Round-up Pro League Grand Final (H): Oranje delft opnieuw onderspit tegen Belgen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Pro League Grand Final (H): Oranje delft opnieuw onderspit tegen Belgen

In het eigen Wagner stadion zijn de Oranjeheren er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de eerste Pro League-finale, nadat België met 3-1 te sterk bleek. De ploeg van Max Caldas won in de poulefase in een dubbelweekendd nog tweemaal van de Red Lions, vanavond waren de Belgen – net als in die verloren WK-finale in Bhubaneswar – te sterk. De derde plek is nu het hoogst haalbare. Aankomende zondag wordt hierom gestreden met Groot-Brittannië 

In het eerste kwart ging wereldkampioen België direct voortvarend van start. De eerste goede actie was van Thomas Briels die de achterlijn opzocht, maar uiteindelijk de bal te ver voor zich uitspeelde. Daarna was het Tom Boon die de eerste echte kans creëerde namens de Red Lions. Gelukkig stond Sam van der Ven goed op te letten en kwam hij op tijd uit zijn goal om op te ruimen. Een minuut later kreeg Boon opnieuw de mogelijkheid tot een schot, maar de keeper van HGC had wederom een prima redding in huis. Aan de andere kant had Brinkman een actie in huis waarmee hij de eerste strafcorner verdiende namens Oranje, maar de bal werd niet goed gestopt en zo ging de kans op de 1-0 verkeken. Aan de andere zijde van het veld kreeg ook België kort daarna een strafcorner, maar ook deze werd niet goed gestopt. Vervolgens gebeurde er nog genoeg, maar niet in goede zin. Eerst viel Jorrit Croon geblesseerd uit, afgevoerd werd naar het ziekenhuis. Tot slot werden zowel Jeroen Hertzberger als Alexander Hendrickx met geel voor tien minuten naar de kant gestuurd na een opstootje.

Aan het begin van het tweede kwart penetreerde Oranje voor het eerst de cirkel van de Belgen, waarna niet verder kwam dan een backhandschot uit een lastige hoek. De bal belandde naast. Aan de andere zijde had de beste speler van de wereld Arthur Dooren een heerlijke pass in huis die aankwam bij Tanguy Cosyns, die vervolgens de bal achter Plaak kon tippen. In ‘zijn’ Wagener stadion (komend seizoen speelt Cosyns voor Amsterdam) bracht hij de Red Lions op een 0-1 voorsprong. Na een fase zonder kansen had Kemperman een goede pass in huis op Jip Janssen richting de achterlijn. Hij gaf de bal vervolgens voor de goal en bereikte Jelle Galema, die de bal achter Vincent Vanasch schoof en Oranje weer op gelijke hoogte bracht. Nederland bleef aanzetten en mocht op aanraden van Kellerman na besluit van de videoref aanleggen voor een strafcorner. Het schot van Janssen uit de variant ging naast de goal van Vanasch. De eerste helft zat vol spanning en sensatie en de ploegen hielden elkaar in balans: 1-1 bij rust.

Na de rust zat het tempo er direct goed in. Het eerste gevaar kwam van de kant van Oranje, na een prima actie in de cirkel van Kemperman. Zijn pass voor de goal belandde helaas op de voet van Pruyser. Opnieuw was Oranje gevaarlijk en werd er opnieuw na het correct inschakelen van de videoref een strafcorner toegekend aan Oranje. De bal belandde op de voet van een Belgische verdediger en er volgde opnieuw een corner. De druk nam toe, maar Vanasch bracht redding op de eerste poging. Een nieuwe strafcorner was in aantocht. Jip Janssen pushte de bal vervolgens hard naasten voor even was het gevaar voor even geweken, maar niet veel later mocht van der Weerden het opnieuw uit de corner proberen. Zijn sleep was keihard, maar miste precisie en ging nipt naast. Aan de andere zijde verdiende de Belgen ook weer eens een corner na een schot van Cosuyns. Gelukkig liep Balk de bal er prima uit. De Belgen werden beter, met een derde strafcorner tot gevolg. De sleep van Luypaert was echter te hoog en kwam hard op het lichaam Wortelboer. Aan de andere kant werd België gevaarlijk na een pass van Felix Denayer op Tom Boon, die eerst de Mol omspeelde en al hooghoudend Sam van de Ven op fraaie wijze verschalkte. Oranje had nog een kwart om de achterstand om te buigen.

In het laatste kwart probeerde Oranje in de eerste vijf moeizaam een aanval te forceren, maar een hoge bal kwam niet aan. Oranje was zoekende, de Belgen vonden het prima. Ze versierden zelfs een corner in de 50e minuut, waarna Hendricxk mocht aanleggen. Hij haalde vervolgens hard door het midden uit, waarmee hij de bal door de legguards van Pirmin Blaak speelde: 1-3. Vervolgens zette Oranje nog wel goed aan, maar de echte kansen bleven uit. Het Nederlands mannenelftal is veroordeeld tot het spelen van de troostfinale, aankomende zondag tegen Groot-Brittanië.

Reageer