Terugblik Hoofdklasse dames seizoen 2015-2016

Het seizoen in de Hoofdklasse dames zit erop. Afgelopen weekend werd bekend welke twee ploegen zich via de play-outs hebben verzekerd van een plek op het hoogste niveau. Hoofdklassehockey.nl blikt even kort terug op het seizoen 2015-2016.

Kampioenschap

Tijdens de reguliere competitie wordt al snel duidelijk welke vier ploegen zich zullen plaatsen voor de play-offs: Amsterdam, Den Bosch, Laren en SCHC. Het verschil met de rest is eenvoudig te groot. Dat blijkt af en toe ook uit de uitslagen: 7-0, 9-0, 10-0, 13-0 en 15-0.

Amsterdam sluit de reguliere competitie af op de eerste plaats. De ploeg van nieuwe coach Rick Mathijssen blijft 18 duels op rij ongeslagen. Aan het einde van de competitie verliezen de Amsterdammers twee keer op rij, in eigen huis, eerst van SCHC en daarna van Laren.

Etienne Spee vertrekt

Den Bosch eindigt als tweede op één punt. De titelverdediger verliest slechts één duel. Dat gebeurt voor eigen publiek tegen Amsterdam. Laren eindigt als derde voor SCHC, dat vlak voor het einde van de competitie coach Etienne Spee ziet vertrekken. Hij wordt opgevolgd door Lotte Smets, die haar eerste wedstrijd als hoofdverantwoordelijke verliest.

De laatste twee competitiewedstrijden worden gewonnen door SCHC, maar de ploeg is vervolgens niet opgewassen tegen Amsterdam in de play-offs. Na twee wedstrijden zit het toetje van de competitie erop voor de Bilthovense formatie die de twee seizoenen daarvoor nog finalist was.

Laren maatje te klein

Ook voor Laren zijn de halve finales het eindstation van het seizoen. De ploeg van vertrekkend coach Ageeth Boomgaardt is een maatje te klein voor Den Bosch, dat de ontmoeting in twee duels beslist.

Voor het eerst sinds 2013 staan Amsterdam en Den Bosch weer tegenover elkaar in de finale. De laatste twee keer dat beide ploegen elkaar treffen in de eindstrijd, kronen de Amsterdammers zich tot landskampioen. Dat gebeurt dit keer niet. Den Bosch is de bovenliggende partij, maar dat komt niet tot uitdrukking in cijfers. Dankzij twee keer 1-0 vieren de Bossche dames voor de 17de keer in 19 jaar het kampioenschap van Nederland.

Degradatie

Net als de strijd om de play-offplekken is het al snel duidelijk welke ploeg er rechtstreeks gaat degraderen: Push. Voor de winterstop haalt ploeg uit Breda geen enkel punt. Het eerste duel van de tweede competitiehelft wordt gewonnen van MOP. Even is er hoop op een wederopstanding, maar er volgen acht nederlagen. Met drie punten uit 22 wedstrijden neemt Push, na één seizoen, alweer afscheid van het hoogste niveau. Pinoké en Bloemendaal zijn veroordeeld tot het spelen van play-outs.

Promotie

De plek van Push wordt volgend seizoen ingenomen door Groningen. De ploeg wordt ongeslagen kampioen in Poule A. Vervolgens is Groningen in de strijd om een ticket voor de Hoofdklasse te sterk voor Were Di. De Tilburgers krijgen nog een kans op promotie, maar slagen er tegen Bloemendaal niet in om die te verzilveren. Ook Nijmegen blijft in de Overgangsklasse. Nadat Victoria is verslagen, moet de ploeg buigen voor Pinoké dat hiermee een langer verblijf op het hoogste niveau veiligstelt.

Reageer

Contact Us