Terugblik eerste seizoenshelft Hoofdklasse heren

De winterstop is alweer een paar weken oud en het jaar 2016 kruipt naar het einde toe. Het moment voor Hoofdklassehockey.nl om achterom te kijken naar wat de eerste seizoenshelft in de Hoofdklasse heren ons heeft gebracht.

Er is één ploeg die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Bloemendaal. Twaalf wedstrijden en slechts één nederlaag. De enige nederlaag, tegen Rotterdam, wordt geleden als de ploeg al tien overwinningen op rij heeft geboekt vanaf de start van de competitie.

Top vier gehusseld

Kijkend naar de eindstand van vorig jaar is de top vier flink door elkaar gehusseld. Alleen Amsterdam, dat tweede staat, is overgebleven. Naast Bloemendaal en Rotterdam, de nummer drie, maakt ook de grote verrassing van de eerste competitiehelft, Den Bosch, deel uit van de ploegen die momenteel op play-offplekken staan.

Vooraf wordt de Bossche ploeg getipt als mogelijke kandidaat voor de play-offs. Het lijkt er vooralsnog op dat Den Bosch die belofte waar kan maken. De ploeg wint in de eerste helft van het seizoen al meer wedstrijden dan in het gehele vorige seizoen. Het komt sterkt voor de dag in topwedstrijden, maar wil zich nog wel eens verslikken in een kleine ploeg. Zo wordt er gelijkgespeeld tegen hekkensluiter Qui Vive en verloren van Tilburg.

Strijd play-offs open

Hoewel Bloemendaal en Amsterdam zich voorlopig veilig kunnen wanen, is de strijd om de plekken in de play-offs nog lang niet gestreden. Oranje-Rood, Kampong en ook HGC zijn zeker nog niet uitgeschakeld, maar veel misstappen kan dit trio zich niet meer veroorloven. Oranje-Rood en Kampong, respectievelijk vijfde en zesde, hebben dezelfde puntenaantal als Den Bosch. HGC volgt op twee punten van dit trio.

Landskampioen Oranje-Rood, dat deze zomer ontstond na een fusie tussen Oranje Zwart en EMHC, kent een wisselvallige eerste seizoenshelft. Van de ‘kleintjes’ wordt gewonnen, maar in de topwedstrijden wint de titelverdediger alleen van Amsterdam.

Flow

Kampong begint stroef aan het seizoen. De Utrechters kennen daarna een goede periode, maar raken die flow kwijt. In de laatste weken van het seizoen lijkt de flow weer terug te keren met winst in de laatste twee duels voor de winterstop. HGC verslaat Oranje-Rood, maar slaagt er niet in de clubs die boven hen staan in onderlinge duels te verslaan.

Ook de strijd onderin is spannend. Tilburg lijkt met een achtste plaats redelijk veilig. De promovendus staat zeven punten boven een directe degradatieplek en vier punten los van een plaats in de play-outs. De Tilburgers hadden een nog grotere voorsprong kunnen hebben, maar de ploeg verloor in de slotseconden van concurrent Pinoké, dat negende staat op twee punten van Tilburg.

Almere

Almere dat lange tijd de beste promovendus was verloor de laatste zes wedstrijden op rij. Hierdoor is de ploeg naar een tiende plaats gezakt op twee punten achterstand van Pinoké. Almere staat in punten gelijk met Hurley, dat op de laatste speeldag voor de winterstop een belangrijk punt wegkaapte bij Pinoké.

Hurley, dat vorig seizoen een prima eerste seizoenshelft kende, is samen met hekkensluiter Qui Vive, de derde promovendus, de enige ploeg die is er nog niet in is geslaagd een wedstrijd in winst om te zetten. Hurley speelt wel zes keer gelijk. Qui Vive komt slechts drie keer een remise overeen.

Reageer

Contact Us