Sleeppush Taekema bezorgt Irwin schedelbreek - Hoofdklasse Hockey Nederland

Sleeppush Taekema bezorgt Irwin schedelbreek

Foto © Euro Hockey League / Frank Uijlenbroek

Captain van het Ierse Cookstown, Godfrey Irwin, heeft aan het EHL-duel met Amsterdam een schedelbreuk en een geperforeerde trommelvlies overgehouden, dat staat vermeld op de website van de EHL.

De Britse verdediger (foto links), die tijdens de strafcorners als lijnstop naast zijn keeper stond, kreeg vlak voor rust een sleeppush van Taeke Taekema tegen zijn hoofd. Irwin zag de bal recht op zijn gezicht afkomen en draaide daarom zijn hoofd weg. Een reflex, maar daardoor kwam de bal niet tegen het masker, maar tegen de zijkant van zijn hoofd. Irwin ging na het incident naar de kant.

Amsterdam hield er een strafbal aan over die Floris Evers wist te verzilveren.

Comments (27)

 1. Weliswaar geen uitloper, maar de discussie die Siepman aan wilde zwengelen zal nu toch wel op gang komen..

 2. Appelen met citroenen vergelijken…

 3. Wat een onzin om hier iets over aan te gaan zwengelen. De corner hoord bij het hockey. Hou nou toch eens op met dat gezeur…

 4. ik denk dat het goed zou zijn om de lijnstop te verplichten met een helm te spelen die het hele hoofd beschermd, is denk ik belangrijker dan “het eventueel kunnen blijven haken aan een maskertje”

 5. misschien moet hierdoor de discussie aangezwengeld worden dat het gevaarlijk is dat er van die teams in de ehl spelen die niet eens in de nederlandse ovk mee zouden kunnen komen dan komen dit soort gasten ook niet tegenover de push van taekema te staan!!!

  de corner hoort bij het hockey!!!!!!

 6. De corner hoort inderdaad bij het hockey en moet er zeker ook in blijven. Neemt niet weg dat de corner de laatste jaren wel steeds gevaarlijker is geworden en het dus helemaal geen gek idee is om de bescherming van de deelnemers aan diezelfde corner ook aan te passen…

 7. Heeft iemand wel eens bedacht waarom er een plank in het goal zit? Aangezien de push net zo hard gaat als de slag zal het logisch zijn als de sleep ook op de plank moet…

 8. Jan Joost van Gangelen

  Dan is toch de charmé van de bal in de kruising weg? Juist het mooie van de push!

 9. Ik denk dat we moeten accepteren dat een strafcorner een bepaald risico met zich meebrengt.
  Verder heeft Taekema eigenlijk en foetelstick als het om strafcorners gaat. Door een legaal trucje is zijn stick vrij krom.
  Ik denk dat de combinatie stick, het harde pushen en de hoge bal wel degelijk gevaarlijk is.
  wel maf, dat die ierse club hierdoor ook nog een doelpunt tegen heeft gekregen.

 10. Betere bescherming op de lijn? lijkt mij geen enkel probleem!…De bond wel!

  check: https://faceofftruestory.com/#/home bekijk de filmpjes maar eens.

  Niet dat ik OBO wil verdedigen, maar het masker wat zij op de markt hebben gebracht (en nu is verboden) lijkt toch al een stap in de goede richting?

  Tevens: vroeger mocht de bal in de cirkel gestopt worden en geslagen, hoog als ik mij niet vergis. Dat is met een bepaalde reden afgeschaft. Toen heeft iemand gedacht: als ik push mag de bal hoog en dat is nu de sleepcorner…dus als je de ontwikkelingen zo bekijkt is zowel geslagen als gepusht op de plan helemaal geen rare vervolgstap.

 11. p.s. de filmpjes zijn te vinden onder ‘test lab’.

 12. Jack Sparrow

  @ Louis, de stick waar Taekema mee pushte is al lang niet meer zo krom. Zijn stick voldoet aan de eisen van de FIH die met ingang van 1 januari 2012 internationaal van kracht zijn.

  Conclusie van het verhaal: Pas de bescherming aan, aan de spelontwikkelingen. Hockey wil zo graag innoverend zijn, doe dat dan ook met bescherming. Pas niet de strafcorner aan, of verbied deze zoals Siepman graag wilt. Laat dat element dat al sinds mensenheugenis bij het spelletje hoort en gewoon bij zitten. De corner is net zo gevaarlijk als je het zelf maakt.

 13. En de discussie laait weer op… Eens in de zoveel jaar na weer een bijna dodelijk ongeval komt de discussie weer op gang.

  Hockey zal altijd een gevaarlijke sport blijven. Geef spelers de gelegenheid zich te beschermen. De kronkel nu is dat scheenbeschermers zijn verplicht, hoofd/oogbescherming is niet toegstaan zonder vooraf dispensatie van de bond…en die is weer moeilijk te krijgen is als je niet al letsel hebt…
  Laat iedereen zelf beslissen of hij of zij zich wil beschermen. Stel eisen aan de bescherming opdat deze niet een medespeler kan blesseren. (Formeel mag je niet met een bril spelen om je ogen te beschermen, wel om scherp te kunnen zien..)

  Argument dat door de bond eerder werd gehanteerd was de spelverruwing die zou optreden. Daarvoor werd een studie uit het Amerikaans voetbal aangehaald. Volgens mij een kul argument want bij hockey zijn geen tackles toegestaan, daar hebben we scheidsrechters voor om dat te bestraffen.

  Echte reden is dat de bond bang is dat met bescherming hockey een minder aantrekkelijke kijksport wordt. Dames met maskers / hoofdbescherming op trekken geen kijkers en dus geen sponsoren. Een ongegronde vrees denk ik, maar ja.

  Er is heel makkelijk een eind aan deze discussie te maken. Sta bescherming toe en stel eisen aan de bescherming.

  Voor de juristen misschien interessant om te kijken of de bond niet iets heeft als zorgplicht! (zoals bij ijshockey de verplichte hoge boarding om het veld). Mocht iemand hier iets zinnigs over kunnen zeggen… ik houd me aanbevolen.

 14. stampertjes

  hoogste tijd om de corner af te schaffen. Is het wachten op de eerste fatale corner? onbegrijpelijk. De corner geeft een fout beeld van wedstrijden. een cornerspecialist erbij en je wint de pot, idiotie ten top. Velddoelpunten zijn de enige echte doelpunten!

 15. zsm corner afschaffen aub !!!!!!
  we willen velddoelpunten en niet dat sullige cornerspelletje
  idd levensgevaarlijk ook nog.

 16. lijnstop draaide zich met zijn rug naar het schot, was een domme actie

  EEN VERDEDIGENDE CORNER IS TE TRAINEN

 17. lekker de corner laten zoals het nu is.

 18. Alleen de lange corner handhaven of alleen een corner waarbij altijd de plank geraakt moet worden.

 19. gewoon de corner laten is gewoon onderdeel van het hockey bij voetbal haal je de penalty ook niet weg.

 20. Van Oostduin

  De corner is een spectaculair onderdeel gaan uitmaken van het spel. Lastig weg te denken, maar op de huidige wijze wel in potentie levensgevaarlijk. Het is wachten op (te) ernstige ongelukken. Onverantwoord. Maak extra bescherming van het hoofd derhalve mogelijk. Voor mijn part voor verdedigers keepershelmen met strotteklep, eventueel van een iets flexibeler materiaal om bij contact met aanvallers van de corner nemende partij schade bij die spelers te voorkomen. En wat betreft de vergelijking met de penalty in het voetbal: Het verschil tussen een voet- en hockeybal wel eens gevoeld? De meeste mensen wel.

 21. @van oostduin, bedoel meer dat beiden zo in de sport verweven zijn.

 22. Sinaasappel

  Gewoon weer met die sinaasappel spelen.

 23. De corner mag dan bij het hockey horen maar het maakt het er niet leuker en zeker niet spannender op. Een wedstrijd waar men alleen nog maar bezig is een corner te forceren ipv zelf te scoren is voor zowel speler als kijker niet leuk en erg saai. Vernieuwing of verandering is voor elke sport goed dus ook voor het hockey. We experimenteren al heel veel dus waarom eens niet met(het niet gebruiken van)de strafconer? Siepman kaartte al eerder aan dat de strafcorner steeds gevaarlijker wordt en het wachten is op ernstige ongelukken en gelijk heeft hij.

 24. Weet iemand hoe het is met de gesteldheid van de beste man?

 25. Corner wordt ook veel en veel te bepalend. Is niks meer aan zo

 26. Inderdaad Sjorske de corner is veel te belangrijk geworden en dat wordt nogal sáái!
  De laatste jaren is hockey alleen nog maar een cornerspelletje geworden en wie de beste corner in huis heeft wint. Er wordt niet meer aangevallen;er wordt alleen nog maar naar voetjes gezocht en om corners geschreeuwd.
  Als we hockey aantrekkelijker en spannender willen maken dan moet de strafcorner zoals die nu bestaat afgeschaft worden of in ieder geval veel minder bepalend worden gemaakt. Spelers moeten weer leren wat hockeyen is ipv de hele wedstrijd alleen maar naar coners zoeken!

 27. Even over Zuilen.. ik woon daar nog setdes en ken niet die mensen die je beschrijft. Wil graag voorkomen dat men denkt dat heel Zuilen er zo bij leeft..

Reageer