Sander van der Weide: "Amsterdam wordt kampioen" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Sander van der Weide: “Amsterdam wordt kampioen”

Ex-international Sander van der Weide woont al een aantal jaar in Barcelona waar hij tot twee jaar geleden speelde voor Réal Club de Polo. Maar dat hij niet meer op de Nederlandse velden te bewonderen is, wil niet meteen zeggen dat hij de Hoofdklasse niet nauwlettend meer in de gaten houdt. Nu de eerste helft van de competitie er opzit, blikt Van der Weide vanuit Spanje terug op de eerste helft van de herencompetitie.

Wat is je algehele indruk van de eerste helft van de competitie?
Mijn algehele indruk is dat de verschillen dit jaar iets groter zijn geworden tussen de top en de onderste regionen. De top 4 staat bij mij al vast, of Laren moet nog een fantastische eindsprint in gaan zetten.

Wat was jouw favoriete wedstrijd van de eerste helft?
Amsterdam-Bloemendaal, omdat dit altijd doelpuntrijke wedstrijden zijn met mooi hockey. Ook dit jaar was dit weer het geval.

Welk team heeft naar jouw mening het beste spel gespeeld?
Amsterdam. Ze staan bovenaan en hebben de laatste wedstrijden flink gescoord en weinig doelpunten tegen gekregen. En natuurlijk staan ze bovenaan op de ranglijst en die liegt nooit.

Welk team heeft naar jouw mening het minst goed gepresteerd?
Ik denk toch Tilburg. Natuurlijk staan ze onderaan, dus dat is makkelijk om te zeggen, maar ze krijgen wel erg veel doelpunten tegen en daarnaast heb ik het idee dat het team ook niet veel vooruitgang boekt.

Welk team is voor jouw de grootste verrassing?
SCHC. Zij hebben mij erg verrast met een aantal goede resultaten aan het begin van het seizoen. Helaas zijn de laatste wedstrijden voor de winterstop niet zo goed uitgevallen, maar al met al zullen ze toch blij moeten zijn met het aantal behaalde punten. Ik denk toch dat weinig mensen dit hadden verwacht van SCHC.

Welk team heeft jou teleurgesteld?
HGC. Ik had toch verwacht dat zij hoger op de ranglijst zouden staan aangezien zij vorig jaar nog in de finale om het landskampioenschap stonden. Nu staan zij met 12 punten op de negende plek op de ranglijst.

Wie is voor jou de beste speler geweest tijdens de eerste helft?
Teun de Nooijer. Hij is en blijft de beste speler van de wereld. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand beter gespeeld heeft dan hij.

Welke coach heeft tot nu toe de beste indruk op je gemaakt?
Amsterdam-coach Taco van den Honert. Ik houd van het type coach Taco. Hij zal naar de buitenwereld toe niet snel op de voorgrond treden, ook niet langs de zijlijn van het veld. Dat heeft hij niet nodig, want hij weet waarschijnlijk precies wat er binnen zijn team afspeelt. Ik denk dat hij zowel bij ieder individu als het gehele team de gevoelige snaar weet te raken. Daarnaast is Taco een echte Amsterdammer. Hij weet precies wat de sterktes en zwaktes zijn van de club. Ik denk dat hij de  juiste persoon op de juiste plaats is. Uiteraard staat zijn team ook eerste.

Wat verwacht je van de tweede competitiehelft?
Ik verwacht weinig verschuivingen op de ranglijst. HDM en Tilburg zijn sowieso veroordeeld tot het spelen van play-outs of rechtstreekse degradatie. Misschien kan Den Bosch de dans nog ontspringen.

Welk team gaat er tijdens de tweede helft opstaan?
Ik verwacht dat Laren nog verder zal gaan klimmen op de ranglijst en dat Den Bosch nog voor een aantal verrassingen gaat zorgen.

Wat hoop je te gaan zien in de tweede competitiehelft?
Ik hoop dat er hele spannende play-offs komen dit seizoen.

Wie wordt er landskampioen 2011?
Ik verwacht een finale tussen Bloemendaal en Amsterdam. Als Amsterdam-speler Santi Freixa op tijd hersteld is van zijn blessure, dan wordt Amsterdam, mede door Taco van den Honert, landskampioen.

Reageer