Round-up HWL (H): Oranjeheren winnen ook van Schotland

De Oranjeheren hebben ook hun tweede wedstrijden tijdens de Hockey World League Semi-Final winnen afgesloten. Na winst op Pakistan werd zaterdag Schotland met 3-0 verslagen. Maandag speelt Oranje zijn derde wedstrijd, dan is Canada de tegenstander.

Schotland-Nederland 0-3

Drie weken geleden speelden beide ploegen al twee wedstrijden tegen elkaar en toen won Nederland twee keer (6-1 en 4-1). Ook ditmaal was Oranje de bovenliggende partij, maar had de ploeg van bondscoach Max Caldas het lastig in het begin. De Schotten trokken zich bij balverlies terug op eigen helft en hoopten met een counter Nederland te kunnen verrassen.

De eerste kans in de wedstrijd was ook voor de Schotten. Een strafcornervariant werd gered door keeper Sam van der Ven voordat Kenny Bain kon inglijden. Van der Ven wisselde net als tegen Pakistan de kwarten onder de lat af met Pirmin Blaak. Nederland kreeg ook een corner, maar de inzet van Tristan Algera werd gered door Thomas Alexander.

Oranje op voorsprong

Algera stond vlak voor het verstrijken van het eerste kwart aan de basis van de openingstreffer. Zijn voorzet werd gemist door de Schotse verdediging, waarna Robbert Kemperman geheel vrij de hoek voor het uitkiezen had. In het tweede kwart kreeg Jonas de Geus een grote kans om de marge te verdubbelen en zijn eerste goal voor Oranje te scoren. De speler van Almere liftte de voorzet van Valentin Verga echter over het Schotse doel. Even later voorkwam Alexander een tweede doelpunt van Kemperman.

Ook de Schotten waren af en toe gevaarlijk. Een snelle vrije slag van Bain werd niet binnen getipt door Alan Forsyth, die even later de diepte in werd gestuurd door dezelfde Bain. Forsythe had oog-in-oog met Blaak een geweldige knal in gedachten, maar hij maaide over de bal heen. Even daarvoor dacht Bain een mooie kans te krijgen, maar Floris Wortelboer tikte de voorzet net voor zijn stick weg.

Eindstand

Op dat moment leidde Nederland al met 2-0. Mink van der Weerden had de vierde Nederlandse corner halfhoog raak gepusht. In het laatste kwart tikte Verga de 0-3 binnen na een voorzet van Kemperman. In de slotfase kregen Schuurman en Verga nog een kans om de marge te vergroten, maar gescoord werd er niet meer, ook omdat een aan Nederland toegekende strafbal door de videoscheidsrechter werd teruggedraaid.

0-1 Robbert Kemperman
0-2 Mink van der Weerden (sc)
0-3 Valentin Verga

China-Zuid-Korea 5-2

Beide ploegen verloren hun eerste groepsduel. Zuid-Korea maakte het Argentinië moeilijk, maar verloor met 2-1 en China ging met 2-0 onderuit tegen Engeland, dat in het eerste kwart beide treffers binnen 44 seconden scoorde. Wilde één van beide ploegen nog een kans maken op de kwartfinales dan moest er gewonnen worden.

Het werd een doelpuntrijke wedstrijd waarin China aan het langste eind trok. Na vijf minuten leidden de Chinezen al met 2-0. De eerste strafcorner werd benut. Hier ging wel een fout van de Koreaanse keeper Doopyo Hong vooraf. De sluitpost redde de bal voor de lijn, maar trok op onverklaarbare wijze zijn stick terug, waardoor Lixing Su de bal over de lijn kon tikken.

Eerste kwart doelpuntrijk

Twee minuten na de openingstreffer rondde Jun Su voorbereidend werk van Wenlong E doeltreffend af. Zuid-Korea verkleinde vervolgens de achterstand via Jihun Yang uit een strafcorner. De Chinese keeper Cheng Ming zat er nog wel aan, maar kon de push niet uit het doel houden. Maar nog voor het einde van het eerste kwart herstelde Jun Su met zijn tweede treffer, een snoeihard schot, de marge naar twee in het voordeel van China.

In het tweede kwart was Zuid-Korea dichtbij een tweede treffer. De ploeg raakte twee keer de paal en een schot ging vlak voor rust langs de verkeerde kant van de paal. Nadat de Koreanen in het derde kwart aan een grotere achterstand waren ontsnapt tekende Weonki Hwong voor de aansluitingstreffer door bij de tweede paal attent te reageren.

China beslist duel

De spanning werd een minuut voor het einde van het derde kwart weggenomen door Liguang E. De Chinees kon in alle vrijheid de bal in de cirkel controleren waarna hij de keeper in de korte hoek passeerde. Vlak voor het eindsignaal bepaalde Zixiang Guo de eindstand door met een backhand te scoren. Opnieuw zag sluitpost Deepyo Hong er niet goed uit.

1-0 Lixing Su (sc)
2-0 Jun Su
2-1 Jihun Yang (sc)
3-1 Jun Su
3-2 Weonki Hwang
4-2 Liguang E
5-2 Zixiang Guo

Canada-India 0-3

Canada en India waren de Hockey World League goed begonnen. India won donderdag met 4-1 van Schotland en Canada walste vrijdag met 6-0 over Pakistan heen. Hierdoor werd veel verwacht van de Canadezen, maar de ploeg kwam er tegen de Indiërs niet aan te pas.

De statistieken waren ook duidelijk na de eerste twee kwarten. Canada had nul cirkelpenetraties en nul schoten op doel gelost. De beste kans voor rust was voor Floris van Son. Hij stond vrij in de cirkel, maar zag de bal langs zijn stick stuiteren. Na rust kreeg Canada nog wel een handvol kansen, twee corners en twee schoten die tegen de zijplank belandden, maar het duel was toen al beslist.

Verschil gemaakt in eerste kwart

Waar India tegen Schotland vooral excelleerde in het derde kwart, maakt de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans meteen in het eerste kwart het verschil. Na vijf minuten opende SV Sunil de score. De Canadese verdediging kreeg de bal niet uit de cirkel. De bal belandde uiteindelijk bij SV Sunil, die met behulp van de voet van Balraj Panesar de bal achter doelman David Carter kreeg.

Vijf minuten later reageerde Akashdeep Singh net iets sneller dan zij directe tegenstander en Carter op een pass van Ramandeep Singh. Akashdeep tipte de bal over de uitkomende Carter in het doel. Vlak na de start van het tweede kwart zette Sardar Singh de 0-3 op het bord. Ook dit keer ging de bal erin met hulp van de Canadezen. Adam Froese tikte de bal langs zijn eigen keeper in het doel.

Na rust hield India de controle ook toen het even met negen man kwam te staan na een gele kaart voor Chinglensana Kangujuam en groen voor Manpreet Singh. Met de tweede zege op zak kan India zich gaan opmaken voor de strijd met aartsrivaal Pakistan zondag om 15.00 uur.

0-1 SV Sunil
0-2 Akashdeep Singh
0-3 Sardar Singh

Engeland-Maleisië 7-3

Engeland en Maleisië maakten er een doelpuntrijke wedstrijd van. Engeland, dat het eerste duel met 2-0 had gewonnen van China, opende na vijf minuten de score. Barry Middleton kroop voor zijn verdediger, dook naar de bal en tipte de voorzet binnen.

Drie minuten later was de voorsprong verdubbeld. Na een onderschepping op de middenlijn ging Christopher Griffiths een succesvolle één-twee aan met Sam Ward. In het eerste bedrijf had Engeland weinig te duchten van de Maleisiërs.

Maleisië op gelijke hoogte

Maleisië kwam in het tweede kwart terug in de wedstrijd, zoals het ook al deed in de eerste wedstrijd tegen Argentinië. Faizal Saari benutte een strafbal en vlak voor het rustsignaal bracht Tengku Tajuddin de ploegen op gelijke hoogte nadat hij een rebound na een strafcorner verzilverde.

Na rust nam Engeland meteen het heft in handen. Nog geen twee minuten na de afslag rondde Ward een strafcornervariant doeltreffend af. Twee minuten later haalde Middleton hard uit voor de 4-2. Nog voor het verstrijken van het derde kwart was het opnieuw raak voor de Engelsen, dit keer was het Mark Gleghorne. Harry Martin onderschepte de bal, passte naar Griffiths die de bal in een keer naar Gleghorne doortikte: 5-2.

Drie goals in laatste kwart

In het laatste kwart was Ward succesvol na een prachtig uitgespeelde één-twee met Brendan Creed, waarna Gleghore een strafcorner benutte. Het laatste woord was aan Maleisië. Met zijn tweede treffer, dit keer uit een corner, bepaalde Saari de eindstand op 7-3.

1-0 Barry Middleton
2-0 Christopher Griffiths
2-1 Faizal Saari (sb)
2-2 Tengku Tajuddin (sc)
3-2 Sam Ward (sc)
4-2 Barry Middleton
5-2 Mark Gleghorne
6-2 Sam Ward
7-2 Mark Gleghorne (sc)
7-3 Faizal Saari (sc)

Reageer

Contact Us