Spits: "Waterveld moet goed nat zijn" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: "Waterveld moet goed nat zijn"

Het water kwam afgelopen zondag met bakken uit de hemel en na 23 minuten gingen de hockeyers van Bloemendaal en Amsterdam bij een stand van 1-1 al spreekwoordelijk kopje onder. Tegelijkertijd werd het duel van het eerste mannenteam van Pinoké tegen Voordaan op het tweede veld afgewerkt. Het hoofdveld lag in het Amsterdamse Bos namelijk ook onder water.
Verklaring
Het gebeurt vaker dat een kunstgras hockeyveld door hevige regenval blank komt te staan. Chantal Mies houdt zich bij de KNHB bezig met accommodaties en heeft er wel een verklaring voor. „Het kan met een aantal factoren te maken hebben. Zo lopen oudere velden sneller onder water dan nieuwe velden. Ook kan er te weinig onderhoud zijn gedaan aan de velden waardoor ze eerder onder water komen te staan. Maar ik zeg niet dat dit bij Bloemendaal en Pinoké het geval is geweest. Daar kan ik niet over oordelen.”
Onderwaterhockey
Op het veld van Bloemendaal rolde de bal na 23 minuten voor geen meter meer. Voor de grap werd er al gesproken over onderwaterhockey. Maar volgens Hans-Erik Tuijt, die als bestuurslid van Bloemendaal de accommodatie in zijn portefeuille heeft, kwam dit niet omdat het veld te oud of slecht onderhouden zou zijn.
„Het veld is pas drie jaar oud en op vier oktober nog schoon gemaakt”, zegt Tuijt. „ Er was gewoon extreem veel regen gevallen. Het veld kan 150 millimeter water per uur verwerken, maar er viel meer. Om vier uur had er trouwens al weer gespeeld kunnen worden omdat het water was weggezakt. Maar toen hadden de scheidsrechters het duel al definitief gestaakt.”
Betrokken
Bij Pinoké weet Wouter van Balen veel van watervelden. De oud-voorzitter was nauw betrokken bij de aanleg van verschillende kunstgrasvelden van zijn vereniging. Van Balen weet ook waarom het tweede zogenaamde semi-waterveld van Pinoké meer water doorlaat dan het hoofdveld en daardoor bij hevige regenval beter bespeelbaar is.
„Een waterveld moet voor de bespeelbaarheid nat zijn terwijl een semi-waterveld ook droog bespeeld kan worden”, legt Van Balen uit. „Daardoor is de doorlaatbaarheid van ons tweede semi-waterveld een stuk beter dan die van ons eerste waterveld.”
Besproeid
Watervelden moeten voor een wedstrijd altijd goed besproeid worden. Dit gebeurt om blessures te voorkomen. Als een veld te droog is, wordt het te stroef en kunnen spelers zich bijvoorbeeld eerder verstappen. „Daarom luistert het erg nauw”, zegt Van Balen. „Als de waterdoorlaatbaarheid van een veld te groot is, dan kan het bij veel wind al of niet in combinatie met warme temperaturen weer te snel opdrogen. Met het oog op blessures moet je dat natuurlijk sowieso niet hebben. Ons hoofdveld moet binnen twee jaar vernieuwd worden. Dan zullen we kijken in hoeverre het verantwoord is om de waterdoorlaatbaarheid te vergroten. Maar het laatste wat je wilt, is dat bij mooi weer de kans op blessures groter wordt.”
Stortbuien
Volgens de KNHB is het blank staan van watervelden geen structureel probleem. „In het tophockey werden er afgelopen zondag los van de gestaakte wedstrijd in de hoofdklasse nog twee duels in de overgangsklasse afgelast vanwege overvloedige regenval”, zegt Mies. „Maar er waren dan ook wel extreme stortbuien. Vooral in Noord-Holland. De afgelastingen zijn in ieder geval niet zodanig dat wij er extra beleid op zullen gaan uitvoeren.”
Het restant van de na 23 minuten bij een 1-1 stand gestaakte hockeytopper tussen Bloemendaal en Amsterdam wordt komende vrijdagavond vanaf 20:30 uur uitgespeeld. En nou maar hopen dat het niet weer te hard gaat regenen…

Reageer