Round-up Pro League (D): Terugblik met Sanne Koolen, Margot van Geffen en Felice Albers | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Pro League (D): Terugblik met Sanne Koolen, Margot van Geffen en Felice Albers

 

Het Nederlands dames elftal speelde gisteren in de FIH Pro League haar 13e wedstrijd. De gasten kwamen uit Nieuw-Zeeland en mochten proberen om bij het goed draaiende team van Alyson Annan punten af te snoepen. Ook ditmaal mochten Kelly Jonker en Felice Albers weer aantreden. Een spannende wedstrijd werd pas in het laatste kwart beslist door Xan de Waard. Hoofdklassehockey kijkt terug met Oranje-speelsters Sanne Koolen, Margot van Geffen en Felice Albers. 

In de eerste helft komt Nederland vrij gemakkelijk op een 2 – 0 voorsprong. In het eerste kwart had Oranje nog moeite om te scoren. Uiteindelijk was het de Amsterdamse speelster Kelly Jonker die de openingstreffer in de 21ste minuut achter haar naam mocht zetten. ‘Wij begonnen ontzettend goed. De eerste helft speelden we sterk. Nieuw-Zeeland is een fysiek sterk team en daardoor konden ze ons goed bijbenen. We wisten dat we uit de directs duels moesten blijven’, legt van Geffen uit.

Ook in de 24ste minuut mocht het Nederlandse publiek juichen. Veel balbezit op de helft van Nieuw-Zeeland zorgde ervoor dat Felice Albers het laatste tikje mocht geven na een inzet van Xan de Waard. ‘We speelden inderdaad erg goed vandaag. Ook na mijn 2 – 0 wilden we doordrukken en het derde doelpunt maken. We zijn eigenlijk de hele wedstrijd dominant geweest, aldus Albers. Felice Albers speelde vandaag haar tweede interland. Nadat zij afgelopen weekend haar debuut mocht maken, mocht zij vandaag ook meteen haar eerste doelpunt noteren. Bij Annan staat Albers in de diepe spits. ‘We hebben het veel gehad over cirkelposities. Dit is een belangrijk thema bij ons. Het bezetten van de palen is belangrijk voor ons en ik ben hier dus veel mee bezig geweest. Ik ben heel erg blij met mijn interland goal’, vertelt Albers.

Margot van Geffen in actie samen met Sanne Koolen. Foto: Roel Ubels
Margot van Geffen in actie samen met Sanne Koolen. Foto: Roel Ubels

Waar Nederland in het begin van het derde kwart even moest zoeken en niet voor direct gevaar in de eerste vijf minuten kon zorgen, was het toch Nieuw-Zeeland die alle zeilen moest bijzetten. Door snelle acties van Xan de Waard, strakke ballen van Caia van Maasakker en mooie omschakelingen van Maria Verschoor, werden de gasten al snel ver terug gedrongen op eigen helft. Toch was het Nieuw-Zeeland die tegen alle verhoudingen in, in de 44ste minuut de aansluitingstreffer mocht noteren. ‘Ook in de tweede helft speelden we sterk. Toch denk ik dat we net te slordig hebben gespeeld op eigen helft. In plaats van veel passen, gingen we meer lopen met de bal. Dit zorgde voor balverlies en dus een doelpunt voor Nieuw-Zeeland, vertelt van Geffen.

Toch was het Nederland die ook in het vierde kwart het spel bleef maken. Geen enkel moment leek het erop dat Nieuw-Zeeland nog een kans zou maken op de 2 – 2. Totdat in de 54ste minuut één cirkelpenetratie van Nieuw-Zeeland werd benut met een strafbal. Josine Koning, die in de rust voor Anne Veenendaal in het veld was gekomen, werd gepasseerd en opeens keek het Nederlands Elftal tegen een 2 – 2 score aan.

Nieuw-Zeeland was nog niet eens klaar met juichen of Xan de Waard kon met een individuele actie toch nog de 3 – 2 in de 55ste minuut maken. ‘Bij de 2 – 1 verslapten we een klein beetje. Tegen een ploeg als Nieuw-Zeeland kan je dit niet doen. We hadden scherp moeten blijven. Uiteindelijk denk ik wel dat we terecht de 3 – 2 hebben gemaakt. We speelden gewoon erg goed. Komend weekend wanneer we tegen Groot-Brittannie spelen zullen we ons moeten richten op de scherpte die we in de tweede helft even verloren’, aldus verdediger Koolen.

Kijk hier voor het Liveverslag Nederland – Nieuw-Zeeland

Door: Hans Hofstra

Reageer