Terug van weg geweest: Sophie Polkamp lanceert haar nieuwe bedrijf in de wereld van design - Hoofdklasse Hockey Nederland

Terug van weg geweest: Sophie Polkamp lanceert haar nieuwe bedrijf in de wereld van design

 

Een van de meest succesvolste hockeysters van de afgelopen tien jaar is Sophie Polkamp. De oud-speelster van Amsterdam reeg vele prijzen aaneen. Begin mei maakte Polkamp bekend dat zij een nieuw bedrijf was gestart. In de rubriek terug van weg geweest kijken we met Polkamp terug naar de tijd nadat zij gestopt was met tophockey. Ook kijken we vooruit naar haar nieuwe plannen die nog gaan komen.

Sophie Polkamp mag zich met recht één van de beste hockeysters noemen van het laatste decennia. Met onder andere twee gouden Olympische, één gouden WK, twee gouden EK’s en twee gouden Champions trophies heeft Polkamp veel medailles bij elkaar gespeeld. Ook behaalde zij meerder zilveren en bronzen medailles op deze toernooien.

In 2015 maakte Polkamp bekend dat zij gaat stoppen met tophockey. Tot het laatste jaar dat Polkamp hockeyde legde zij altijd de focus op de topsport. ‘Omdat ik op een gegeven moment steeds meer pijn in mijn rug kreeg, moest ik meer pijnstillers nemen. De weg naar de Spelen in Londen was zwaar door een heftige rugblessure. Om de spelen te kunnen halen heb ik toen injecties nodig gehad. Na de Spelen was het op, ik had alles gewonnen en het werd dus tijd om te stoppen’. Polkamp’s hele leven draaide altijd om hockey. Een maatschappelijke carrière werd het logische vervolg, nadat zij besloot te stoppen met deze passie. Polkamp studeerde aan de Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Hier volgde zij de studie Fashion & Branding. Een opleiding waar Polkamp uiteindelijk tien jaar over heeft gedaan door haar actieve topsport carrière, maar uiteindelijk succesvol heeft afgerond.

 

Op 19 april 2015 speelde Polkamp haar laatste wedstrijd voor Amsterdam. Foto: Roel Ubels
Op 19 april 2015 speelde Polkamp haar laatste wedstrijd voor Amsterdam. Foto: Roel Ubels

Polkamp’s creatieve brein

Polkamp mocht na tien jaar studeren haar studie aan de AMFI afronden. Meteen werd haar al duidelijk dat ze graag iets creatiefs wilde doen. ‘Ik vind het erg leuk om iets met mode te doen. Maar ook werd het mij meteen al duidelijk dat ik creatief bezig wilde zijn. Het oppakken van kleinschalige projecten vond ik leuk. Het daagde op dat moment door mijn hoofd dat ik misschien een eigen bedrijfje wilde starten’, aldus Polkamp.

Uiteindelijk was dit niet waar Polkamp mee zou gaan starten. In eerste instantie begon zij namelijk met haar carrière in een mediabedrijf. Het bedrijf richtte zich op voetballers en het bedrijfsleven. De spelers moesten als merk ‘worden weggezet’. Door creatieve content te creëren voor deze spelers werden er meer online (social media) volgers gegenereerd en hierdoor werden spelers interessant voor merken en bedrijven. Polkamp’s taak was het om dit proces te begeleiden. ‘Ik was binnen dit bedrijf de ‘producer’ en verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de creatieven op de werkvloer. Uiteindelijk zorgde ik dat die content geproduceerd moest worden’, vertelt  Polkamp.

Toch was dit niet de omgeving waar Polkamp graag oud in wilde worden. Haar passie om creatieve dingen te maken spookte nog steeds door haar hoofd. Toen een van Polkamp’s oude teamgenootjes, Ellen Hoog, afgelopen jaar een baby kreeg, werd Polkamp gevraagd de geboortekaartjes te ontwerpen. ‘Met Ellen heb ik veel samen gehockeyd. Met haar heb ik in al die jaren een hechte band opgebouwd. Toen Ellen me vroeg de kaartjes te ontwerpen, hoefde ik niet lang daarover na te denken. ‘Ik deed altijd al creatieve klusjes voor vrienden gewoon voor de leuk, en zo ook voor vriendin Ellen, ik vind het heel speciaal en bijzonder dat ik hun geboortekaartje heb mogen ontwerpen’.

Eind 2018 koos Polkamp ervoor zich verder te gaan ontwikkelen in de creatieve sector. Zo leerde zij om met meerdere computersoftware te gaan werken, cursussen te volgen en patronen te ontwerpen. Polkamp legt uit: ‘Ik ben erg visueel ingesteld. Creative concepten bedenken is wat ik leuk vind. Iemand zijn idee verder ontwikkelen tot een uiting en daar iets moois van maken vind ik heerlijk om te doen. Een visueel aspect is vaak wat mensen als eerste zien, daarna leren ze het bedrijf pas kennen. Deze eerste indruk bedenken en ontwerpen is mijn specialiteit en vind ik boeiend om over na te denken’.

Jaren hockeyde Polkamp op het hoogste niveau in Nederland. ‘In mijn hockey carrière was ik heel ambitieus. In elke training en wedstrijd was ik erg kritisch. Vechten deed ik voor elke bal. Deze ambitie en perfectie heb ik nu nog steeds. Ik werk heel gedetailleerd, ga voor pure kwaliteit en het maximale resultaat’, aldus Polkamp.

 

De altijd fanatieke Polkamp in een van haar laatste wedstrijden voor Amsterdam. Foto: Roel Ubels
De altijd fanatieke Polkamp in een van haar laatste wedstrijden voor Amsterdam. Foto: Roel Ubels

In mei 2019 startte Polkamp haar eigen bedrijfje www.sophiepolkamp.com De passie die Polkamp al jaren had in combinatie met de wens om een eigen bedrijf te starten was geboren. Waar Polkamp al een aantal opdrachtgevers had voor de lancering van haar bedrijf, werd dit de afgelopen maanden alleen maar meer. ‘Ik heb nu bijvoorbeeld menukaarten ontworpen voor restaurants, ontwerp ik visitekaartjes en businesskaartjes en denk ik mee over huisstijl en logo’s van bedrijven. Ook ontwerp ik posters en flyers. Afgelopen maand ben ik gestart met een nog groter project, ik ontwerp pitch presentaties bij een vastgoedbedrijf. Het is mijn tweede grote opdracht. Het leuke is de afwisseling in het soort werk.’

Er is een rode draad te vinden in Polkamp’s gehele carrière. Niet alleen won ze alle grote prijzen, ook na haar carrière bleef ze betrokken in de sport. Bij het mediabedrijf werkte ze nauw samen met voetballers en ook bij Ziggo sport is Polkamp nog steeds te zien wanneer er grote wedstrijden worden gespeeld. De omslag naar de start van een creatief bedrijf lijkt een grote verandering, toch zijn er veel gelijkenissen. De drang om het maximale uit projecten te halen en dus resultaat te boeken staat bij Polkamp altijd centraal.

‘Uiteindelijk heb ik het toekomstbeeld om bezig te gaan met het ontwerp van stoffen printen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel gaaf om een ontwerp te mogen bedenken bij een groot modemerk. Het is mijn droom om dit soort prints te ontwerpen en uiteindelijk deze producten ook te laten produceren’. In de tijd dat Polkamp hockeyde was zij altijd bezig met het winnen van wedstrijden en dit deed zij dan samen met haar team. Gezamenlijk streven zij naar het einddoel. Kenmerkend voor Polkamp was vooral dat ze een echte teamplayer was. Het doorzettingsvermogen wat zij in haar actieve hockey carrière had, zet zij nu door in het bedrijfsleven. ‘Deze eigenschappen zijn heel kenmerkend voor mij. De combinatie van doorzettingsvermogen, passie, teamplayer, netwerken ga ik nu combineren in mijn nieuwe bedrijf, waardoor ik nu en in de toekomst hele gave designs de wereld ga laten tonen’.

Door: Hans Hofstra

In de vorige rubriek ‘terug van weggeweest’, interviewde wij een maand geleden Joyce Sombroek. De oud-keepster van Laren is arts maar kijkt ook vooruit op een terugkeer in de hockeywereld. 

 

Reageer