Spits Amber Folmer wil oud worden bij haar club Huizen | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits Amber Folmer wil oud worden bij haar club Huizen

 

Anderhalve week geleden werd Amber Folmer matchwinnaar in de wedstrijd Groningen tegen Huizen. Waar Groningen al snel op een grote voorsprong kwam, was het de spits uit Huizen, die driemaal scoorde. Door deze doelpunten behaalde Huizen een puntje in de uitwedstrijd tegen Groningen. Folmer zorgde er persoonlijk voor dat Huizen een goede uitgangspositie houdt om in de Hoofdklasse te blijven. Hoofdklassehockey ging op bezoek bij Hockeyclub Huizen om de 25-jarige spits te ontmoeten.

De 25-jarige Amber Folmer is op dit moment woonachtig in Amsterdam en hockeyt nu al zeven seizoenen voor Huizen. In haar jeugd speelde de makkelijk scorende spits tot de A-junioren bij Hilversum en daarna bij SCHC MA1. Uiteindelijk nam Folmer de beslissing om de stap te maken naar een Hoofdklasse club. Een seizoen kwam zij uit voor het eerste van Pinoké. Omdat laatst genoemde club op dat moment een stapje te hoog was voor Folmer, koos zij ervoor om de overstap te maken naar de Huizer hockey club.

Dit leek een stap terug, want Huizen speelde op dat moment nog in de overgangsklasse. Al heel snel promoveerde Huizen samen met Folmer naar de Hoofdklasse. ‘Op mijn verjaardag 27 mei, promoveerde we met Huizen naar de Hoofdklasse. Door twee keer te winnen van Nijmegen, hoefden we geen beslissingswedstrijd te spelen en promoveerden we rechtstreeks. Het feest dat toen op onze hockeyclub werd georganiseerd was fantastisch’, aldus Folmer.

Een blessuregolf die bijna de halve selectie trof

Dat Hockeyclub Huizen het dit jaar niet makkelijk heeft gehad, blijkt wel uit de problemen die de club kende omtrent het aantal blessures die plaats vonden. Een zevental speelsters raakten geblesseerd en hockeyclub Huizen moest kijken of er speelsters uit de jeugdteams van de club mee konden doen. Mascha van Heemskerk (bal op haar hoofd), Mandy Visser (ongeluk), Vivianne Schuurman (gebroken pols), Vivian Mekel (bal op haar hoofd), Anouk Bekkers (hielspoor), Carolien Regtuijt (hersenschudding) en Amber Folmer (enkelbanden) vielen in korte tijd uit.

Vier speelsters vanuit de jeugdteams mochten hun opwachting maken bij Dames 1 van Huizen. Dit veroorzaakte enige onrust bij de diverse teams in de jeugd. ‘Het was erg fijn dat deze meiden mee konden doen. Ze waren zijn echt onderdeel van ons team. Voor onze jeugdtrainers en coaches gaf dit wel problemen. Die meiden konden dan namelijk niet voluit trainen met hun eigen team’, aldus Folmer.

Uiteindelijk moest Folmer 22 weken missen door blessureleed aan haar enkel. Het hele zaalseizoen moest zij hierdoor overslaan. Amber legt uit: ‘Op 21 oktober speelde ik mijn laatste wedstrijd tegen Laren. Hierna raakte ik geblesseerd. Het is domme pech dat zoveel speelsters uit ons team geblesseerd raakten. Gelukkig zijn we nu bijna allemaal weer fit’. Dat het team weer op de goede weg terug is, blijkt wel uit de laatste resultaten. Van Hurley werd op 22 maart met 2-1 gewonnen en ook tegen Groningen werd een gelijkspel behaald. Huizen staat door deze resultaten op een tiende plaats, met drie punten voorsprong op de nummer twaalf Groningen die tevens laatste staat.

 

Amber Folmer
(c) Jacob Gunter

 

Hockeyclub Huizen is net zoals mijn vorige club Pinoké een hechte familieclub. ‘Ik ken veel mensen van de club. Zo heb ik bijvoorbeeld een goede relatie met Veteranen B. Ook ga ik zelf training aan MD4. Dit is leuk om te doen, maar ook belangrijk om een goede relatie met de club te houden’, aldus Folmer. ‘Zelf hoef ik niet meer te verhuizen naar een andere club. Ik heb het bij Huizen naar mijn zin en ik wil hier graag blijven tot mijn ‘hockeypensioen’. Ik ben in het verleden blessuregevoelig geweest. Zolang mijn lichaam het goed houdt wil ik graag op het hoogste niveau blijven spelen’. Volgend jaar wordt het eerste van Huizen begeleid door Kim Lammers. De oud-international neemt het stokje over van Boaz Jansen. ‘Kim is een erg fijne coach. Ze is heel goed in het motiveren. Daarnaast houdt ze van hard werken. Ik kijk erg erg naar uit om met haar samen te gaan werken’.

Folmer speelt dit seizoen nog drie wedstrijden met Huizen. Bij een overwinning lijkt het team veilig van directe degradatie. Het team mag zich dan gaan opmaken voor de play-out. ‘We zullen tot de laatste wedstrijd doorvechten zodat we ook volgend seizoen in de Hoofdklasse te bewonderen zijn’

Door: Hans Hofstra

Reageer