Round-up HWL (H): WK-ticket en plek in halve finales voor Oranjeheren

De Oranjeheren hebben zich geplaatst voor het WK in India in 2018. Nederland moest donderdag in de kwartfinales van de Hockey World League Semi-Final winnen van China om zich te plaatsen voor de strijd om de wereldtitel. Daarin slaagde ploeg van bondscoach van Max Caldas met vlag en wimpel. De Chinezen werden met 7-0 verslagen.

Kwartfinales

Nederland-China 7-0

Na een stroeve start slaagde Nederland erin het klasseverschil met China uit te drukken in ruime cijfers. Oranje mocht van China de bal hebben. In het eerste kwart leverde dat wel kansen op, maar geen doelpunten. In het tweede kwartier werd het tempo opgeschroefd waarna Nederland snel op 2-0 kwam en het duel in de tas had. Het was aan doelman Ming Cheng te danken dat China niet met dubbele cijfers werd verslagen.

China kwam er sporadisch uit, maar dook wel een aantal keer gevaarlijk in de Nederlandse cirkel op. Pirmin Blaak, die drie kwarten onder de lat stond, en Sam van der Ven, die het laatste kwart keepte, moesten een aantal handelend optreden, maar hielden hun doel schoon. Wel met hulp van Sander Baart die in het laatste kwart een rebound na een corner van de lijn haalde.

Robbert Kemperman zette Oranje na een mooie een-twee met Valentin Verga op het goede spoor. Een minuut later tikte Jonas de Geus bij de tweede paal de bal binnen voor zijn eerste interlanddoelpunt. De speler van Almere reageerde attent op een voorzet van Jorrit Croon die mooi wegdraaide bij zijn tegenstander.

Na rust bleef Nederland kansen creëren. Glenn Schuurman was het dichtst bij een treffer. Hij zag zijn inzet net voor de doellijn worden weggehaald. Even later was het wel raak. Vlak voor het eindsignaal tipte Mirco Pruyser een voorzet van Thierry Brinkman binnen.

Brinkman stond in het laatste kwart ook aan de basis van de vijftigste interlandtreffer van Billy Bakker, die zijn 150ste interland speelde. De honger bij Oranje was nog lang niet gestild. Bob de Voogd stoomde op en bediende Kemperman. Diens backhandschot werd half gepareerd door Cheng, waarna Bjorn Kellerman de bal het laatste tikje gaf.

In totaal scoorde Oranje zes veldgoals. In de slotminuut bepaalde Pruyser de eindstand met een tip-in na een goede een-twee tussen Verga en Croon. De 6-0 werd gemaakt uit een strafcorner. Nederland kreeg er vier. Mink van der Weerden mocht drie keer aanleggen, maar zat bij de vierde op de bank. Tristan Algera nam succesvol de honneurs waar en pushte binnen.

“Het is lekker dat je veel veldgoals maakt”, zegt aanvoerder Bakker na afloop. “Het maakt je minder voorspelbaar. In het begin was het een beetje slap. In de aannames, in de passing. Voor het tweede kwart hebben we gezegd dat het een tempo hoger moest. Dan vallen de 1-0 en 2-0 snel en heb je het spel onder controle.”

Enkele doelpunten kwamen tot stand na mooi combinatiespel. “Goed combineren is een kwaliteit van ons en het komt goed uit de verf”, gaat Bakker verder, die over zijn doelpunt zegt: “Het is mooi om de vijftigste te maken en het is mooi meegenomen, maar daar speel je niet voor. We hebben ons gekwalificeerd voor het WK.”

1-0 Robbert Kemperman
2-0 Jonas de Geus
3-0 Mirco Pruyser
4-0 Billy Bakker
5-0 Bjorn Kellerman
6-0 Tristan Algera (sc)
7-0 Mirco Pruyser

Argentinië-Pakistan 3-1

Met de 3-1 zege is Argentinië niet alleen verzekerd van een plek in de halve eindstrijd, maar ook van kwalificatie voor het WK volgend jaar in India.

Na een doelpuntloos eerste kwart namen de Argentijnen in de 22ste minuut de leiding in de wedstrijd. De toegekende strafbal werd door Maico Casella benut. Na rust verdubbelde wie anders dan Gonzalo Peillat de voorsprong via een rake strafcorner.

Definitieve beslissing

In het laatste kwart scoorde Casella zijn tweede doelpunt voor de Argentijnen. Vijf minuten later deed Ali Shan nog iets terug voor Pakistan, dat er in de laatste elf minuten niet meer in slaagde dichterbij te komen.

Met de nederlaag kwam er voor Pakistan een einde aan een teleurstellend verlopen toernooi. De ploeg won in de groepsfase slechts één keer, tegen Schotland (3-1), en leed ruime nederlagen tegen Nederland (4-0), Canada (6-0) en aartsrivaal India (7-1). Het zal voor Pakistan nog een flinke kluif worden om zich te kwalificeren voor het WK.

1-0 Maico Casella (sb)
2-0 Gonzalo Peillat (sc)
3-0 Maico Casella
3-1 Ali Shan

India-Maleisië 2-3

Maleisië zorgde voor een enorme verrassing door India uit te schakelen. Door de winst is de ploeg net als Argentinië en Nederland verzekert van deelname aan het WK.

Na een doelpuntloos eerste kwartier nam Maleisië de leiding door een rake strafcorner van Razie Rahim. Een minuut later stond Rahim aan de basis van de 2-0. Zijn push vanaf de kop van de cirkel werd door Tangku Tajuddin doeltreffend van richting veranderd.

India knokt zich terug

De achterstand leek India te doen ontwaken. Ramandeep Singh zorgde voor de aansluitingstreffer door een voorzet van dichtbij binnen te tikken. En nog voor rust maakte Ramandeep gelijk uit een strafcorner.

Na rust zette India aan, maar slaagde er niet in om te scoren. Dat deed Maleisië wel. Het vierde kwart was nog maar net begonnen of Rahim pushte opnieuw een corner binnen. Het was de beslissing in het duel, waarin in de slotfase India de keeper nog wisselde voor een extra veldspeler.

Ticketverdeling finaleronde en WK

De nederlaag van India heeft gevolgen voor het vervolg van het toernooi. Omdat de Indiërs zich niet bij de beste vier wisten te scharen, maar als gastland wel zeker is van de finaleronde van de Hockey World League, plaatsen alleen de nummers een, twee en drie van het toernooi in Londen zich voor de finaleronde eind dit jaar in India. De nummers een tot en met vijf van de Hockey World League Semi-Final in Londen plaatsen zich voor het WK.

0-1 Razie Rahim (sc)
0-2 Tengku Tajuddin (sc)
1-2 Ramandeep Singh
2-2 Ramandeep Singh (sc)
2-3 Razie Rahim (sc)

Engeland-Canada 4-2

Engeland kwam met de schrik vrij tegen Canada. De Canadezen stonden na twaalf minuten met 2-0 voor, maar wisten die voorsprong niet vast te houden. Engeland maakte nog voor rust gelijk, waarna de ploeg vervolgens de overwinning pakte en zaterdag Nederland treft in de halve finales.

0-1 John Smythe
0-2 Gordon Johnston (sc)
1-2 Barry Middleton
2-2 Mark Gleghorne
3-2 David Goodfield
4-2 Sam Ward (sc)

Strijd om negende en tiende plaats

Zuid-Korea-Schotland 6-3

Schotland is als tiende en als laatste geëindigd na de 6-3 nederlaag tegen Zuid-Korea. De Schotten kwamen op voorsprong, maar incasseerden vervolgens zes doelpunten op rij voordat twee goals in de slotfase de nederlaag een iets fraaier aanzicht gaven.

Schotland begon goed aan het duel en na drie minuten kwam de ploeg aan de leiding door een doelpunt van Tim Atkins. Maar nog in het eerste kwart hadden de Koreanen de achterstand omgezet in een voorsprong. Jongsuk Bae tekende voor de gelijkmaker, waarna Jihun Yang met een rake strafcorner de 2-1 op het bord zette.

Zuid-Korea loopt uit

Nog voor rust vergrootte Jonghyuan Jang, ook uit een corner, de Koreaanse marge. Schotland kreeg ook kansen, maar slaagde er niet in de achterstand te verkleinen. Daar waar de Schotten verzuimden te scoren, liep Zuid-Korea in het derde kwart uit naar 5-1 dankzij doelpunten van Junwoo Jeong en Jungjun Lee.

Het vierde en laatste kwart was nog maar net begonnen of Weonki Hwang tikte de zesde Koreaanse treffer binnen. In de slotfase scoorde Kenny Bain nog twee keer voor Schotland waardoor de eindstand op 6-3 werd bepaald.

0-1 Timothy Atkins
1-1 Jongsuk Bae
2-1 Jihun Yang (sc)
3-1 Jonghyun Jang (sc)
4-1 Junwoo Jeong
5-1 Jungjun Lee
6-1 Weonki Hwang
6-2 Kenny Bain
6-3 Kenny Bain

Reageer

Contact Us