Spits: "Boost in plaats van depressie" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: "Boost in plaats van depressie"


Sommige sporters hebben last van een post-olympische depressie en na het grootste sportevenement ter wereld geen zin om weer te gaan sporten. Bij hockeyer Robert van der Horst lijkt eerder het omgekeerde het geval.
Popelen
Komende zondag start de hoofdklasse en Robert van der Horst staat te popelen om te beginnen. De 27-jarige international is na een avontuur van drie jaar bij Rotterdam weer terug bij zijn oude club Oranje Zwart en meteen tot aanvoerder gebombardeerd. De formatie van de nieuwe coach Michel van den Heuvel begint het seizoen in Bilthoven tegen SCHC.
Spelen
Van der Horst kijkt met een heel goed gevoel terug op de Olympische Spelen. „Het was een fantastische ervaring en mooi hoe we in het toernooi zijn gegroeid. Ook mooi dat we zilver wonnen. Behalve wij had niemand dat verwacht. Ik hoop ook dat Paul van Ass blijft als bondscoach. Ik heb heel goede ervaringen met hem. Hij heeft tijdens de Olympische Spelen ons als groep naar een hoger niveau gebracht en het zou jammer zijn als dat nu al zou stoppen. Over twee jaar staat al weer het WK in Den Haag op het programma.”
Huldiging
Na de Olympische Spelen stond de ene na de andere huldiging voor Van der Horst op het programma. Bij aankomst uit Londen in Den Bosch, een dag later in de Ridderzaal, bij zijn club Oranje Zwart, door zijn werkgever De Lage Landen, door de hockeybond en zelfs in zijn eigen straat in Eindhoven-Zuid werd de nieuwe aanwinst van Oranje Zwart in het zonnetje gezet. Tussendoor ging Van der Horst ook nog even tien dagen met zijn vriendin op vakantie naar Ibiza.
Depressie
Twee weken geleden moest Van der Horst zich in Eindhoven bij Oranje Zwart weer melden op het trainingsveld. „Ik vind die verhalen over post-olympische depressies altijd sterk overdreven. Ik vind hockey heel leuk en had er na al die feestjes weer heel veel zin in. De Olympische Spelen hebben me juist een enorme boost gegeven. Dat was vier jaar geleden na Peking ook al zo.”
Moeilijk
De zin om weer te hockeyen had voor Van der Horst zonder twijfel ook te maken met het feit dat de in Londen sterk spelende verdediger terug was gekeerd bij zijn oude club. Zijn terugkeer heeft te maken met het feit dat hij werkt en woont in Eindhoven. „En ze kwamen met een goed verhaal. Oranje Zwart heeft een moeilijke tijd achter de rug. Maar ze willen er nu weer iets moois van maken. Ik voelde me vanwege mijn band met de club bijna verplicht om daar aan mee te helpen.”
Problemen
Oranje Zwart zat de afgelopen jaren met wat financiële problemen, maar de landskampioen van 2005 lijkt inmiddels zijn zaakjes weer aardig voor elkaar te hebben. Dat blijkt onder meer uit het vastleggen van topcoach Michel van den Heuvel, de komst van Van der Horst zelf en het aantrekken van de Pakistaanse internationals Rashid Mahmood en Muhammad Rizwan, die allebei in Londen tijdens de Spelen hun land vertegenwoordigden.
Rituelen
„Zij zijn er ook al twee weken bij en het zijn leuke gasten”, zegt Van Der Horst over de twee Aziatische hockeyers. „Ze hebben natuurlijk bepaalde rituelen met hun geloof, maar daar wordt door de groep heel goed op gereageerd. Ze kunnen goed hockeyen en vormen een mooie aanvulling. Ze waren natuurlijk ook niet voor niets van de partij tijdens de Spelen.”
Positief
Het spel van Oranje Zwart, dat tijdens de voorbereiding alleen verloor van Bloemendaal, is volgens Van der Horst fris en positief. Kenners als ex-bondscoach Marc Lammers en de hockeyverslaggever van Studio Sport Philip Kooke hebben op de website hockey.nl de Eindhovense formatie al tot titelkandidaat gebombardeerd.
Kansen
Van der Horst is iets voorzichtiger als het gaat om de kansen van OZ voor komend seizoen. „Ik vind het wat opportunistisch om nu al te roepen dat we kampioen worden. We doen ook geen termijndoelstelling omdat we daar dan op afgerekend kunnen worden. Maar uiteraard willen we het hoogst haalbare er uit halen. Het is alleen nog even afwachten of dat de vierde of de eerste plek zal zijn. Maar ondertussen ga ik er wel vanuit dat we komende zondag van SCHC gaan winnen.”
Hoe Oranje Zwart het gaat doen, zal de toekomst uit moeten gaan wijzen. Maar het is in ieder geval duidelijk dat Van der Horst er enorm veel zin in heeft.
Bron: Spits/Jan Balk

Reageer