Maleisië 0-1

Beide ploegen stonden na twee wedstrijden nog op nul punten. De Koreanen dolven het onderspit tegen Argentinië (1-2) en China (2-5) en Maleisië incasseerde flink wat tegentreffers tegen Argentinië (2-5) en Engeland (3-7).

Met winst in het onderlinge duel zou een vierde plaats in de groep en een ticket voor de kwartfinales binnen handbereik zijn. De strohalm werd gepakt door de Maleisische ploeg. Een doelpunt vlak na rust gescoord uit een strafcorner door Razie Rahim volstond voor de winst.

Weinig hoogtepunten

Het doelpunt was ook meteen het hoogtepunt in een duel. In de eerste twee kwarten viel er bar weinig te genieten voor de weinige toeschouwers op de tribune. Pas tegen het einde van de wedstrijd werd het nog spannend toen de Koreanen twee strafcorners mochten nemen, maar doelman Subramiam Kumar hield de nul.

Door de winst gaat Maleisië in de stand Zuid-Korea voorbij en staat nu vierde. De Maleisiërs hebben in het laatste groepsduel met China een punt nodig om zich te kwalificeren voor de kwartfinales.

0-1 Razie Rahim (sc)

Argentinië-China 10-0

Argentinië haalde als eerste ploeg tijdens de Hockey World League Semi-Final de dubbele cijfers. China werd maandag met 10-0 verslagen.

De Argentijnen kenden een bliksemstart in hun laatste groepswedstrijd. Al na dertig seconden pushte Gonzalo Peillat een strafcorner raak. De specialist scoorde vervolgens nog twee keer met zijn handelsmerk, waardoor hij met elf treffers aan kop gaat in het topscorersklassement.

Na rust nog meer goals

Bij rust leidde Argentinië met 4-0. De twee doelpunten in het eerste kwart van Peillat werden aangevuld door treffers van Lucas Vila en Matias Paredes. Na rust tekende Leandro Tollini voor zijn eerste doelpunt van het toernooi waarna Peillat en Manuel Brunet de stand naar 7-0 tilden. In het laatste kwart zorgden Agustin Bugallo, Lucas Vila en Juan Martin Lopez voor een 10-0 eindstand.

Met deze zege lijkt Argentinië zo goed als verzekerd van de groepswinst. De ploeg heeft drie punten meer dan Engeland, dat nog speelt tegen het nog puntloze Zuid-Korea. Willen de Engelsen de Argentijnen nog passeren op de ranglijst dan zal er met ruime cijfers gewonnen moeten worden. Op dit moment heeft Argentinië acht goals meer gescoord dan Engeland.

1-0 Gonzalo Peillat (sc)
2-0 Gonzalo Peillat (sc)
3-0 Lucas Vila
4-0 Matias Paredes
5-0 Leandro Tolini (sc)
6-0 Gonzalo Peillat (sc)
7-0 Manuel Brunet
8-0 Agustin Bugallo
9-0 Luca Vila
10-0 Juan Lopez

Reageer

Contact Us