Thijs van Dam: 'Eigenlijk wel een beetje op z’n Duits' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Thijs van Dam: ‘Eigenlijk wel een beetje op z’n Duits’

Uit de as herrezen. Dat gold zaterdag zeker voor Rotterdam. De ploeg leek in de KO16 van de EHL tegen Mannheimer HC dood en begraven. De Duitse kampioen leidde met 4-0 en leek plaatsing voor de KO8 een zekerheid. Maar het liep anders. In een goed gevuld eigen huis maakten de Rotterdammers in de slotfase de achterstand ongedaan. En in de daaropvolgende shoot-outs werkte de ploeg ook nog een matchpoint weg voordat alsnog de overwinning werd behaald.

“Het zeker kracht gekost en energie”, zegt Thijs van Dam over de thriller. “Maar ik denk dat we die de eerste helft hebben bespaard. Die hadden we nog over.”

Achterstand

In de eerste helft leek na vier jaar afwezigheid de terugkeer van Rotterdam op het belangrijkste Europese clubtoernooi uit te draaien op een enorme deceptie. Velddoelpunten van Timm Haase en Lucas Vila zorgden voor een comfortabele 4-0 ruststand in het voordeel van Mannheimer HC.

Rotterdam creëerde ook nauwelijks kansen in de eerste twee kwarten. “De eerste helft waren we een beetje sloom”, zegt Van Dam, “niet echt de energie die we nodig hadden. Op de een of andere manier waren we steeds overal een stappie te laat.

Elkaar wakker geschud

Volgens Van Dam had de slow start van Rotterdam niets te maken met de druk van het hoogste Europese podium. “Ik denk niet dat dat het was. We weten gewoon wat we moeten doen. We weten wat er op het spel staat. Als je verliest, lig je eruit. In de rust hebben we elkaar wakker geschud.”

En dat bleek. Rotterdam schakelde een aantal tandjes bij en dat leidde meteen tot twee kansen van Jeroen Hertzberger. Acht minuten voor tijd blies Tjep Hoedemakers met een doelpunt het geloof weer nieuw leven in. En een minuut voor tijd scoorde Nick Catlin de gelijkmaker.

Shoot-outs

Er volgde een nagelbijtende serie shoot-outs, waarin het opnieuw mis dreigde te gaan toen Oliver Polkamp de vierde Rotterdamse shoot-out miste. Keeper Berend van Eldonk redde vervolgens de inzet van Paul Zmyslony, waarna Albert Beltran de sudden-death afdwong. Daarin hield Hertzberger het hoofd koel. Dat deed de Argentijn Guido Barreiros niet. Zijn inzet raakte de zijplank van het doel.

“Berend heeft goed gekeept. Hij heeft de ballen gepakt die hij moest pakken. Hartstikke mooi”, zegt Van Dam die zijn shoot-out benutte. “Ik had een beetje geluk. Het ging net goed met die van mij. We hebben het heel knap gedaan. Eigenlijk wel een beetje op z’n Duits.”

Uhlenhorst volgende tegenstander

De overwinning betekent dat Rotterdam maandag opnieuw een Duitse tegenstander treft: Uhlenhorst Mülheim. De Duitsers hadden in de KO16 weinig moeite met Racing Club de France. Het scorebord gaf 3-0 aan, maar de kansen op een hogere uitslag waren er zeker.

“Ik denk zoals we de tweede helft spelen, moeten we de hele wedstrijd spelen willen we het onszelf makkelijker maken”, zegt Van Dam.

Bekijk de foto’s van het duel tussen Rotterdam en Mannheimer HC

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Rotterdam en Mannheimer HC

Reageer