Round-up WK Zaal (D): Oranjedames onderuit in finale tegen Duitsland | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up WK Zaal (D): Oranjedames onderuit in finale tegen Duitsland

De Oranjedames zijn er niet in geslaagd de wereldtitel zaal te veroveren. In de finale in Berlijn ging de titelverdediger zondag onderuit tegen Duitsland: 1-2. Hierdoor staat Nederland ook de eerste plaats op de wereldranglijst af aan de Duitsers, die voor de derde maal wereldkampioen werden.

Voor de vierde maal troffen beide ploegen elkaar in de finale van een WK-eindronde. De laatste keer, in 2015, won Oranje na het nemen van shoot-outs.

Titels kwijt

Op het onlangs gehouden EK waren de rollen omgedraaid. Duitsland was in Praag beter in de shoot-outs en nam de Europese titel over van de Oranjedames. En nu in Berlijn raakte Nederland na de EK-titel ook de wereldtitel kwijt aan Duitsland.

In een uitverkochte Max-Schmeling-Halle, 8000 toeschouwers vonden een plaatsje, was Duitsland in de eerste helft de bovenliggende partij. Dat het bij rust nog 0-0 stond, had Nederland vooral te denken aan keepster Alexandra Heerbaart.

Weinig kansen Nederland

Zij hield Oranje in de wedstrijd met een aantal goede reddingen op inzetten van Anne Schröder, Lisa Altenburg en Franzisca Hauke. Pas tegen het einde van de eerste helft liet Nederland zich ook zien in de Duitse cirkel. Donja Zwinkels stuitte op de goed uitkomende keepster Rosa Krüger.

In de tweede helft voorkwam Krüger dat Marijn Veen de score opende, maar de keepster was wel kansloos op de strafcorner van Lieke van Wijk nadat Noor de Baat ten val was gebracht. Duitsland leek niet aangeslagen door de achterstand en maakte jacht op de gelijkmaker.

Duitse gelijkmaker

Lisa Altenburg zag haar voorzet dankzij een verdedigende stick niet bij haar teamgenoot belanden. Even later dook Altenburg opnieuw op in de Nederlandse cirkel en kwam in botsing met de aanstormende Fabienne Roosen. De scheidsrechter wees gedecideerd naar de strafbalstip. Nike Lorenz hield de zenuwen in bedwang en verschalkte Heerbaart.

Drie minuten later kwam Duitsland op voorsprong. Anna Schröder demarreerde vanaf eigen helft. Ze besloot de bal niet af te geven, maar voor eigen succes te gaan. Dat bleek een goede keuze, want Heerbaart had geen antwoord op de inzet van Schröder: 1-2.

Slotoffensief levert niets op

Met nog drie minuten te gaan haalde bondscoach Marieke Dijkstra Heerbaart naar de kant en zette Muyselaar in als vliegende keep. Het leverde Oranje niet het gewenste slotoffensief op. Het was Duitsland dat de kansen kreeg om de score te verhogen, maar de ploeg was onzorgvuldig in de afwerking.

Finale:

Nederland-Duitsland 1-2 (0-0)

26.Lieke van Wijk 1-0 (sc)
29.Nike Lorenz 1-1 (sb)
32.Anna Schröder 1-2

Opstelling: Alexandra Heerbaart, Kiki van Wijk, Lieke van Wijk, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Pien van Nes.
Wissels: Gabrielle Mosch, Donja Zwinkels, Fabienne Roosen, Noor de Baat, Elin van Erk, Karlijn Adank (K).

Strijd om derde en vierde plaats:
Na brons op het EK, vorige maand in Praag, heeft Wit-Rusland ook op het WK een derde plaats bemachtigd. Het is voor de ploeg van bondscoach Herman Kruis het beste resultaat op een WK-eindronde. Tijdens de vorige editie in 2015 eindigde Wit-Rusland nog als zevende.

Na een vroege achterstand door een treffer uit een strafcorner van Oksana Ponomarenko maakte Yuliya Kurhanskaya nog voor rust gelijk. Zeven minuten voor tijd besliste Maryna Nikitsina het duel in Wit-Russische voordeel.

Oekraïne

Met de vierde plaats evenaarde Oekraïne het resultaat van 2007. Het was niet de beste prestatie, want de ploeg sloot in 2011 het WK af op een derde plek.

Oekraïne-Wit-Rusland 1-2 (1-1)

7.Oksana Ponomarenko 1-0 (sc)
18.Yuliya Kurhanskaya 1-1
33.Maryna Nikitsina 1-2

Reageer