Terug van weggeweest: Joyce Sombroek is nog lang niet klaar in de hockeywereld - Hoofdklasse Hockey Nederland

Terug van weggeweest: Joyce Sombroek is nog lang niet klaar in de hockeywereld

 

In de nieuwe rubriek ‘terug van weggeweest’ kijken we terug met oud Hoofdklasse speelster Joyce Sombroek. De oud-international stopte afgelopen jaar met tophockey. Toch zagen we Sombroek afgelopen winter nog eenmaal voor Laren de keeperskleding aantrekken in de Europa Cup. Is de oud-keepster bezig met een terugkomst in de Livera Hoofdklasse of is zij zich op andere aspecten aan het ontwikkelen? Hoofdklassehockey onderzocht het.

Joyce Sombroek is een grootheid in de hockeywereld. De keepster van weleer reeg internationaal alle prijzen achter haar naam. Jarenlang stond zij in het goal van Laren en het Nederlands Elftal. Een slepende blessure zorgde ervoor dat zij afgelopen jaar haar keeperskleding definitief in haar keeperstas kon laten. Toch verraste Sombroek menig hockeyliefhebber afgelopen winter. In de winter deed zij namelijk mee met Laren in de zaalcompetitie en tijdens de Europa Cup zaalhockey. Een succesvolle missie, want Laren werd Europees kampioen. ‘In het seizoen 2017 – 2018 zijn we met elkaar een missie aangegaan. Omdat we toen landskampioen in de zaal werden, wilden we ook de Europa Cup samen spelen. Zodoende zat ik bij mijn oude team op de bank als tweede keepster en teamarts. Het was geweldig om met dit team nog een keer te kunnen excelleren en Europees kampioen te worden’, aldus Sombroek. Uiteindelijk werd dit het ‘echte’ eindstation als actief hockeyster. Sombroek is druk bezig zichzelf te ontwikkelen in haar maatschappelijke carrière.

Wisseling van de wacht. Karlijn Adank volgt Joyce Sombroek op bij Laren. Foto: Rene Rijnbergen
Wisseling van de wacht. Karlijn Adank volgt Joyce Sombroek op bij Laren. Foto: Rene Rijnbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beter maken van anderen

Afgelopen jaar startte Sombroek op de afdeling interne geneeskunde als basisarts. Dit deed zij in het ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. ‘Bewust heb ik ervoor gekozen om in dit ziekenhuis te gaan werken. Het is een middelgroot ziekenhuis met een goede en laagdrempelige sfeer. Ik doe brede ervaring op doordat ik ook werk voor de oncologie, cardiologie, maag-darm-leverziekten en longziekten. Ik vind het ontzettend leuk om hier te werken en om mensen met verschillende ziekten te helpen’, aldus Sombroek.

Dat Sombroek graag mensen helpt blijkt ook uit haar hockey carrière. De oud-keepster gaf presentaties en clinics en was altijd bezig met teambuilding en mentale ondersteuning.  Sombroek legt uit: ‘Tijdens de Europa Cup zaalhockey vond ik het bijvoorbeeld erg leuk om Karlijn Adank (Keepster van Laren) te helpen. Zo analyseerden we samen de corners van de tegenstandster. Ook bedachten we een plan voor eventuele shoot-outs. Het is mooi als ik mijn medespeelsters kan helpen om nog beter voorbereid te zijn op een wedstrijd’.

Coaching in de sport en het bedrijfsleven

Steeds meer topsporters maken gebruik van een mental coach. De inzet van zo’n coach gebeurt vaak pas na een tegenslag. Wanneer een team de weerbaarheid wil verbeteren of wil leren pieken op het juiste moment, kan een sportpsycholoog ook helpen. ‘Ik denk dat wij daar in Nederland nog een verbeterslag in kunnen maken. Het mentale aspect maakt samen met de kracht van het team vaak het verschil. Niet alleen bij seniorenteams zouden we gebruik kunnen maken van mental coaches, maar ook bij oudere jeugdteams ligt hier een kans. Spelenderwijs zouden talenten begeleidt kunnen worden met dingen als concurrentie en presteren onder druk’, aldus Sombroek.

De ervaringen die Sombroek heeft opgedaan in haar carrière en dingen die ze heeft geleerd van coaches, vertaald ze ook naar de zorg en het bedrijfsleven. ‘Ik geef presentaties waarbij ik in ga op thema’s als samenwerken, communicatie en het belang van een goede mindset (Zie ook de LinkedIn pagina van Joyce Sombroek voor meer informatie). Er zijn veel overeenkomsten, toch kan men nog heel wat leren vanuit de topsport’. Zo geeft Sombroek het voorbeeld dat de verhouding tussen trainen en rust erg belangrijk is. Rust is nodig om te herstellen en het is niet mogelijk om altijd te pieken. ‘Dat klinkt voor veel mensen logisch, maar in het bedrijfsleven is de praktijk vaak anders. Soms heerst er een taboe op zo’n onderwerp en kunnen anekdotes uit de sport dingen bespreekbaar helpen maken. Ik ben van mening dat de prestaties beter worden, wanneer de arbeidsrust verhouding in balans is’.

Tophockey is een unieke ervaring

Achter de zeer uitgebreide palmares van Sombroek staan onder andere een gouden en zilveren Olympische medaille, een gouden en zilveren medaille op het WK, drie Europese medailles en vijf medailles op een Champions Trophy. De oud keepster van weleer is een grootheid op de Nederlandse velden. Tot op haar 28ste leeftijd verdedigde zij het doel van Laren. Tevens heeft Sombroek 117 interlands achter haar naam staan.

Sombroek plukt de bal uit de kruising. Foto: Rene Rijnbergen
Sombroek plukt de bal uit de kruising. Foto: Rene Rijnbergen

 

Naarmate de jaren streken kreeg Sombroek steeds meer last van een slepende blessure. Slijtage in haar heup dwong haar te stoppen met keepen. Toch is het Sombroek die geen moment spijt heeft van haar tophockey carrière. ‘Er zijn zoveel redenen waarom ik denk dat een topsport carrière goed voor je is. Je leert discipline op te bouwen, samen te werken, om te gaan met druk en met tegenslagen en je creëert doorzettingsvermogen. Ook wordt je eerder volwassen en leer je keuzes te maken in je leven. Topsport heeft mij veel gebracht en gevormd als mens. Ik heb het als iets heel unieks ervaren’.

De focus op het nemen van bepaalde keuzes

Deze lessen neemt Sombroek mee nu ze gestopt is. Ze wil zich blijven ontwikkelen door een opleiding te gaan doen met kleurenprofielen bij Management Drives. Verdieping zoeken in ‘diverse takken takken van sport’ vindt ze interessant. De oud keepster van Laren lijkt een alleskunner. Haar motivatie om altijd te leren en mensen te helpen op welk vlak dan ook maakt ‘de mens’ Joyce Sombroek bijzonder. Wel merkt de oud-keepster dat een week maar een beperkt aantal uren heeft. ‘Ik vind zoveel dingen leuk, dat het lastig is om keuzes te maken. Ik geniet van de vrijheid die ik heb nu ik niet meer hockey, maar moet me nog wat meer focussen’. In de topsport zou ze in ieder geval graag actief willen blijven. ‘Het lijkt mij heel leuk om met jeugdteams mee te gaan in de begeleiding. Niet alleen als arts kan ik het team helpen, maar met mijn ervaring hoop ik ook een bijdrage te leveren op het mentale en sociale vlak.’ Dat we Joyce Sombroek terug gaan zien in de hockeywereld lijkt een gegeven.

Door: Hans Hofstra

Reageer