
Sjoerd Marijne: ‘Succesvolle hockeyteams zorgen voor meer populariteit in India’
Het zijn voor de Indiase bondscoach Sjoerd Marijne geen makkelijke tijden. Door de totale lock-down zit de 46-jarige Nederlander al een aantal weken met ‘zijn dames’ vast op een campus in India. Ondanks deze lastige situatie geeft de bondscoach niet op. De succesvolle coach heeft zijn zinnen namelijk gezet op een Olympische medaille in 2021.
Marijne is oud-bondscoach van de Nederlandse dames is tegenwoordig bondscoach van het Indiase dameshockey. De 46-jarige coach heeft het op dit moment niet gemakkelijk. De staff en spelers zitten al een aantal weken vast op de campus. Het hockeyveld ligt om de hoek, maar getraind mag er niet worden. Daarnaast werd afgelopen maand bekend dat er in India een kippenziekte rondgaat. Dit betekent dat er geen vlees gegeten kan worden (In de hindoeïstische cultuur wordt Koe als een heilig dier gezien. Varken wordt in de Moslimcultuur als onrein gezien). Bondscoach Marijne behaalde afgelopen jaar een Olympisch ticket met de Indiase dames: ‘Het allerliefst zou ik graag naar Nederland gaan om bij mijn familie te zijn. Vanuit het oogpunt van solidariteit heb ik besloten om hier te blijven. In de campus zijn we veilig. Toch merk ik ook dat mijn dames ook graag naar hun familie willen. Mentaal raken de speelsters nu erg vermoeid. Omdat in er India een totale lock-down vanwege het COVID-19 virus is, kunnen wij ons helaas niet verplaatsen. Hopelijk ontstaat er iets meer flexibiliteit op 4 mei als de lock-down hopelijk wordt opgeheven’.

Succesen in India
India kent een rijke hockey historie. De mannen werden maar liefst acht keer Olympisch kampioen. Een dieptepunt werd er in 2008 bereikt, toen de heren voor het eerst sinds 1928 niet de Olympische Spelen haalden. De Indiase dames lopen achter, kijkende naar de prijzen die zijn gewonnen. Toch mag er gezegd worden dat er een inhaalslag wordt gemaakt. Op de Asia games in 2013 greep de ploeg een bronzen medaille. In 2017 werd Marijne aangesteld als bondscoach en werd op dezelfde Asia games de gouden medaille gepakt. Een belangrijke medaille, want hockeysucces zijn voor de speelsters in India erg belangrijk. Marijne legt uit: ‘Hockey is voor onze speelsters essentieel. Elke speelster werkt namelijk voor bijvoorbeeld de spoorwegen, de politie of een oliemaatschappij. Deze bedrijven hebben een ‘eigen’ hockeyploeg waar de speelster dan deel van uitmaakt. Wanneer zij op een hockeytoernooi een medaille pakken, krijgen zij een bonus van de staat waarin ze leven. Mochten wij bijvoorbeeld op de Olympische Spelen een gouden medaille pakken, dan ontvangen zij per persoon meer dan 200.000 euro. Met deze bonussen kan een speelster meerdere families voeden’.
Populariteit van hockeyers groeit
Toch leek het hockey in India de afgelopen jaren bergafwaarts te gaan. De heren konden al jaren geen medaille pakken en de dames waren vaak afwezig op grote toernooien. Een omslag leek daar afgelopen jaar te zijn gekomen. Met snelle omschakelingen en een hoog baltempo werd het de Nederlandse heren tot twee keer toe zeer moeilijk gemaakt. Sterker nog, de Indiase heren lieten de Nederlandse hockeyers in een van deze twee FIH Pro Leaguewedstrijden volstrekt kansloos.
Maar ook de dames zijn dus bezig met een opmars. In November werden de Verenigde Staten in een dubbele ontmoeting aan de kant gezet. Door deze ontwinning mogen de dames voor de derde keer in de historie meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio. Marijne legt uit dat mede door deze overwinning het Indiase dameshockey weer een boost heeft gekregen: ‘Ik merk bijvoorbeeld dat de dames steeds populairder worden op social media. Aanvoerster Rani heeft op haar 24-jarige leeftijd al 241 interlands afgewerkt en wordt nu massaal gevolgd. Daarnaast zijn de dames een crowdfunding actie begonnen om geld in te zamelen voor arme boeren in eigen land. Het doel is om 18.000 euro binnen te halen. Na zeven dagen hadden zij al 12.000 euro verzameld. Een ander voorbeeld is dat ik als bondscoach twee keer per week een persconferentie moet afleggen. Hockey leeft in dit land en iedereen kijkt uit naar de Olympische spelen waar zowel de heren als dames komend jaar aan gaan meedoen’.
Olympische Spelen
Een Olympische medaille is iets waar Marijne van droomt. En kijkende naar het programma, dan ziet de bondscoach ook mogelijkheden. In Poule A zijn Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Zuid-Afrika aan elkaar verbonden. De eerste vier teams uit deze poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Omdat India is ingedeeld in de poule bij Nederland, zullen zij in een eventuele kwartfinale de kampioenskandidaat ontlopen. Waarschijnlijk speelt India op 25 juli 2021 het openingsduel tegen de Nederlanders. De altijd gedreven Marijne legt uit: ‘Bij het internationale dameshockey vind ik het niveau van de verschillende damesteams erg dicht tegen elkaar aan liggen. Een uitzondering daar, want het Nederlands damesteam is bij uitstek het beste team wat op dit moment op de velden rondloopt. Maar omdat we Oranje ontlopen in een eventuele kwartfinale, hebben we een goede kans om de halve finale te halen. In deze halve finale is alles mogelijk’.
Door: Hans Hofstra