Round-up WK Zaal (D): Oranje overtuigend naar finale | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up WK Zaal (D): Oranje overtuigend naar finale

De Oranjedames hebben zaterdag in Berlijn de finale van het WK Zaal bereikt. In de halve finales rekende de ploeg met overtuigende cijfers af met Oekraïne: 6-1. De titelverdediger speelt zondag om 13.30 uur de vijfde WK-finale op rij. Tegenstander is Europees kampioen Duitsland, dat voor de vierde maal de eindstrijd van een WK-eindronde haalde.

Halve finales:

Nederland-Oekraïne 6-1 (4-0)

Nederland moest zaterdag twee keer snel achter elkaar aan de bak. Om 14.30 uur trad Oranje aan voor de gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Tsjechië (8-3) om vervolgens om 19.40 uur aan de afslag te staan voor de halve finales tegen Oekraïne. Dat duel begon overigens tien minuten later omdat Nederland met de bus vastzat in het verkeer.

Oekraïne eindigde in de poulefase als tweede achter Duitsland op vier punten achterstand. De nummer vijf van het afgelopen EK boekte zeges op Australië (4-3), Rusland (6-4) en Tsjechië (2-1), maar ging onderuit tegen Duitsland (0-6) en Namibië (2-3). In de kwartfinales werd Zwitserland met 8-3 verslagen.

Positief record op WK

De Oranjedames troffen Oekraïne ook tijdens het WK in 2015. Dat was toen een duel in de kwartfinales en Nederland won met 2-0. Ook in de twee eerdere confrontaties op een WK-eindronde bleef Oranje aan de goede kant van de score. Opvallend is dat Oekraïne in die drie wedstrijden niet wist te scoren.

In een uitverkochte Max-Schmeling-Halle, met 8000 toeschouwers, kwam Nederland na vier minuten op voorsprong. Fabienne Roosen rondde een voorzet vanaf links van Noor de Baat doeltreffend af. Drie minuten later brak Marijn Veen door aan de rechterkant en zij bediende de vrijstaande Donja Zwinkels: 2-0.

Goede kans De Baat

Halverwege de eerste helft verzuimde De Baat de Nederlandse voorsprong te vergroten. Ze snoepte de bal van een Oekraïense stick, maar de speelster van Amsterdam schoof vervolgens de bal net naast het doel.

Nederland had in de eerste helft weinig te duchten van Oekraïne. De ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra had het duel onder controle. De eerste strafcorner van de wedstrijd leverde meteen een doelpunt op. Lieke van Wijk pushte raak vanaf de kop van de cirkel.

Ruime marge bij rust

Na kansjes voor Veen en opnieuw de Baat bepaalde Gabrielle Mosch de ruststand op 4-0. De speelster van Kampong scoorde uit een corner, nadat Pien van Nes de bal tussen haar benen door naar Mosch had gespeeld.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of De Baat en Veen doken op voor het Oekraïense doel. Een doelpunt leverde het nog niet op. Even later had Van Erk meer succes, nadat de eerste kans voor Oekraïne via Maryna Khilko door keepster Alexandra Heerbaart onschadelijk was gemaakt.

Opnieuw naar finale

Oranje bleef de kansen aaneenrijgen. De Baat raakte de paal en Veen stuitte tot twee keer toe op keepster Alina Fadieieva. De sluitpost was in de slotminuut kansloos op de strafcorner van Pien van Nes. Meteen na de afslag bepaalde Yuliia Schevchenko de eindstand op 6-1. Het was misschien een klein smetje op een verder prima wedstrijd van Oranje.

4.Fabienne Roosen 1-0
7.Donja Zwinkels 2-0
14.Lieke van Wijk 3-0 (sc)
19.Gabrielle Mosch 4-0 (sc)
28.Elin van Erk 5-0
40.Pien van Nes 6-0 (sc)
40.Yuliia Shevchenko 6-1

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Kiki van Wijk, Lieke van Wijk, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Elin van Erk.
Wissels: Gabrielle Mosch, Donja Zwinkels, Fabienne Roosen, Noor de Baat, Pien van Nes, Karlijn Adank (K).

Wit-Rusland-Duitsland 2-3 (1-1)

Wit-Rusland heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen. Het was spannend, maar uiteindelijk trok de ploeg van bondscoach Herman Kruis aan het kortste eind.

Duitsland schoot uit de startblokken. De eerste kans leverde meteen een strafcorner op die werd benut door Nike Lorenz. De Duitse ploeg kon die voorsprong voor rust niet uitbouwen. Wit-Rusland kreeg uit een corner een goede kans op de gelijkmaker, maar Viktoria Huse haalde de bal op miraculeuze wijze uit het doel. Even later tekende Sviatlana Bahushevich alsnog voor de gelijkmaker.

Duitsland beslist duel

Net als in de eerste helft kwam Duitsland ook in de tweede helft prima aan de startblokken. Lisa Altenburg zette haar ploeg met een backhand snel op voorsprong. Marie Mävers maakte er vervolgens 3-1 van. En dat was de beslissing in het duel. Natassia Syrayezhka scoorde nog wel tegen, maar Wit-Rusland slaagde er ondanks een extra veldspeelster niet in om de gelijkmaker te produceren.

2.Nike Lorenz 0-1 (sc)
17.Sviatlana Bahushevich 1-1
21.Lisa Altenburg 1-2
29.Marie Mävers 1-3
36.Natassia Syrayezhka 2-3

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Programma zondag 11 februari:
10:30 uur: Oekraïne-Wit-Rusland – Strijd om derde en vierde plaats *
13:30 uur: Nederland-Duitsland Finale *
* Live te bekijken via het YouTube-kanaal van de FIH

Reageer