SCHC-speelster Knijff maakt zich vandaag op voor een kruisband operatie | Hoofdklasse Hockey Nederland

SCHC-speelster Knijff maakt zich vandaag op voor een kruisband operatie

 

Afgelopen maand sloeg het noodlot toe. Keepster Roos Knijff maakte in een training een verkeerde beweging en de pijn sloeg meteen toe. Tijdens een MRI-scan bleek dat zij haar knie had verdraaid en dat hier een herstelperiode van negen maanden voor zou staan. Het moment kon niet slechter, Knijff was namelijk met Jong Oranje bezig met de voorbereidingen richting het EK hockey in Valencia.

Op een mooie zomerse dinsdagochtend was Jong Oranje bezig met een training ter voorbereiding op het EK hockey in Valencia. Keepster Roos Knijff had een goede kans om tijdens dit EK de eerste keepster van Nederland te zijn. De speelster van SCHC ontwikkelde zich de afgelopen maanden goed bij haar eigen club. Zelfs zo goed, dat Knijff als eerste keepster voor komend seizoen werd benoemd. Eerste keepster Maddie Hinch zou namelijk terugkeren naar haar eigen land.

Zodoende maakte Knijff zich deze ochtend op voor de warming-up. Alles verliep goed en ze was klaar voor de ‘echte’ training. ‘Ik voelde me goed en fit. De warming-up liep goed en er was geen enkele reden om ergens bezorgd over te zijn. Ik zat goed in mijn vel. Het was de zesde bal die op goal werd geslagen. Ik pareerde de bal en de bal ging richting de zijkant van de cirkel. Ik wilde in de rebound een staand blok maken en verdraaide mijn knie. Het was een hele kleine beweging, maar blijkbaar al met grote gevolgen’, aldus Knijff.

 

Roos Knijff in actie met SCHC tijdens de Gold Cup in 2018. Foto: Roel Ubels
Roos Knijff in actie met SCHC tijdens de Gold Cup in 2018. Foto: Roel Ubels

De speelster van SCHC voelde meteen dat het mis was en ging op de grond liggen. ‘Eigenlijk was ik nog best rustig toen het gebeurde, ook al dacht ik wel: ‘dit voelt niet goed’. Ik kon alleen maar denken: ‘het kan niet nu!’. Ik was in een soort waas terecht gekomen’. Teamgenootjes, begeleiding en vriendinnetjes probeerden Knijff nog te steunen met de boodschap: ‘Roos, wie weet valt het allemaal mee. Misschien is het allemaal niet zo erg als het nu lijkt’. ‘Ook de orthopeed gaf mij in eerste instantie nog een soort van hoop. Hij gaf aan dat het misschien mee zou vallen en dat er alleen schade aan mijn meniscus zou kunnen zijn’, legt Knijff uit.

Nog geen week later lag Knijff te wachten op de uitslag van de MRI scan. De uitslag gaf geen enkele twijfel. Haar voorste kruisband was afgescheurd en er was schade aan de binnenband. De klap kwam hard aan.

Carlien Dirkse van den Heuvel

Nog geen dag na het ongeluk, heeft Knijff haar teamgenootje en oud-international Carlien Dirkse van den Heuvel aan de telefoon. Van den Heuvel is fysiotherapeut en maakt zich zorgen over het jonge talent uit Bilthoven. ‘Het was heel fijn dat Carlien mij belde. Zij heeft zoveel ervaring en zij heeft al zoveel blessures bij andere speelsters gezien. Ze vroeg me of ik al wist waar ik wilde revalideren. Carlien gaf me aan dat voor het revalidatieproces ik het beste naar Medicort in Utrecht kon gaan. Zij hebben veel ervaring met zware blessures’, aldus Knijff.

Revalidatie

De toekomst van het talent uit Bilthoven is op dat moment ineens heel onzeker. Waar zij mooie vooruitzichten had om met Jong-Oranje te vlammen op het EK in Valencia, zit zij nu met haar been omhoog te wachten op de operatie. Medespeelsters en ook coach Nettie van Maasakker waren meteen zeer betrokken. Van Maasakker zocht geregeld contact. ‘Nettie gaf me aan dat ik haar altijd kon bellen en dat ze er altijd voor me zou zijn’, legt Knijff uit.

Ook heeft Knijff een hele nauwe band met haar familie. Zij steunen haar altijd en vooral haar moeder is altijd erg betrokken. ‘Ik durfde eerst niet mijn moeder te bellen. Zij was namelijk een aantal maanden geleden zo trots dat ik de eerste keeper van SCHC zou worden. Ik vond het zo erg dat ik haar moest vertellen dat ik een zware blessure heb. Mijn moeder is halsoverkop het huis uit gegaan toen ik haar had gesproken om met me naar het ziekenhuis te gaan, dat ze zelfs de huissleutels was vergeten mee te nemen’ vertelt de geëmotioneerde Knijff.

Genieten wat je mag doen

Stichtsche gaat zich in Augustus voorbereiden op het nieuwe seizoen. Marscha Zwerereijn en Alexandra Heerbaart zijn door SCHC aangetrokken. Heerbaart zal de eerste keepster worden bij de club die komend jaar weer een gooi zal doen naar het landskampioenschap. ‘Komende maanden zullen voor mij erg zwaar worden. Mijn revalidatie gaat lang duren. Hier ga ik me op focussen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik hier sterker terug van zal komen’, legt Knijff uit.

(c) Roel Ubels
Knijff pareert een aanval van Charlotte Vega. Foto: Roel Ubels

Knijff zocht contact met Ilse Kappelle en Fay van der Elst. Kappelle, speelster bij Amsterdam, is zelf terug gekomen van een zware blessure. Beide speelster gingen met Knijff mee tijdens de MRI scan. ‘Ilse en Fay steunden mij op de dag van de MRI. Zelf zocht ik ook nog contact met Jet Zwolsman. Zij is een goed vriendinnetje en speelt bij Pinoké. In het verleden heeft zij meerdere malen haar kruisband gescheurd. Zwolsman kon mij een beetje uitleggen wat het zou betekenen om terug te moeten komen na een zware operatie. Het hielp mij om het proces beter te begrijpen’ aldus Knijff.

De klap kwam de afgelopen maand hard aan. Toch is het de jonge Knijff die nu al positief vooruit kan kijken en kan leren van de tegenslag. ‘Soms beseffen wij ons niet hoe mooi sommige dingen in het hockey zijn. Keepen was voor mij altijd een soort van proces, waar je automatisch in mee gaat. Vanuit AMHC Amersfoort maakte ik de overstap naar SCHC en speelde ik voor Nederlands B. Ik was altijd erg kritisch op mezelf en veel bezig met resultaten als ‘de 0 houden’. Ik merk nu pas dat je echt moet genieten als je op het veld staat en dat het niet allemaal even automatisch gaat’.

Vandaag wordt Roos Knijff geopereerd. Een deel van haar hamstring wordt gebruikt als nieuwe kruisband. Hierna wacht een revalidatie van ten minste negen maanden. Hoofdklassehockey wenst Roos veel sterkte toe met haar herstel. 

Door: Hans Hofstra

Reageer