Terugblik Hoofdklasse heren seizoen 2015-2016

Het seizoen in de Hoofdklasse dames zit erop. Afgelopen weekend werd bekend welke twee ploegen zich via de play-outs hebben verzekerd van een plek op het hoogste niveau. Hoofdklassehockey.nl blikt even kort terug op het seizoen 2015-2016.

Kampioenschap

In tegenstelling tot de dames is de strijd om de play-offplekken en vervolgens om de titel enorm spannend. Pas op de laatste speeldag verzekeren HGC en Kampong zich van de play-offs ten koste van Bloemendaal en Rotterdam.

De druiven zijn enorm zuur bij Bloemendaal dat lange tijd op een play-offplek staat, maar in de laatste drie wedstrijden slechts één punt pakt. Kampong bewandelt de omgekeerde weg. Door blessures in de eerste helft van het seizoen is de ploeg op de ranglijst weggezakt, maar begint na de winterstop met een opmars die eindigt op plaats vier.

Loots volgt Annan op

HGC sluit de competitie af als derde, hoewel de ploeg ook nog op de eerste plaats heeft gestaan. Die eerste plaats is voor Amsterdam. De ploeg begint de competitie met Alyson Annan als coach, maar de Australische vertrekt al vrij snel om Sjoerd Marijne op te volgen als bondscoach van de dames. Amsterdam haalt Dirk Loots binnen als opvolger van Annan.

Amsterdam kent een prima seizoen, maar kent een kleine dip na de winterstop. De ploeg verliest twee keer op rij met als dieptepunt de 1-6 thuisnederlaag tegen HGC, de oude club van Loots. De Amsterdammers herstellen zich en in de resterende zeven duels laat de ploeg maar twee punten liggen.

Oranje Zwart

In het kielzog van Amsterdam draait ook Oranje Zwart een goed seizoen. Hoewel de ploeg wel zes nederlagen incasseert eindigen de Eindhovenaren als tweede op één punt van de Amsterdammers.

In de play-offs is de spanning om te snijden. Oranje Zwart haalt voor de vierde keer de eindstrijd om de titel, nadat het in drie wedstrijden heeft afgerekend met HGC. Twee van drie duels worden pas na shoot-outs beslist.

Titanenstrijd

Amsterdam en Kampong maken er een titanenstrijd van. Ook deze ontmoeting wordt in drie wedstrijden beslist. De Amsterdammers trekken uiteindelijk aan het langste eind. Kampong geeft in het tweede duel een 2-1 voorsprong uit handen en in de derde en beslissende wedstrijd mist Martijn Havenga bij de stand van 1-1 een strafbal.

In de finale gaat Amsterdam goed van start. De ploeg wint in Eindhoven de eerste wedstrijd. In het tweede duel voor eigen publiek lijkt het kampioenschap binnen handbereik. Bij een 2-1 voorsprong mist Valentin Verga voor Amsterdam een strafbal. Oranje Zwart komt vervolgens op gelijke hoogte waarna het ook nog de wedstrijd wint en de stand in de best-of-three op 1-1 brengt.

Oranje Zwart kampioen

De beslissing om het kampioenschap valt in het voordeel van Oranje Zwart uit. In het derde en beslissende duel komt de ploeg snel op een 0-2 voorsprong. Amsterdam scoort tegen, maar mist opnieuw een strafbal. De gelijkmaker valt niet, waarna Bob de Voogd de stand op 1-3 brengt. Het is de beslissing. Amsterdam scoort nog wel tegen, maar kan niet voorkomen dat Oranje Zwart, dat volgend seizoen vanwege een fusie Oranje-Rood heet, voor de derde maal op rij landskampioen wordt.

Omdat Oranje Zwart en Amsterdam zich hebben geplaatst voor de EHL strijden HGC en Kampong om het laatste Europese ticket. Het is uiteindelijk Kampong dat zich weet te plaatsen voor de Euro Hockey League.

Degradatie

Ook de strijd om rechtstreekse degradatie wordt op de laatste speeldag beslist. Drie clubs zijn in strijd verwikkeld om te voorkomen dat ze een stapje terug moeten doen: SCHC, Schaerweijde en Voordaan. Schaerweijde en SCHC spelen zich veilig. Voordaan wordt het kind van de rekening. Na één seizoen dalen de Groenekanners weer af naar de Overgangsklasse. SCHC en Schaerweijde zullen via de play-outs een langer verblijf op het hoogste niveau moeten zien af te dwingen.

Promotie

Drie overgangsklasseclubs spelen volgend seizoen in de Hoofdklasse. Qui Vive, dat met slechts één nederlaag kampioen in Poule A wordt, rekent in de play-offs af met Almere, de kampioen uit de andere poule. Voor het eerst in de clubhistorie promoveert de Uithoornse formatie naar de Hoofdklasse. Dat doet ook Almere. De ploeg is in de play-outs te sterk voor SCHC, dat na één seizoen afscheid neemt van het hoogste niveau. Tilburg keert juist na een jaar afwezigheid weer terug in de Hoofdklasse. Nadat Victoria is verslagen delft ook Schaerweijde het onderspit tegen de Tilburgers. De derde wedstrijd wordt pas een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd beslist.

Comments (6)

 1. Het is voor het eerst ooit dat er 3 teams in een seizoen promoveren. Heb daar eigenlijk nog nergens een goede beschouwing op gelezen.

 2. Topcoach!

  Supergoed dat er in de herencompetitie idd 3 ploegen gepromoveerd zijn!! Was een verre van voorspelbare competitie dit seizoen, die tot op de laatste dag spannend was, zowel boven als onderin. Bij de dames is de eindklassering van volgend jaar nu alweer duidelijk. Ben wel benieuwd hoe opportunistisch alle clubs, en met name de promovendi, zullen zijn in het post-olympische seizoen. Zal wel weer een karrevracht aan B-internationals en gelukszoekers komen.

 3. @topcoach

  Dat zal aankomend jaar wel weer mee vallen, er zijn op dit moment twee teams zich alleen maar aan het versterken bij de dames, mop en OR. Onderin zijn ze nog niet echt bezig, dus wellicht kunnen deze twee teams nog voor verassingen gaan zorgen.

 4. Mistermister

  Over dames competitie: eens. Vier PO kandidaten zelfde als alle voorgaande jaren, Groningen degradeert. Bloemendaal en Pinokkio blijven er na play outs in.
  Heren wordt komend jaar voorspelbaarder denk ik:
  PO: OR, A’dam, Kampong, Bloemendaal
  10 en 11: Almere en Hurley
  12: Qui Vive

 5. @mistermister

  mooi om te zien dat je de enige nr 2 van de ovk teams die zijn gepromoveerd als hoogste inschat van de 3! ben benieuwd waar dit vandaan komt!!

 6. @ @mistermister

  Tilburg heeft een stuk meer potentieel en was ook in de thuiswedstrijd (en eigenlijk de hele 2e seizoenshelft) beter dan Qui Vive, dus kan me die gedachte wel voorstellen. Ik verwacht overigens niet dat Tilburg ineens de play-outs zal ontlopen komend seizoen hoor.

Reageer

Contact Us