Senna Bombach kiest voor een carrière als tophockey trainster | Hoofdklasse Hockey Nederland

Senna Bombach kiest voor een carrière als tophockey trainster

 

Een van de opvallende transfers van de afgelopen tijd is die van Senna Bombach. De speelster van Hurley vertrekt na één seizoen alweer bij de club uit Amsterdam. De club, die in de Livera Hoofdklasse speelt wilde zich langer binden, toch maakte de oud-speelster van Nijmegen andere keuzes. Komend jaar wil zij zich meer gaan focussen op het trainen en coachen van jeugd bij HC Tilburg. Dit gaat Bombach doen in combinatie met het zelf spelen in dames 1.

De zeer sportieve Bombach woont in Nijmegen en koos er afgelopen jaar voor om viermaal per week richting Amsterdam te reizen om hier te gaan hockeyen. De keuze om afgelopen jaar de transfer te maken van Nijmegen naar Hurley was een makkelijke. De club uit Amsterdam speelde in de Livera Hoofdklasse en Bombach wilde haar hockeyambitie voortzetten om op het hoogste niveau van Nederland te blijven spelen. ‘Veel mensen kennen het verhaal. In mijn laatste jaar bij Nijmegen, mocht ik van mijn toenmalige coach niet spelen tijdens de play-outs wedstrijden. Hij hield mij buiten de selectie. Omdat Nijmegen uiteindelijk degradeerde en ik graag de wens had om toch in de Livera Hoofdklasse te blijven hockeyen, heeft mij toen doen besluiten om nieuwe keuzes te maken’, aldus Bombach.

De transfer naar Hurley was een makkelijke. Het contact met de nieuwe coach en een aantal speelsters was ‘warm’. Toch bleef haar liefde voor de stad Nijmegen sterk, want Bombach bleef wonen in de stad waar zij opgroeide en uiteindelijk tien jaar voor heeft gehockeyd. Vijf keer per week reisde de geboren en getogen Nijmegen-speelster van haar stad Nijmegen naar Amsterdam. ‘Ondanks dat ik niet een makkelijk jaar had vanwege mijn blessures, heb ik het erg naar mijn zin gehad bij Hurley. De club wilde zich langer aan mij binden. De slepende slijmbeurs blessure in combinatie met de wil om mezelf verder te ontwikkelen in de wereld van het hockey, heeft mij doen besluiten om komend jaar niet meer in de Livera Hoofdklasse te gaan spelen’, legt Bombach uit. Coach Patrick Bakker was duidelijk: ‘Als je een kans krijgt, moet je die grijpen’. Zodoende koos Bombach aan het einde van afgelopen seizoen ervoor om een nieuwe stap te maken.

HC Tilburg

Ondanks de wens van Hurley dat Bombach in Amsterdam bleef hockeyen, maakte zij de keuze om toch te vertrekken. ‘Ik kon inderdaad bij Hurley blijven hockeyen. Toch kreeg ik bij Tilburg een kans die ik niet kon laten liggen. Komend jaar word ik namelijk technisch manager van de jongste jeugd in combinatie met het coachen van Meisjes A1. Dit is een ontzettend leuke uitdaging en voor mijn toekomstige carrière een betere keuze. Binnen de hockeysport wil ik me graag verder ontwikkelen’, aldus Bombach.

De club timmert hard aan de weg. Niet alleen spelen alle eerstelijns meisjes teams op het hoogste niveau. Ook jongens B1 speelde afgelopen jaar op het een-na-hoogste Super B niveau. Daarnaast zijn de faciliteiten die Tilburg aan haar leden kan bieden fantastisch. Het clubhuis kan gerust tot één van de besten van Nederland worden genoemd. Het clubhuis is groot, maar toch relatief gezellig ingericht. Er is ruimte gemaakt om sponsoren te ontvangen en de wedstrijden kunnen altijd goed bekeken worden vanuit het clubhuis omdat het op een verhoging is gebouwd. Ook worden komend jaar vier watervelden vervangen.

‘Ja deze club kan mij heel veel bieden. Ik kan mezelf hier verder ontwikkelen en voelde me meteen thuis bij de club toen ik in gesprek raakte. Niet alleen ga ik me bezig houden met de training en coaching van diverse teams, ook ga ik bij Dames 1 hockeyen. Het team werd afgelopen jaar zesde in de promotieklasse. Een mooi resultaat, maar toch wil het team graag meer.  Ook Frederique Derkx komt dit jaar over van SCHC. Met elkaar willen we graag de stap gaan maken richting de hoofdklasse’, vertelt Bombach.

Senna Bombach juicht bij een doelpunt van Hurley (c) Roel Ubels
Senna Bombach juicht bij een doelpunt van Hurley (c) Roel Ubels

De uitdagingen van een hockeycoach

Binnen de hockeysport wordt er steeds meer verwacht van een coach. Niet alleen is het de bedoeling dat hij alle trainingen en wedstrijden begeleidt, ook moet hij zich bezighouden met het managen van de staff, begeleiden van voortgangsgesprekken, sociale activiteiten, oudergesprekken en soms zelfs bezighouden met een stuk opvoeding. ‘Het vak van een coach wordt vaak onderbelicht, want er wordt veel van ons verwacht. Wij zien de speelsters van een team vaak vier a vijf keer per week. Dit betekent dat we een hechte band met ze krijgen. Het intensief begeleiden van een hockeyster is iets wat ik leuk vind, maar niet altijd even makkelijk. Ik ben niet trainer geworden om een kind op te voeden, dus het contact met ouders is belangrijk. Voor mij is het essentieel dat kinderen zich respectvol gedragen. Brutaliteit richting een trainer of coach is in mijn ogen bijvoorbeeld onacceptabel’, legt Bombach uit.

Binnen de hockeysport verandert er veel. Niet alleen de regels en het spel worden vaak veranderd, ook generaties veranderen in de loop van de tijd. ‘Ik noem het zelf vaak: ‘generatiemanagement’. Het gedrag van kinderen is de afgelopen tien jaar verandert. Wat mij bijvoorbeeld opvalt, is dat na de meeste wedstrijden iedereen meteen zijn telefoon pakt. Sociaal contact is een stuk minder geworden. We organiseren weleens een teamuitje. Bij zo’n uitje maken we een ‘telefoontoren’. Door minder gebruik van de telefoon tijdens zo’n contact moment, worden kinderen verplicht om in het ‘echt’ met elkaar te communiceren. Ik vind dit belangrijk in een groepsproces’, aldus Bombach.

Het verder ontwikkelen van spelers en speelsters is vaak een mooie uitdaging. Het is niet alleen belangrijk om verstand te hebben van techniek, tactiek en kracht, ook wordt het steeds belangrijker om erachter te komen hoe een kind het beste kan leren. ‘Als coach is het belangrijk om te kunnen schakelen. Wat heeft een groep nodig? En wat kan ik hierbij bieden? Ook vind ik het belangrijk vast te houden aan een proces. Door krachtig, hard maar vooral rechtvaardig en duidelijk te communiceren, denk ik dat je een speler/speelster het beste kunt helpen. Ook vind ik het belangrijk om veel vragen te stellen. Door vragen te stellen zoals: ‘Waarom doe je wat je doet? Waar wil je naar toe?, probeer ik vaak een hockeyer bewuster te maken van bepaalde keuzes’, legt Bombach uit.

Het verder ontwikkelen van sporters is iets waar Bombach’s passie ligt. Het zou goed kunnen dat we komende jaren nog veel gaan horen van de speelster die leeft voor het spel. De wil om beter te worden in haar eigen spel, gaat zij nu vertalen naar het opleiden van jeugd bij HC Tilburg. Hockey is de passie die Bombach dagelijks uitstraalt naar de buitenwereld. Dat Bombach terug gaat komen in de Livera Hoofdklasse is een grote kans. De vraag is wel of dit dan als speelster of als coach gaat zijn.

Door: Hans Hofstra

 

Reageer