Terug van weggeweest Elsemiek Groen: ‘je mag op jonge leeftijd best wat aardiger voor jezelf zijn’ | Hoofdklasse Hockey Nederland
Elsemiek Groen werkt als change manager voor Heineken.

Terug van weggeweest Elsemiek Groen: ‘je mag op jonge leeftijd best wat aardiger voor jezelf zijn’

 

In aanloop naar het tweede zaalweekend sprak Hoofdklassehockey met een van de speelsters die al jaren terug is te vinden in de Livera Hoofdklasse, namelijk Elsemiek Groen (31). De enthousiaste Groen is nu aan het einde van haar hockey carrière en hard bezig om bij Heineken mooie veranderingen door te voeren. Hoofdklassehockey onderzocht waar de zaalhockeyspecialiste en topspits van weleer mee bezig is.

De speelster die groot werd bij hockeyclub Groningen, is nu al jaren te bewonderen op de hockeyvelden van Amsterdam. De overstap van Groningen naar Amsterdam was voor haar best groot. Een nieuwe stad, nieuwe club en een nieuwe groep mensen om haar heen was voor de jonge Groen een best grote stap. Bij Amsterdam speelde zij uiteindelijk jaren op het hoogste niveau van Nederland. In de nadagen van haar hockey carrière blijft Groen nog steeds verslaafd aan het spelletje: ‘Hockeyen is zo leuk. Ik speel op papier bij Dames 2, ook al heb ik dit jaar een aantal keer ingevallen bij dames 1. Dames 2 is een erg leuk team. Ik vind het bijvoorbeeld nog steeds zo gezellig, als we samen naar een wedstrijd rijden. Volgend jaar wil ik de overstap maken naar de veteranen. Hier spelen mijn vriendinnen en oud speelsters van Amsterdam dames 1 in. Dat team bestaat, ondanks de wat oudere leeftijd, uit veel fanatieke dames. Dit gaat blijkbaar nooit meer weg’.

Dit jaar kwam Groen onder andere nog in actie tegen Bloemendaal.
Dit jaar kwam Groen onder andere nog in actie met Amsterdam dames 1 tegen Bloemendaal.

 

Zaalhockeyen in de Hoofdklasse bij Amsterdam

Groen is fit en zeer gemotiveerd en werd door de vele blessures bij het eerste team de afgelopen maanden weer opgeroepen door haar coach Robert Tigges. De keuze om bij Dames 1 mee te doen, wordt steeds lastiger. Haar maatschappelijke carrière neemt steeds meer tijd in beslag. Groen: ‘Ik voel me nog steeds super fit. Bij Dames 2 train ik een keer per week. Maar daarnaast sport ik er veel naast. In de Livera Hoofdklasse hockeyen is zeker anders en is wel zwaarder. Toen Robert mij belde of ik dit jaar een paar keer kon aansluiten vond ik dat erg leuk. Mijn werkgever Heineken staat er ook open voor en is enthousiast dat ik tophockey combineer met werken. Ik krijg van hen de mogelijkheid om ook thuis te werken. Hierdoor kon ik afgelopen jaar in de winter meespelen bij Atletic Terrassa samen met bijvoorbeeld Sterre Deetman en Sierou Frankema. Of ik dit nog veel langer vol houd, is wel de vraag’.

Toch lijkt dit voor de buitenwereld geen moeilijke vraag.  Ook de komende maanden is Groen namelijk te bewonderen in de Hoofdklasse. Hockeyclub Amsterdam speelt al jaren ook in de zaal op het hoogste niveau van Nederland. De landskampioen 2018-2019 op het veld kon echter afgelopen niet pieken in de zaal. HDM werd landskampioen. Ook in het eerste zaalweekend ging het Amsterdam niet voor de wind. In de eerste twee wedstrijden werd maar 1 punt behaald. Toen Amsterdam aan Groen vroeg of zij ook dit jaar nog in de zaal mee wilde doen bij het eerste, was zij meteen heel duidelijk. Groen is namelijk nog zo gek van het spelletje dat zij ook dit jaar bij Amsterdam een poging gaat doen om Landskampioen in de zaal te worden. ‘Zaalhockey vind ik zo’n leuk spel. Toen Tigges mij belde om mee te doen, zei ik meteen ‘ja’. Ik miste afgelopen week wel het eerste weekend, omdat ik toen nog op vakantie in Bali was. Toch heb ik veel zin om de komende weken met deze groep mee te gaan doen’, aldus Groen.

Groen wil financiële veranderingen doorvoeren bij Heineken

Op dit moment werkt Groen bij Heineken. Een nieuwe rol als change manager bij Heineken zorgde ervoor dat zij ervoor heeft gekozen om bijvoorbeeld deze winter niet meer in Spanje te gaan hockeyen. ‘Ik ben bezig om een zogenaamd change netwerk aan te leggen. Met dit netwerk moeten wij in Europa een financiële verandering gaan doorvoeren. Heineken wil namelijk graag financiële processen in heel Europa gelijk maken. Concreet gezien moet ik hiervoor naar verschillende landen in Europa vliegen. In deze landen maak ik dan een soort van change clubje. Met deze groep mensen gaan we dan proberen om deze veranderingen in het land zelf door te voeren’.

Elsemiek Groen werkt als change manager voor Heineken.
Elsemiek Groen werkt als change manager voor Heineken.

 

Op zoek naar innovatie, snelheid en verandering

Elsemiek Groen heeft een lange weg afgelegd om bij Heineken zo’n uitdagende baan te vinden. In het begin van haar carrière startte zij bij Rabobank. Hier werkte zij aan een start-up genaamd my-order. De visie van Rabobank was dat alles cashless betaalt moest worden. Via my-order konden hockeyverenigingen bijvoorbeeld betalingen laten doen via pin. Groen hielp mee om dit product op de markt te brengen.

Uiteindelijk kwam zij terecht bij Microsoft waar ze de branding en interne communicatie voor haar rekening nam. ‘Zowel bij de Rabobank als Microsoft heb ik het naar mijn zin gehad. Het hoge tempo bij Microsoft was snel en dynamisch. Dit trok mij erg aan. Helaas was het lastig om bij Microsoft door te groeien, omdat er namelijk weinig marketingfuncties beschikbaar waren’, legt Groen uit.

De speelster van Amsterdam loopt nog geregeld hard, zwemt en reist door Europa voor werk. ‘Ik houd van gezonde chaos. Bij Heineken werk ik in verschillende landen met diverse culturen. Het samenstellen van nieuwe teams, strategisch denken en dit uiteindelijk praktisch uitvoeren is iets wat mij motiveert. Daarnaast vind ik het heel boeiend om me te focussen op storytelling’, aldus Groen.

De altijd enthousiaste Groen blijkt dus een alleskunner te zijn. Zowel in de tijd bij Microsoft als de Rabobank bleef zij op het hoogste niveau van Nederland hockeyen. Bij Heineken maakt Groen echte maatschappelijke stappen, waardoor ze nu een verantwoordelijke functie heeft gekregen.

Hockey van nu in vergelijking met vijftien jaar geleden

Fanatiek en veelzijdig is Groen. Haar carrière die begon bij Hockeyclub Groningen lijkt te gaan eindigen bij Amsterdam. Groen is  van mening dat het huidige hockey nog veel fanatieker en harder is dan vroeger. Het hockey van nu wordt in haar ogen steeds serieuzer. Groen legt uit: ‘In mijn tijd kon ik nog ‘lid’ worden bij een studentenvereniging. Tegenwoordig doen de meiden bij Amsterdam dat niet meer. Er wordt meer getraind bij Oranje en het niveau lijkt hoger te zijn dan vroeger’.

In haar jonge jaren speelde Elsemiek Groen bij hockeyclub Groningen. Jaren daarna speelt zij nog steeds op het hoogste niveau van Nederland
In haar jonge jaren speelde Elsemiek Groen bij hockeyclub Groningen. Jaren daarna speelt zij nog steeds op het hoogste niveau van Nederland

Wel kan Groen nu meer genieten van haar carrière, ondanks dat het harde trainen niet altijd leuk is geweest. ‘Het was best aanpoten. De coach keek voor je gevoel altijd heel kritisch naar je. Ik was altijd heel hard voor mezelf. Toch vind ik dat je als tophockeyer best wat aardiger tegen jezelf mag zijn op een jongere leeftijd. Ik vind dat je best meer mag genieten en iets minder kritisch op jezelf mag zijn’. Komend weekend speelt Groen tegen Rotterdam en en Laren. Twee overwinningen zijn nodig omdat in het eerste weekend maar een punt werd behaald.

In de rubriek ’terug van weggeweest’, interviewen wij spelers die zijn gestopt of aan het einde van hun loopbaan zitten. In de vorige ’terug van weggeweest’ interviewden wij oud-internationals Joyce Sombroek en Sophie Polkamp.

Door: Hans Hofstra

Reageer