Round-up Pro League Grand Final (D): Oranje in finale na moeizame zege op Duitsland - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Pro League Grand Final (D): Oranje in finale na moeizame zege op Duitsland

De Oranjedames hebben zich zoals verwacht geplaatst voor de finale van de FIH Pro League, maar van harte ging het niet. In het Wagner stadion toonde de ploeg van Alyson Annan zich tegen de Duitsers veerkrachtig en won het uiteindelijk met 2-1. Beide treffers vielen in het tweede kwart. In de finale neemt Oranje het op tegen Australië, dat zich eerder op de avond na shoot-outs plaatste ten koste van Argentinië.

Meteen na de afslag waren de intenties van Oranje duidelijk, wat al binnen dertig seconden leidde tot gevaar binnen de Duitse cirkel. Leurink kreeg de bal echter ongelukkig op de voet, waarna het gevaar was geweken. Vervolgens bleef Oranje consequent op zoek naar de aanval, maar de kansen bleven uit. Een leuke actie van Marijn Veen zorgde voor de eerste opwinding in het publiek, maar helaas speelde ze de bal iets te ver voor zich uit. In de dertiende minuut versierde de Duiters na een beroep op de videoref een strafcorner en deze viel er direct in via Rebecca Grote, 0-1 voor Duitsland tot gevolg.

De eerste vijf minuten van het tweede kwart leverde niets op en Oranje speelde slordig. De eerste goede kans voor het Nederlands elftal was voor Welten, die de bal kreeg aangespeeld door van Geffen. Ze kon er echter net niet bij voor de tip-in. Vervolgens had Oranje bijna continu balbezit, maar kwamen ze niet door de Duitse defensie heen. Pas in de 28e minuut volgde er nog een kansje voor Margot van Geffen, maar haar backhandschot werd gekraakt door een Duitse verdediger. De druk bleef aan, de Duitsers snakten naar rust, maar kregen in de laatste seconden een strafbal tegen. De videoref werd ingeschakeld en gaf de Duitsers gelijk en hun voorsprong bleef staan.

Op de een of andere manier lukte het ook na de rust maar niet voor Oranje. Het tempo werd wel opgevoerd, maar dit ging ook ten koste van de precisie. De eerste kans deed zich aan in de 38e minuut toen Verschoor de bal hard voorgaf, maar geen Oranje shirt wist te bereiken. Een minuut later was het opnieuw Maria Verschoor die gevaarlijk werd en hard uithaalde, maar Kubalski had een geweldige redding in huis. De Oranjedames begonnen beter te spelen en het publiek leefde op. Aan de andere kant bracht Anne Veenendaal redding, al volgde er wel een gevaarlijke strafcorner voor de Duitsers. Het was opnieuw Veenendaal die aan het einde van het derde kwart haar ploeg op de been hield. De Oosterburen kregen langzaamaan de overhand en een grote kans werd nog om zeep geholpen.

Nog altijd stond het 0-1 in het vierde en laatste kwart en er moest dus iets gebeuren voor de Oranjedames. De Duitsers werden wederom ver teruggedrongen, maar de defensie stond als een huis. Na een gele kaart voor Duitsland viel eigenlijk uit het niets de gelijkmaker voor Oranje. De bal werd hard de cirkel ingespeeld en de tip-in kwam op naam van wie anders dan Frédérique Matla, die tekende voor haar tiende Pro League-treffer. De aansluitingstreffer en de man-meersituatie werkte bevrijdend voor ons Oranje en de eerste strafcorner was daar voor Nederland. De sleep van Matla werd opnieuw katachtig gered door Kubalski. Kort daarna was het dan alsnog raak. Lidewij Welten prikte de bal geplaatst in de Duitse goal op aangeven van Marijn Veen. Aan Duitse zijde pakte Granitzki drie minuten voor het einde ook nog een gele kaart, waarna het niet meer mis kon gaan voor Oranje. Aanstaande zaterdag wacht in hetzelfde Wagener stadion om 17.00 de finale tegen Australië.

Reageer