Round-up HWL (H): Oranjeheren poulewinnaar na winst op India

De Oranjeheren hebben ook hun vierde en laatste pouleduel tijdens de Hockey World League Semi-Final gewonnen. Nederland versloeg India met 3-1 en eindigde daarmee als groepswinnaar.

India-Nederland 1-3

Het was voor beide ploegen die eerste serieuze test van het toernooi. India en Nederland wonnen hun voorgaande drie duels en streden met elkaar om de eerste plaats in de groep.

In eerdere wedstrijden kwam Nederland moeizaam op gang, maar dit keer begon Oranje prima aan het duel. Nadat de Indiase keeper Akash Chitke al twee keer moest ingrijpen, was hij in de tweede minuut kansloos. Bjorn Kellerman ontfutselde Sardar Singh de bal af. Thierry Brinkman kon op Chitke aflopen en versloeg hem met een lage backhand.

Oranje op 2-0

Drie minuten later was het bijna 2-0. Valentin Verga bediende Jonas de Geus, maar de speler van Almere vond de uitgekomen Chitke op zijn weg. Nadat Billy Bakker ook verzuimde te scoren zette Sander Baart wel de tweede Nederlandse treffer op het bord. Omdat Mink van der Weerden op de bank zat, nam Baart de honneurs waar bij de corner en pushte raak.

Ook na de 2-0 kreeg Nederland kansen om in het eerste kwart de marge te vergroten. Bakker draaide zich prachtig vrij, maar zijn schot stuitte op Chitke. Van der Weerden mocht twee keer aanleggen voor een corner, maar de Indiase uitloper deed prima werk.

Tweede kwart

In het tweede kwart deed Nederland het iets rustiger aan. India, dat in het eerste kwartier nauwelijks iets in de melk had te brokkelen, kwam iets meer aan opbouwen toe. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans kon niet gevaarlijk worden.

Het was opnieuw Nederland dat scoorde. Sander de Wijn onderschepte de bal bij de middenlijn en speelde Kellerman aan, die doortikte naar Mirco Pruyser. De spits van Amsterdam pushte de bal hard in het dak van het doel.

Schitterende goal Akashdeep

India deed voor rust nog iets terug. Akashdeep Singh chipte de bal na een pass van SV Sunil tussen de benen door over doelman Sam van der Ven, die even daarvoor redding had gebracht op een backhand van Akashdeep.

Na rust werd er niet meer gescoord, maar kregen beide ploegen nog wel kansen om te scoren. Nederland kwam snel in het derde kwart in overtal te staan na geel voor Sardar Singh. In die vijf minuten stuitte Robbert Kemperman op de nieuwe Indiase doelman Vikas Dahiya na een goede actie van Bakker.

Blaak voorkomt tweede doelpunt

Ook India was gevaarlijk in de Nederlandse cirkel. Op het moment dat de Indiërs weer op volle sterkte waren sprintte Mandeep Singh alleen op Pirmin Blaak af. De doelman redde de inzet van de Indiër.

In het laatste kwart moest Nederland ook vijf minuten met tien man verder na een gele kaart van Jorrit Croon. De toegewezen corner werd gered door Van der Ven, die even later ook de derde poging keerde. Tussendoor zag de keeper van HGC Ramandeep Singh nog vergeefs naar de voorzet van Surender duiken voor een tip-in.

Kwartfinales

Nederland speelde de wedstrijd rustig uit. De ploeg kreeg wel nog een strafcorner, maar de variant liep op niets uit. Donderdag speelt Oranje de kwartfinales. De tegenstander is nog niet bekend.

0-1 Thierry Brinkman
0-2 Sander Baart (sc)
0-3 Mirco Pruyser
1-3 Akashdeep Sigh

Schotland-Canada 1-1

Ondanks het eerste punt overheerste bij de Schotten teleurstelling. Schotland moest in het laatste groepsduel winnen van Canada om als vierde te eindigen in de poule om daarmee een plek in de kwartfinales veilig te stellen.

De remise betekende dat er voor de Schotten niet meer inzit dat de strijd om de negende en tiende plaats. Canada eindigde als derde voor Pakistan dat ondanks twee zware nederlagen zich net als de Canadezen heeft geplaatst voor de kwartfinales.

Doelpunten uit corners

Canada kwam vlak voor rust op voorsprong tegen Schotland. Gordon Johnston pushte raak uit een strafcorner. In het derde kwart kwamen de Schotten op gelijke hoogte via Willie Marshall. Hij reageerde attent toen doelman David Carter een rebound weggaf na de corner van Kenny Bain.

Schotland ging op zoek naar een tweede goal. In de laatste anderhalve minuut stond de ploeg zelfs in overtal na een gele kaart van Gabriel Ho-Garcia, maar een treffer bleef uit.

0-1 Gordon Johnston (sc)
1-1 Willie Marshall (sc)

China-Maleisië 1-5

Maleisië had genoeg aan een gelijkspel voor een plek in de kwartfinales, maar boekte een 5-1 zege op China in de laatste groepswedstrijd en eindigde hierdoor als derde in de poule voor China.

De Maleisische ploeg kwam prima uit de startblokken. Na twee minuten passeerde Faizal Saari drie Chinese verdedigers en schoot de bal binnen. Nog voor het einde van het eerste kwart zette Najmi Jazlan uit een strafcorner de 0-2 op het bord.

Maleisië beslist duel

Nog voor rust liep Maleisië uit naar 0-4, waardoor het duel eigenlijk al was beslist. Razie Rahim benutte eerst een strafbal na een overtreding op Shahril Saabah waarna Rahim ook trefzeker was uit een corner.

China kwam in het derde kwart van de hatelijk nul af. Talake Du verzilverde de toegekende strafbal. Ook Maleisië kreeg negen minuten voor tijd ook de strafbal, die werd benut door Fitri Saari.

0-1 Faizal Saari
0-2 Najmi Jazlan (sc)
0-3 Razie Rahim (sb)
0-4 Razie Rahim (sc)
1-4 Talake Du (sb)
1-5 Fitri Saari (sb)

Engeland-Zuid-Korea 7-2

Om Argentinië nog van de eerste plaats in de poule te stoten, moest Engeland met zeer ruime cijfers winnen van Zuid-Korea. De Engelsen scoorden zeven doelpunten, maar incasseerden ook twee goals. Hierdoor moest Engeland genoegen nemen met een tweede plaats in de groep.

Met vier treffers had Sam Ward een groot aandeel in de overwinning van Engeland. Ward opende het doelpuntenfestijn in de zesde minuut. Vlak na de start van het tweede kwart verdubbelde David Ames de marge.

Koreanen trekken stand gelijk

Zuid-Korea dat moest winnen om zich ten koste van China te kunnen kwalificeren voor de kwartfinales knokte zich terug in het duel. Met twee raken strafcorners verdeeld over Jonghyun Jang en Daeyol Lee trokken de Koreanen de stand weer gelijk.

Slechts twee minuten na de gelijkmaker kwam Engeland weer op voorsprong. Ward benutte een strafcorner en weer twee minuten later was Ward opnieuw succesvol. In het laatste kwart gingen de Engelsen op jacht naar meer doelpunten. Ward maakte zijn vierde doelpunt en Phil Roper scoorde twee treffers voor een 7-2 eindstand.

1-0 Sam Ward
2-0 David Ames
2-1 Jonghyun Jang (sc)
2-2 Daeyol Lee (sc)
3-2 Sam Ward (sc)
4-2 Sam Ward
5-2 Phil Roper
6-2 Sam Ward
7-2 Phil Roper

Eindstand Groep A
1. Argentinië 4-10 +14
2. Engeland 4-10 +11
3. Maleisië 4-6 -2
4. China 4-3 -13
5. Zuid-Korea 4-0 -10

Eindstand Groep B
1. Nederland 4-12 +11
2. India 4-9 +10
3. Canada 4-4 +1
4. Pakistan 4-3 -13
5. Schotland 4-1 -8

Donderdag 22 juni:

Strijd om negende en tiende plaats:

12.00 uur: Zuid-Korea-Schotland

Kwartfinales:

14.15 uur: Argentinië-Pakistan
16.30 uur: India-Maleisië
18.45 uur: Nederland-China
21.00 uur: Engeland-Canada

Reageer

Contact Us