Thijs van Dam: 'Een mooie ervaring' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Thijs van Dam: ‘Een mooie ervaring’

Thijs van Dam was zondag een van de doelpuntenmakers van Oranje in de gewonnen finale tegen Argentinië in de Hockey World League Semi-Final. Met zijn allereerste interlanddoelpunt zette hij Nederland op 3-0. Na zijn treffer slaakte de jonge speler van Rotterdam een ware oerkreet.

“Dat was niet vanwege mijn eerste doelpunt, maar meer vanwege het gevoel dat ik al eerder een doelpunt had moeten maken. Even daarvoor had ik pech dat er net een verdediger tussen zat en tegen Engeland stons ik één-tegen-één met de keeper. Ik moest er even op wachten, maar ik ben blij dat ik hem heb gemaakt”, zegt Van Dam.

Reserve

In eerste instantie maakte Van Dam geen deel uit van de selectie die in Londen op jacht ging naar onder meer een WK-ticket. De hamstringblessure van Rotterdam-teamgenoot Seve van Ass zorgde ervoor dat Van Dam alsnog zijn tas kon pakken en met Oranje naar Engeland kon afreizen.

“Voor mij is het hartstikke gaaf, een mooie ervaring”, zegt Van Dam over het voor Nederland zo succesvol verlopen toernooi. De ploeg van bondscoach Max Caldas won alle zeven wedstrijden met de doelcijfers van 28 voor en slechts drie tegen. Oranje kwalificeerde zich daarnaast voor de finaleronde van de Hockey World League en het WK.

Vertrouwen

“Ik heb lekker gespeeld”, blikt Van Dam terug op zijn toernooi. “Ik heb vrijuit kunnen spelen. De staf en de oudere spelers geven ons (Floris Wortelboer en Jonas de Geus, red.) ook vertrouwen. Ze zeggen: doe lekker je ding. Maak je geen zorgen. Het maakt niet uit als je een fout maakt. Dat hockeyt heel lekker.”

Van Dam voelde zich daarom ook op zijn gemak in de groep. “Het team is heel open. Iedereen wordt meegenomen en integreert in het team. Dat helpt mee. We winnen alle wedstrijden. Dat is knap en goed.”

Genieten van vakantie

Van Dam en de rest van de Oranje-selectie kunnen even genieten van een korte rustperiode. Op 10 juli begint de voorbereiding op het EK, dat in augustus begint. “Het is een lang seizoen geweest. Ik ben de hele winter doorgegaan, met Jong Oranje, naar Zuid-Afrika. Het is wel lekker om even vrij te hebben”, zegt Van Dam.

Reageer