Terugblik eerste seizoenshelft Hoofdklasse dames

De winterstop is alweer een paar weken oud en het jaar 2016 kruipt naar het einde toe. Het moment voor Hoofdklassehockey.nl om achterom te kijken naar wat de eerste seizoenshelft in de Hoofdklasse dames ons heeft gebracht.

Na elf speeldagen is het linkerrijtje van de ranglijst niet veel anders dan de eindstand van afgelopen seizoen. Den Bosch, SCHC, Amsterdam en Laren staan op plekken die recht geven op deelname aan de play-offs. Kampong en Hurley zijn de best-of-rest.

Beste start voor SCHC

SCHC, onder leiding van de nieuwe coach Tina Bachmann, kent de beste competitiestart. Pas na zes overwinningen op rij wordt de eerste nederlaag geleden. Den Bosch is met 3-2 te sterk. Een week later moet SCHC ook het hoofd buigen voor Amsterdam en tegen Laren blijft het 0-0.

Den Bosch en Amsterdam openen de competitie met respectievelijk een gelijkspel en een nederlaag. Daarna zitten beide ploegen snel op de koers van succes. Den Bosch speelt nog een keer gelijk tegen Amsterdam en blijft als enige ploeg ongeslagen in het eerste deel van de competitie. De landskampioen heeft vier punten voorsprong op SCHC en Amsterdam, dat tegen Kampong de tweede nederlaag van het seizoen incasseert.

Ticket voor play-offs

Nummer vier is Laren. Met een nieuwe coach, Donald Drost, aan het roer boekt de ploeg pas op de derde speeldag de eerste overwinning van het seizoen. Het is het begin van een periode waarin Laren zes wedstrijden op rij ongeslagen blijft. De eerste competitiehelft wordt enigszins in mineur afgesloten, want uit de laatste drie wedstrijden haalt Laren slechts één punt. Het laatste duel voor de winterstop wordt met 5-1 verloren van Amsterdam, nadat eerder de confrontatie met Den Bosch ook ruim wordt verloren (4-0).

Met een totaal 18 punten blijft Laren binnen bereik van Kampong en Hurley, die respectievelijk één en twee punten achterstand hebben op de ploeg uit het Gooi en dus uitzicht hebben op een play-offplek.

Groningen verrast

Promovendus Groningen is de verrassing van het eerste competitiedeel. De historie heeft uitgewezen dat promovendi het lastig hebben op het hoogste niveau. Vorig seizoen degradeerde Push met slechts drie punten uit de Hoofdklasse.

Groningen lijkt met de traditie te breken en heeft na elf wedstrijden al twaalf punten verzameld, slechts één punt minder dan Oranje-Rood dat zevende staat. Directe degradatie lijkt hiermee afgewend, omdat het verschil met hekkensluiter Bloemendaal al tien punten bedraagt.

Strijd onderin

Tussen Bloemendaal en Groningen staat Pinoké. De Steekneuzen pakken pas op zevende speeldag het eerste punt van de competitie. Bloemendaal moet langer wachten, maar na negen nederlagen op rij zijn ook de Damus van de hatelijke nul af. Het onderlinge duel op de laatste speeldag voor de winterstop eindigt in 1-1, waardoor Pinoké een punt voorsprong behoudt op Bloemendaal.

Reageer

Contact Us