Round-up WK Zaal (D): Oranjedames naar halve finales

De Oranjedames hebben zaterdag tijdens het WK Zaal in Berlijn de halve finales bereikt. De ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra was in de kwartfinales met 8-3 te sterk voor Tsjechië. Ook Oekraïne, Wit-Rusland en Europees kampioen Duitsland schaarden zich bij de laatste vier.

Kwartfinales:

Nederland-Tsjechië 8-3 (4-0)

Beide ploegen troffen elkaar vorige maand tijdens het EK in Praag. In de halve finales was Nederland uiteindelijk met 6-3 te sterk. Tsjechië sloot het EK af op een vierde plaats na verlies tegen Wit-Rusland in de strijd om het brons.

De Oranjedames kregen in de openingsfase een paar kleine kansjes. De inzetten van Kiki van Wijk en Donja Zwinkels werden gepareerd door keepster Barbora Cechkova. Nederland kon wel opgelucht ademhalen toen een uitbraak van Tsjechië door Elin van Erk onschadelijk werd gemaakt. De speelster van Laren veranderde de bal zodoende van richting, waardoor Barbora Haklova over de bal maaide.

Goal Tsjechië telt niet

Haklova leek even later wel te scoren, maar haar schuiver was te hoog. Op dat moment leidde Nederland al met 2-0. De eerste strafcorner mondde uit in een variant die door Gabrielle Mosch werd afgerond. Nauwelijks een minuut later brak Kiki van Wijk door en speelde Van Erk aan, die de 2-0 op het bord zette.

Van Erk maakte ook de 3-0. Lieke van Wijk sprintte de Tsjechische cirkel binnen, speelde naamgenoot Kiki aan die de bal aflegde op Van Erk. Keepster Chechkova was kansloos. En vlak voor rust tilde Pien van Nes de stand uit een corner naar 4-0.

Tsjechië komt terug

De tweede helft was nog geen vijf minuten oud of Tsjechië had twee keer toegeslagen. Een uitbraak werd afgerond door Renata Capouchova en even later stond Barbora Haklova helemaal vrij voor keepster Alexandra Heerbaart: 4-2.

Vervolgens kreeg Tsjechië twee strafcorners met de kans om de marge nog meer te verkleinen, maar de eerste werd slecht aangegeven en de tweede werd goed door Nederland verdedigd. De Tsjechische ploeg sneed zichzelf daarna in de vingers. Adela Lehovcova werd met groen naar de kant gestuurd, waarna Nederland profiteerde van de overtalsituatie en Noor de Baat scoorde.

Nederland klaart klus in slotminuten

Tsjechië besloot daarna alles op alles te zetten. Met een extra veldspeelster in plaats van de keepster kwam de ploeg door een rake strafcorner van Lacina Katerina terug tot 5-3. Het bleek slechts een korte opleving te zijn. Nederland scoorde in de slotminuten nog drie keer. Met een vliegende keep was er geen houden meer aan voor de Tsjechische ploeg. Pien van Nes benutte een strafcorner, waarna Marijn Veen en Kiki van Wijk de eindstand op 8-3 bepaalden.

9.Gabrielle Mosch 1-0 (sc)
10.Elin van Erk 2-0
15.Elin van Erk 3-0
20.Pien van Nes 4-0 (sc)
22.Renata Capouchova 4-1
24.Barbora Haklova 4-2
35.Noor de Baat 5-2
37.Katerina Lacina 5-3 (sc)
39.Pien van Nes 6-3 (sc)
40.Marijn Veen 7-3
40.Kiki van Wijk 8-3

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Kiki van Wijk, Lieke van Wijk, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Elin van Erk.
Wissels: Gabrielle Mosch, Donja Zwinkels, Fabienne Roosen, Noor de Baat, Pien van Nes, Karlijn Adank (K).

Wit-Rusland-Australië 5-2 (2-2)

Oekraïne-Zwitserland 8-3 (3-2)

Duitsland-Polen 3-1 (2-0)

Strijd om negende en tiende plaats:

Verenigde Staten-Namibië 5-5 (3-1) Namibië wint na shoot-outs 0-1

Strijd om elfde en twaalfde plaats:

Kazachstan-Rusland 1-7 (1-3)

Programma zaterdag 10 februari:

19:30 uur: Nederland-Oekraïne *
21:00 uur: Wit-Rusland-Duitsland *
* Live te bekijken via het YouTube-kanaal van de FIH

Reageer

Contact Us