Sander de Wijn: ‘Deze ploeg is nog niet klaar’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Sander de Wijn: ‘Deze ploeg is nog niet klaar’

Kampong prolongeerde zondag de landstitel. Amsterdam werd in de derde en beslissende wedstrijd in de finale van de play-offs met 3-1 verslagen. In 2017 had de Utrechtse ploeg 32 jaar gewacht op het kampioenschap en nu kroonde Kampong zich voor de tweede maal op rij tot de beste van Nederland.

“Ik durf echt hardop te zeggen dat wij misschien niet de beste spelers hebben, maar we hebben een taai team”, analyseert Kampong-aanvoerder Sander de Wijn de selectie. “Alleen al het feit dat we altijd een manier vinden om te winnen, en dat je bijna een heel seizoen ongeslagen bent, dat zegt iets over de mentale kracht en ook over de cultuur binnen ons team.”

Diversiteit

“De diversiteit van ons team is onze kracht”, gaat De Wijn verder. “De verschillende karakters, maar ook de verschillende personen in het veld met hun specifieke kwaliteiten. Het is altijd lekker makkelijk gezegd: het team dit en dat. Maar als je ziet de bereidheid van jong tot oud, van de nummer 18 tot de nummer één. Dat is de kracht van ons team.”

Een belangrijke schakel in dat team is coach Alexander Cox. Hij volgde in 2012 Michiel van der Struijk op en bereikte iedere keer de play-offs met de Utrechtse ploeg. Onder zijn leiding won Kampong in 2016 de EHL en vorig seizoen werd het eerste kampioenschap sinds 1985 gevierd.

Aanpak

“Hij houdt de jongens enerzijds scherp, anderzijds weet hij ook jongens met rust te laten”, legt De Wijn uit. “Iedereen zit toch in zijn eigen schuitje. Jongens die bezig zijn aan hun laatste jaar, jongens die bij het Nederlands elftal zitten en jongens, zoals ik, die misschien andere prioriteiten hebben.”

“Maar als je op de club komt, streven we allemaal hetzelfde doel na. Als je dat in goede banen kan leiden en zo’n gemotiveerd team als vandaag klaar weet te stomen, daar verdien je ook alle lof voor. Dat wij na zeven jaar nog niet klaar zijn met Aal geeft iets aan over de volwassenheid van de ploeg.”

Frank en vrij spelen

De Wijn merkte dat dit seizoen de ogen meer op Kampong waren gericht. Als titelhouder werd er gejaagd op de Utrechtse club. “We hebben nooit die druk gevoeld”, zegt De Wijn. “Het feit dat we twee titels hebben gewonnen speelt mee. Wij konden Frank en vrij spelen. Ik zeg niet dat dat het verschil maakt, maar het is wel een facet, een procentje dat bijdraagt.”
Ook de steun vanuit de club is in de huidige successen van enorm belang geweest zegt De Wijn, die geëmotioneerd de ereronde liep.

Vertrouwen

“De onvoorwaardelijke steun van wat wij noemen: de man op het klapstoeltje. Mensen zoals Willem Cornelis, ereleden die alles hebben meegemaakt met de club en nooit een oordeel vellen. Ze zijn er altijd. Goed of slecht, in weer en wind. Hierdoor ontstaat een bepaalde manier van vertrouwen en prestatieklimaat. Daarom raakt het velen van ons. Zeker de jongens die al lang in zo’n proces zijn ingestapt, geduld hebben gehad en nu eindelijk worden beloond. Deze ploeg is ook nog niet klaar.”

Meer Kampong-Amsterdam:
Lees het wedstrijdverslag van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de samenvatting van het duel tussen Kampong en Amsterdam
Bekijk de foto’s van het duel tussen Kampong en Amsterdam-1
Bekijk de foto’s van het duel tussen Kampong en Amsterdam-2

Comments (1)

  1. Meneertje Cox zal wel balen, haha

Reageer